Vernal Keratokonjonktivit Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

Vernal keratokonjonktivit (VKC), genellikle ilkbaharda veya sıcak havalarda ortaya çıkan mevsimsel nükslerle seyreden kronik, bulaşıcı olmayan bir alerjik hastalıktır. VKC, havadaki alerjenlere karşı aşırı duyarlılıktan kaynaklanır. Genellikle nüfusun daha genç üyelerini, 3-25 yaşlarını etkiler ve çoğu hasta erkektir. 

Haber Merkezi / Başlıca semptomlar kaşıntı, ışığa duyarlılık (fotofobi) ve kızarıklığı içerir. Belirtiler, göz kapağının içini (konjonktiva) ve göz küresinin dış tabakasını (sklera) kaplayan mukoza zarının iltihaplanmasından oluşur; üst göz kapağında sert, parke taşı benzeri çıkıntılar (papilla); ve lifli veya mukus akıntısı.

Belirtileri ve semptomları

VKC semptomları, gözün dış zarının iltihaplanmasını içerir. Bu, gözlerin kırmızılaşmasına neden olur ve bulanık görmeye neden olabilir. Gözler ışığa duyarlı hale gelir ve şiddetli bir şekilde kaşınır. Genellikle her iki göz de etkilenir ve üst göz kapağı astarlarında (palpebral konjonktiva) parke taşı benzeri değişiklikler görülür. Diğer hastalarda korneaya bitişik dokuda (limbus) jelatinimsi bir nodül gelişebilir. Çok şiddetli vakalarda, kornealarda yara izi (kalkan ülserleri) veya lens bulanıklığı (katarakt) meydana gelebilir ve bu da geçici veya kalıcı olarak görme azalmasına yol açar.

Nedenleri

VKC’nin nedeni, gözlerin havadaki alerjenlere karşı aşırı duyarlılığı veya alerjik reaksiyonudur. Oküler alerjilerin patogenezi, hücreden hücreye iletişim, kimyasal aracılar, sitokinler ve adezyon molekülleri yoluyla dokular arasındaki karmaşık bilgi alışverişi ile ilgilidir. Nöral ve endokrin sistemlerin oküler alerjik yanıtları etkilemesi de mümkündür.

Bir hasta mevsimsel VKC’den ne kadar uzun süre muzdarip olursa, hastalığı kronik olarak geliştirme olasılığı o kadar yüksektir. Bu nedenle, hızlı bir teşhis almak ve hastalığı mümkün olan en kısa sürede tedavi etmek önemlidir.

Teşhisi

VKC’nin teşhisi genellikle basittir ve neredeyse her zaman belirti ve semptomlara dayalı olarak teşhis edilebilir. Bununla birlikte, atipik sunumlar veya tamamlanmamış VKC formları yaşayan hastalar tanı almakta daha zor olabilir. Astım veya dermatite sahip olmak da VKC tanısını desteklemeye yardımcı olur.

Zor VKC vakaları, infiltre eozinofillerin varlığını gösteren konjonktival kazıma ile teşhis ve tedavi edilebilir.

Tedavisi

VKC genellikle ergenliğin başlangıcında azalır ve tedavi hem önleyici hem de terapötiktir. Alevlenmeleri önlemek için alerjiye neden olan ajandan mümkünse kaçınılmalıdır. Gündüz koyu renkli güneş gözlüğü takmak, tozdan kaçınmak ve sıcak öğleden sonraları dışarı çıkmamak da tavsiye edilir. Mast hücre dengeleyici göz damlaları, şiddetli semptomları önlemek için mevsim başında veya alevlenmenin ilk belirtisinde kullanılabilir.

Topikal göz damlaları genellikle ilk tedavi kaynağı olarak tercih edilir. Soğuk kompresler ve suni gözyaşı ve merhemler de antijeni yumuşatabilir, kayganlaştırabilir ve seyreltebilir. Kan damarlarının ve kanallarının daralmasına neden olan topikal antihistaminikler yardımcı olabilir.

Mast hücre stabilizatörleri, bozukluğun daha fazla alevlenmesini önleyebilir veya bir alevlenmenin kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir, ancak VKC semptomlarını azaltmak için çok az şey yapar. Steroid olmayan anti-enflamatuarlar (NSAIDS) orta dereceli vakalarda semptomları hafifletebilir, ancak topikal steroidler daha şiddetli vakalar için ayrılmalıdır.

Topikal steroid preparatları, VKC’nin orta ila şiddetli formları için en etkili tedavidir; ancak uzun süreli kullanımları glokoma neden olabileceğinden kullanımları dikkatle izlenmelidir. Siklosporin göz damlaları da yararlı olabilir.

Teşhis konulur konulmaz VKC tedavisine hemen başlanması önemlidir, çünkü bir hasta hastalıktan ne kadar uzun süre muzdarip olursa, görme işlevinde bir azalma olur ve katarakt veya kalıcı körlük gelişme olasılığı artar.

Kromolin sodyum (Opticrom), lodoksamid trometamin (Alomide) ve levokabastin (Livostin) dahil olmak üzere birkaç reçeteli ilaç VKC tedavisi için ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylanmıştır.

2021’de, çocuklarda ve yetişkinlerde VKC’yi tedavi etmek için siklosporin oftalmik emülsiyon (Verkazia) onaylandı.

Genellikle astım için reçete edilen bir ilaç olan montelukast’ın (Singulair) oral uygulamasının da VKC’nin etkili bir tedavisi olduğu gösterilmiştir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir