Ukrayna’dan Kaçanların Sayısı 3.5 Milyonu Aştı

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Rusya’nın saldırılarından kaçan Ukraynalıların sayısının 3,5 milyonu geçtiğini, Ukraynalı mültecilerin 2 milyondan fazlasının da komşu Polonya’ya sığındığını açıkladı.

Avrupa Birliği’nde (AB) de Ukraynalı mültecilere yönelik alınması planlanan önlemler üzerinde duruluyor. Brüksel’de dün düzenlenen AB dışişleri ve savunma bakanları toplantısı sırasında yaptığı açıklamada, Ukrayna’dan kaçanların sayısının artacağına dikkat çeken Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, “Önümüzdeki haftalarda mülteci sayısının 8 ila 10 milyonu bulabileceğini hesaba katmak zorundayız” dedi.

“Artık tüm Avrupa’nın sorunu”

Savaşın ilk günlerde çok sayıda Ukraynalı’nın arabalarıyla başka bir Avrupa ülkesindeki akrabalarına gittiğini söyleyen Baerbock, saldırıların şiddetinin artmasıyla birlikte herhangi bir Avrupa ülkesinde kimsesi olmayan Ukraynalıların da kaçmaya başladığını kaydetti. Bunun artık tüm Avrupa’nın sorunu olduğunu söyleyen Baerbock, Avrupa’nın dış sınırlarındaki ülkelere gelen Ukraynalıların diğer Avrupa ülkelerine dağıtılması ve her ülkenin mülteci kabul etmesi gerektiğini dile getirdi.

Ukrayna’nın nüfusu Rusya’nın saldırısı öncesinde yaklaşık 44 milyondu. AB içişleri bakanları da önümüzdeki hafta Pazartesi günü savaş mültecilerinin durumunu görüşmek üzere Brüksel’de toplanacak.

BM Genel Sekreteri Guterres: Bu kazanılabilecek bir savaş değil

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres yaptığı konuşmada; “ahlaki olarak kabul edilemez, siyasi olarak savunulamaz ve askeri olarak anlamsız” olarak nitelendirdiği Ukrayna’daki savaşın sona ermesi çağrısında bulundu.

“Bu kazanılabilecek bir savaş değil, barış masasına dönüş kaçınılmaz” diyen Guterres, Rusya işgaliyle birlikte Ukrayna’da sivillerin durmaksızın devam eden bombalamalarla terörize edildiğini söyledi. On milyon insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığını, ülkede bir cehennem yaşandığını belirtti.

BM Genel Sekreteri, savaşın gıda, enerji ve gübre fiyatlarının hızla yükselmesine neden olarak küresel bir açlık krizini tetikleme riski taşıdığı konusunda uyardı.

Ukrayna’da, kuzeydoğuda Harkov ve Sumi, kuzeyde Çernihiv ve güneyde Mariupol dahil olmak üzere, en kötü etkilenen şehirlerin sakinleri için korku artarak devam ediyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir