Trabzon: Nemlioğlu (Tavanlı) Camii

Nemlioğlu (Tavanlı) Camii; Trabzon’un Ortahisar İlçesi, Gazipaşa Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yapının eski adı Ketani Mescidi’dir. Kitabelerindeki tarihlere göre, bugünkü yapı Hicri 1291 (Miladi 1874/1875) yılında inşa edilmiş, Hicri 1308 (Miladi 1890/1891) yılında da ise onarım geçirmiştir. Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş ve moloz taş kullanılmıştır. Kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlı olan yapı, harim, son cemaat yeri ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır.

Açık olan son cemaat yeri üç gözlüdür. Yapının dıştan üst örtüsü dört yönde kırma çatıdır. Çatı kaplama malzemesi Alaturka kiremittir. Minaresi kuzeybatı köşesinde bulunmaktadır. Minare sekizgen kaideli ve tek şerefelidir. Yapının bodrum katı bulunmaktadır. Bu katta günümüzde şadırvan ve tuvaletler yer almaktadır. Caminin girişi son cemaat yerinden kuzey cephesinden sağlanmaktadır.

Giriş açıklığı basık kemerli olup çerçevesi profillidir. Kemerin kilit taşında madalyon ve kemerin üzerinde kitabe bulunmaktadır. Giriş kapısı çift kanatlı olup ahşaptır. Yapının kuzey cephesinde çift sıra pencere düzeni mevcuttur. Tüm pencereler basık kemerli ve taş sövelidir. Tüm pencereler ahşap ve çift kanatlıdır. Kadınlar mahfiline harimden, girişin doğusunda bulunan çift kollu ahşap merdiven ile çıkılmaktadır. Mahfil dört adet ahşap dikme ile taşınmaktadır.

Mihrap kesme taş malzemeden yapılmış olup yivlidir. Minber ve vaaz kürsüsü ahşap malzemeden yapılmış olup özgün değildir. İç duvarları sıvalı ve bezemesizdir. Yapının içten üst örtüsü düz tavan olup ahşaptır. Tavan, çıtaların iki yönlü düzenlenmesi ile oluşan kare formlardan oluşmaktadır ve ortada bir göbeği bulunmaktadır. Göbek kısmında ahşap işlemeler görülmektedir. Caminin güney ve batı tarafında tarihi mezar taşları bulunan haziresi yer almaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir