Ülseratif kolit nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Ülseratif kolit, kalın bağırsakta (kolon olarak da adlandırılır) tahrişe ve ülserlere (açık yaralar) neden olur. İnflamatuar bağırsak hastalığı adı verilen bir grup duruma aittir. Genellikle kanlı ishale, kramplara ve aciliyete neden olur. Bazen bu semptomlar bir kişiyi gece tuvalete gitmek için uyandırabilir.

Ülseratif kolitte iltihaplanma genellikle anüse yakın olan (kakanın vücudunuzu terk ettiği yer) rektumda başlar. İltihap, kolonun bir kısmını veya tamamını yayabilir ve etkileyebilir. Enflamasyon rektumda ve kolonun alt kısmında meydana geldiğinde buna ülseratif proktit denir. Tüm kolon etkilenirse buna pankolit denir. Kolonun sadece sol tarafı etkilenirse buna sınırlı veya distal kolit denir.

Ülseratif kolitin ciddiyeti, iltihaplanma miktarına ve yere bağlıdır. Rektumda (küçük alan) şiddetli iltihaplanma veya tüm kolonda (geniş alan) çok hafif iltihaplanma olabilir.

Ülseratif kolitiniz varsa, semptomlar daha kötü olduğunda bir alevlenme paterni (aktif hastalık) fark edebilirsiniz. Remisyon zamanlarında, çok az semptomunuz olabilir veya hiç olmayabilir. Terapinin amacı, mümkün olduğu kadar uzun süre (yıllar) remisyonda kalmaktır.

Ülseratif kolit teşhisi konan kişilerin yaklaşık yarısının hafif semptomları vardır. Diğerleri sık ateş, kanlı ishal, mide bulantısı ve şiddetli karın krampları yaşarlar. Ülseratif kolit ayrıca artrit, göz iltihabı, karaciğer hastalığı ve osteoporoz gibi sorunlara da neden olabilir. Bu sorunların neden kolon dışında meydana geldiği bilinmemektedir. Bilim adamları, bu komplikasyonların bağışıklık sistemi tarafından tetiklenen iltihaplanmanın sonucu olabileceğini düşünüyor. Kolit tedavi edildiğinde bu sorunlardan bazıları ortadan kalkar.

Ülseratif kolit her yaştan insanda ortaya çıkabilir, ancak genellikle 15-30 yaşları arasında ve daha seyrek olarak 50-70 yaşları arasında başlar. Erkekleri ve kadınları eşit şekilde etkiler ve ülseratif kolitli kişilerin % 20’sinin ülseratif kolit veya krohn hastalığı olan bir aile üyesi veya akrabasına sahip olduğu raporlarla ailelerde görülüyor. Ayrıca hastaların yaklaşık % 20’si 20 yaşından önce teşhis edilir ve iki yaş gibi küçük çocuklarda da ortaya çıkabilir.

Kolit ve ülseratif kolit arasındaki fark nedir?

Kolit, kolonunuzun iltihaplandığı veya tahriş olduğu anlamına gelir. Bu, virüslerden veya bakterilerden kaynaklanan enfeksiyonlar gibi birçok şeyden kaynaklanabilir. Ülseratif kolit, enfeksiyondan kaynaklanmadığı ve ömür boyu sürdüğü için daha şiddetlidir.

Ülseratif kolit kimlerde görülür?

Küçük çocuklar dahil her yaştaki herkes ülseratif kolite yakalanabilir. Aşağıdaki durumlarda yakalanma olasılığınız biraz daha yüksektir:

  • Enflamatuar bağırsak hastalığı ile yakın bir akrabanız varsa
  • 15 ila 30 yaşları arasında veya 60 yaşından büyükler
  • Yüksek yağlı beslenenler
  • Bazı ilaçlar

Ülseratif kolite ne sebep olur?

Araştırmacılar ülseratif kolitin nedeninin karmaşık olduğunu ve birçok faktörü içerdiğini düşünüyor. Bunun muhtemelen aşırı aktif bir bağışıklık tepkisinin sonucu olduğunu düşünüyorlar. Bağışıklık sistemi işidir mikroplar ve diğer tehlikeli maddeler vücudu korumaktır. Ancak bazen bağışıklık sisteminiz yanlışlıkla vücudunuza saldırır ve bu da iltihaplanma ve doku hasarına neden olur.

Ülseratif kolitin belirtileri nelerdir?

Ülseratif kolit semptomları genellikle zamanla kötüleşir. Başlangıçta şunları fark edebilirsiniz;

  • İshal veya acil bağırsak hareketleri
  • Karın (göbek) krampları
  • Yorgunluk
  • Bulantı
  • Kilo kaybı
  • Anemi (kırmızı kan hücrelerinin sayısında azalma)

Daha sonra şunlar gelişebilir;

  • Bağırsak hareketlerinde kan, mukus veya irin
  • Şiddetli kramplar
  • Ateş
  • Deri döküntüleri
  • Ağız yaraları
  • Eklem ağrısı
  • Kırmızı, ağrılı gözler
  • Karaciğer hastalığı
  • Sıvı ve besin kaybı

Pediatrik ülseratif kolitte semptomlar benzerdir ve ayrıca gecikmiş veya zayıf büyümeyi içerebilir. Çocuklarda bazı ülseratif kolit semptomları diğer durumları taklit edebilir, bu nedenle tüm semptomları çocuk doktorunuza bildirmeniz önemlidir.

Ülseratif kolit nasıl teşhis edilir?

Çocuklarda, gençlerde ve yetişkinlerde ülseratif koliti teşhis etmek için sağlık uzmanınızın diğer hastalıkları ekarte etmesi gerekir. Fiziksel bir muayeneden sonra, sağlayıcınız şunları sipariş edebilir:

  • Kan testleri; Kanınız enfeksiyon veya anemi belirtileri gösterebilir. Anemi, kanınızdaki düşük demir seviyesidir. Kolon veya rektumda kanamanız olduğu anlamına gelebilir
  • Dışkı örnekleri; Dışkıda enfeksiyon belirtileri, parazitler (bir kişinin vücudunda yaşayabilen küçük organizmalar) ve iltihaplanma görülebilir
  • Görüntüleme testleri; Sağlık uzmanınızın kolon ve rektumunuzun bir resmine ihtiyacı olabilir. Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taraması veya bilgisayarlı tomografi (CT) taraması dahil testleriniz olabilir
  • Endoskopik testler; Endoskop, küçük bir kamerası olan ince, esnek bir tüptür. Uzman doktorlar, rektum ve kolonun sağlığını kontrol etmek için endoskopu anüsten içeri kaydırabilir. Yaygın endoskopik testler arasında kolonoskopi ve sigmoidoskopi bulunur

Ülseratif kolit nasıl tedavi edilir?

Ülseratif kolitin tedavisi yoktur, ancak tedaviler iltihabı yatıştırabilir, daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir ve günlük aktivitelerinize geri dönmenizi sağlayabilir. Tedavi aynı zamanda kişinin ciddiyetine ve kişiye de bağlıdır, bu nedenle tedavi her kişinin ihtiyaçlarına bağlıdır. Genellikle sağlık hizmeti sağlayıcıları hastalığı ilaçlarla yönetir. Testleriniz sorunlara neden olan enfeksiyonları ortaya çıkarırsa, sağlık uzmanınız bu altta yatan koşulları tedavi edecek ve bunun yardımcı olup olmadığına bakacaktır.

İlaç tedavisinin amacı, remisyonu sağlamak ve sürdürmek ve ülseratif kolitli kişiler için yaşam kalitesini iyileştirmektir. Sağlık hizmeti sağlayıcıları, kalın bağırsağınızdaki iltihabı yatıştırmak için çeşitli ilaçlar kullanır. Şişlik ve tahrişi azaltmak, dokunun iyileşmesini sağlar. Ayrıca semptomlarınızı hafifletebilir, böylece daha az ağrı ve daha az ishal olur.

Ülseratif kolitte diyet ve beslenme nasıl bir rol oynar?

Diyet ülseratif kolit oluşumuna neden olmaz ve herhangi bir özel diyet hastalığı iyileştiremez. Bununla birlikte, sizin veya çocuğunuzun yediği yiyecekler, semptomların yönetilmesinde ve alevlenmeler arasındaki sürenin uzatılmasında rol oynayabilir.

Bazı yiyecekler semptomları daha da kötüleştirebilir ve özellikle alevlenme sırasında kaçınılmalıdır. Semptomları tetikleyen yiyecekler kişiden kişiye farklılık gösterir. Hangi yiyeceklerin sizi etkilediğini daraltmak için, her gün ne yediğinizi ve sonrasında nasıl hissettiğinizi takip edin (bir yemek günlüğü).

Sorunlu yiyecekler genellikle şunları içerir:

  • Yağlı yiyecekler
  • Yüksek şekerli yiyecek ve içecekler
  • Gazlı içecekler
  • Yüksek lifli yiyecekler
  • Alkol

Yukarıda listelenen sorunlu yiyeceklere ek olarak, bebekler, çocuklar ve gençler de aşağıdakilerle ilgili sorunlar yaşayabilir;

  • Tuz
  • Süt Ürünleri

Çocuğunuzun diyetine ve beslenmesine dikkat edin. Bir alevlenme sırasında iştahları azalabilir ve sağlıklı kalmak ve büyümek için yeterince yemeyebilirler. Ayrıca, ülseratif kolitin neden olduğu iltihap, sindirim kanallarının yeterli besinleri emmesini engelleyebilir. Bu, çocuğunuzun sağlığını da etkileyebilir. Bu nedenlerden dolayı çocuğunuzun tükettiği kalori miktarını artırmanız gerekebilir.

Sizde veya çocuğunuzda ülseratif kolit varsa, kişiselleştirilmiş bir diyet planı hazırlamak için doktorunuz ve beslenme uzmanınızla birlikte çalışmak en iyisidir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir