Trabzon: Taşkıran Camii

Taşkıran Cami; Trabzon’un Çaykara İlçesi, Taşkıran Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yapı, doğu batı doğrultusunda eğimli bir arazide yer almaktadır. Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak taş ve ahşap kullanılmıştır. Kuzey cephesi hariç, yapının alt sırası taş malzeme ile, üst sırası ise ahşap malzeme ile yığma tekniğiyle inşa edilmiştir. Kuzey cephesi yığma taştan sağır cephedir. Yazılı kaynaklara göre, yapı, Hicri 1315 (Miladi 1897/1898) yılına tarihlenmektedir.

Doğu batı doğrultusunda dikdörtgen planlı olan yapı, harim ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Yapının dıştan üst örtüsü dört yönde kırma çatı olup, çatı kaplama malzemesi alaturka kiremittir. Çatı saçakları geniş tutulmuş, saçak altları ahşap malzeme ile kaplanmıştır. Kuzey cephesinde bulunan minaresi ahşap malzemeden inşa edilmiştir ve tek şerefelidir.

Cephelerde yuvarlak kemerli, çift kanatlı ve ahşap pencereler bulunmaktadır. Alt sıra pencereler taş, üst sıra pencereler ahşap sövelidir. Caminin harim girişi batı cephesinde yer almaktadır. Ana giriş kapısı yuvarlak kemerli, çift kanatlı, taş söveli ve ahşaptır. Giriş kapısı yoğun ahşap işlemeye sahiptir. Kadınlar mahfiline kuzey cephesinde bulunan çift kollu merdiven ile ulaşılmaktadır.

Mahfil iki adet ahşap dikme ile taşınmaktadır. Taş malzemeden yapılmış olan mihrap, kademeli ve dikdörtgen formlu çerçeve ile çevrelenmiştir. Çerçevede taş işlemeler ve Arapça yazılar bulunmaktadır. Minber ve vaaz kürsüsü ahşap malzemeden yapılmıştır. Minber ve mahfil katında yoğun ahşap işlemeler mevcuttur.

İçten üst örtüsü düz tavanlıdır ve çokgen formundaki göbek kısmı içe doğru kademelidir. Tavan ahşap malzemeden yapılmıştır. Göbek bölümünde ahşap işlemeler mevcuttur. Yapının iç mekân alt duvarları sıvalı ve boyalı, üst sıra duvarları ise ahşaptır. Duvarlarda herhangi bir süsleme yoktur.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir