Van’da DEM Partili Zeydan’ın Mazbatası AK Partili Arvas’a Verildi

Van’da yüzde 55 oyla büyükşehir belediye başkanı seçilen DEM Partili Abdullah Zeydan’ın mazbatası AK Parti büyükşehir belediye başkan adayı Abdulahat Arvas’a verildi.

Haber Merkezi / Mazbatanın Abdulahat Arvas’a verilmesinin gerekçesi olarak Abdullah Zeydan’ın “memnu (yasaklı) haklarının geri alınması” gösterildi.

Van İl Seçim Kurulu, 31 Mart seçimlerinde Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) adayı Abdullah Zeydan’ın memnu hakkının (seçilme hakkı) geri alınması üzerine başlattığı inlemeyi tamamladı.

İl Seçim Kurulu, AK Parti adayı Abdulahat Arvas’ın şikayeti üzerine yaptığı inceleme üzerine Zeydan’ın seçilme yeterliliği olmadığına hükmetti. Kurul, mazbatanın en çok oy alan ikinci sıradaki AK Parti adayı  Abdulahat Arvas’a verilmesine karar verdi.

DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Adalet Bakanlığı’nın başvurusu üzerine, yerel seçimlerde Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan’ın memnu (yasaklı) haklarının geri alındığını açıkladı. Açıklamada, partinin Van’da büyükşehir dahil, 14 belediyenin tümünü kazandığı anımsatıldı.

Açıklamada, “Van halkı iradesini net ve en güçlü şekilde sandığa yansıtmıştır. Bu güçlü irade, aynı zamanda kayyım rejimine verilen bir cevaptır” denildi. Ayrıca Adalet Bakanlığı’nın itirazı üzerine, Abdullah Zeydan’ın memnu hakkının iadesi kararının hiçe sayıldığı vurgulandı:

“Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanımız Abdullah Zeydan, tüm hukuki prosedürlerini tamamlayarak Yüksek Seçim Kurulu’na başvurmuş, adaylığı yapılan incelemeler sonucu YSK tarafından kabul edilmiştir. Zeydan, Van’da halkın büyük çoğunluğunun desteğini alarak seçilmiştir.

“Ancak 29 Mart 2024 Cuma günü mesai bitimine 5 dakika, seçime 2 gün kala Adalet Bakanlığı idari bir karar ve yazıyla, 2022 yılında memnu haklarını alan ve tüm yasal denetimlerden geçen Zeydan’ın memnu haklarına itiraz etmiştir. Yetkili savcılık, talimat niteliğindeki bu idari itiraz yazısı üzerine kesinleşmiş memnu hak kararını veren mahkemeye yeniden başvurmuştur. Mahkeme aynı gün kesinleşmiş memnu hak kararını geri almış ve memnu hak talebini reddetmiştir. Karar henüz kesinleşmeden, yani itiraz ve temyiz hakkı kullanılmadan hemen YSK’ye bildirimde bulunmuştur.”

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, halkın ortaya koyduğu iradeye saygı duyulması gerektiğini söyledi. Doğan, “Bu hukukun gereğidir, bu bir lütuf değildir. Alınan bu yanlış karardan derhal geri dönülsün” dedi.

“Van halkının 245 bin oyuyla Van Belediye Eşbaşkanı seçildim”

Abdullah Zeydan ise partisinin il örgütünde yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Biliyorsunuz bir seçim süreci başladı ve bu süreçte bizler adaylar olarak yüksek seçim kurulundan başvurduk. Bir yıl önce mahkemenin bana verdiği memnu hakların iadesi yani yasaklanmış hakların iadesi kararı kesinleştikten sonra biz bu evraklarla yüksek seçim kuruluna başvurduk. Bir yıl önce mahkeme bana yasaklanmış haklarımın iadesini verdi ve bu karar kesinleşti.

Zaten YSK’nin istediği evrak da bu kararın kesinleşme evrakıdır. Adli sicilime de mahkeme tarafından yazı yazılarak işlendi. Ve YSK seçilme yeterliliğim önünde hiçbir engelin olmadığını ve aday olabileceğimi ilan etti. YSK benim adaylığımı ilan etti. Ve ben Neslihan eşbaşkanımızla birlikte halkın özgür iradesiyle Van halkının 245 bin oyuyla Van Belediye Eşbaşkanı seçildim.

Yüksek iradesiyle partisini sahiplenmesi 14 belediyenin, 14’ünü alması bu AKP’ni hukuksuzlara harekete geçirmiş. Cuma gecesi hiçbir yetkisi olmamasına rağmen karunsuzluk yapıyorlar biliyoruz ama kesinleşmiş bir kararı hiçbir yetkisi olmamasına rağmen mahkeme iki gün önce gece bu kesinleşmiş kararı başsavcılığın talimatıyla ortadan kaldırmış ve bu bahaneyle AKP koşarak gitmiş Van il kuruluna itiraz dilekçesi vermiş.

Peki ben adaylık başvurusu yaptığım zaman siz neden itiraz etmediniz? Peki benim adaylığımı YSK kabul ettiğinde ilana çıkardığında seçilebilme şartlarının oluştuğunu dünyaya ilan ettiğinde neden itiraz etmediniz? Bu açık ve seçik Van halkına karşı, Kürt halkına karşı, bu ülkede yaşayan 85 milyonun iradesine karşı yapılan bir darbedir. Bunun benim şahsımla, ülkenin ismimle bir alakası yok. Biraz hukuka inanan, halkın iradesine inanan, vicdan sahibi herkes bu hükümsüzlüğün karşısında durmalı. Biz halkımızın özgür iradesiyle seçildik.

Van halkının 340 bin insanın, onların şerefini kurtarmak bizim namuslu şeref borcumuzdur. Bu halkın iradesini ezerek o koltuğa oturmayı düşünenlere söylüyorum, eğer benim canıma mal olsa da ben bunu kabul edersem ben şerefsizim. Vicdanı olan, haysiyeti olan herkesin bu tuzağa, bu kumpasa karşı çıkması gerekiyor.

Biz halkımızın iradesini her yerde savunacağız. Sokakta savunacağız, parklarda savunacağız ve halkımıza çağrı yapıyoruz. İradenize sahip çıkın. İradenizle oynayan bu insanlara fırsat vermeyin. Biz sokak sokak karşınıza çıkacağız. Biz sizin iradeniz hukuki olarak da tecelli edene kadar bu yanlış karar YSK’den dönene kadar biz hakkımızı arayacağız. Asla boyun eğmeyeceğiz.”

Memnu hak nedir?

Memnu, men edilmiş ya da yasaklanmış anlamına geliyor. Türk Ceza Kanunu’nun 53’üncü maddesi kişinin belli haklardan yoksun bırakılmasını düzenliyor. İşlenen suçun kasıtlı olması, hapis cezasına hükmedilmesi, failin 18 yaşını doldurmuş olması durumunda kişi işlemiş olduğu suç dolayısıyla mahkum olduğu hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar bazı haklardan yoksun bırakılabiliyor.

Kişi bu çerçevede “sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden; bu kapsamda, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinden veya Devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen, atamaya veya seçime tabi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten”, “seçme ve seçilme ehliyetinden”, “velayet hakkından; vesayet veya kayyımlığa ait bir hizmette bulunmaktan”, “vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan”, “bir kamu kurumunun veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tabi bir meslek veya sanatı, kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir olarak icra etmekten” yoksun bırakılabiliyor.

Öte yandan Van halkı, Abdullah Zeydan’ın memnu hakkının (seçilme hakkı) geri alınmasını ve mazbatanın Abdulahat Arvas’a verilmesini protesto ediyor. Halk, DEM Parti Van İl Örgütü önünde ‘Direne direne kazanacağız’, ‘Van halkı uyuma iradene sahip çık’, ‘Baskılar bizi yıldıramaz’, ‘AKP halka hesap verecek’ sloganlarıyla toplandı.

Yürüyüşe başlayan kitleye polis, biber gazı, plastik mermi ve tazyikli suyla müdahale etti. Ayrıca kentin birçok noktasında esnaflar kepenk kapattı. Ana caddeler başta olmak üzere sokaklarda protesto eylemleri başladı.

Abdullah Zeydan kimdir?

Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı seçilen Abdullah Zeydan, 13 Mart 1972’de Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Yüksekova’da tamamladı. Uluslararası Amerikan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunu Zeydan, farklı şirketlerde mimarlık yaptı.

7 Haziran ve 1 Kasım 2015’de yapılan genel seçimlerde Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) Hakkari Milletvekili seçildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Anayasa’ya eklenen bir madde sonucu geriye dönük dosyalarla ilgili olarak dokunulmazlıkları kaldırılan HDP milletvekilleri ile beraber 4 Kasım 2016 da gözaltına alınıp aynı gün tutuklanarak Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Zeydan’a, “PKK sizi tükürüğünde boğar” sözlerinden dolayı ve katıldığı bir eylemden ötürü “örgüte yardımdan” 5 yıl, “örgüt propagandası yapmaktan” ise 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdi.

Zeydan, 6 Ocak 2022’ye dek Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuldu. Zeydan, eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile aynı koğuştaydı.

Hakkında verilen hapis cezası Yargıtay tarafından bozulan Zeydan yeniden yargılanmış, cezası 3 yıla indirilmiş, yattığı süre göz önünde bulundurularak 6 Ocak 2023’te verilen kararla tahliye edilmişti.

Adalet Bakanlığı, 29 Mart Cuma günü idari bir karar ve yazıyla, mesai bitimine 5 dakika kala Zeydan’ın 2022 yılında aldığı memnu haklarına itiraz etmişti. Abdullah Zeydan’ın babası Mustafa Zeydan ve kardeşi Rüstem Zeydan da eski Hakkari milletvekilleri.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir