Trabzon: Kefeli Camii

Kefeli Camii; Trabzon’un Sürmene İlçesi, Gültepe Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş kullanılmıştır. Kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlı olan yapı, harim ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Yapı doğu batı yönünde eğimli bir arazide yer almaktadır. Caminin çevresinde haziresi mevcuttur.

Yapının dıştan üst örtüsü dört yönde kırma çatı olup, çatı kaplama malzemesi Marsilya kiremittir. Çatı saçakları geniştir ve saçak altları ahşap malzeme ile kaplanmıştır. Yapının minaresi bulunmamaktadır. Yapının cephelerinde çift sıra pencere düzeni mevcuttur. Alt sıra pencereler üsttekilere oranla daha büyük boyutludur. Ahşap pencereleri yuvarlak kemerli, taş silmeli ve tek kanatlıdır.

Caminin harim girişi doğu cephesinde yer almaktadır. Ana giriş kapısı yuvarlak kemerli, tek kanatlı, taş söveli ve ahşaptır. Kadınlar mahfiline kuzey yönünde bulunan tek kollu ahşap merdivenle çıkılmaktadır. Kadınlar mahfili iki adet taş dikmeyle taşınmaktadır. Mihrap taş malzemeden yapılmış olup kademeli bir forma sahiptir.

Minber ahşap malzemeden yapılmıştır ve işlemelidir. Vaaz kürsüsü güneydoğu köşesinde duvara bitişik konumdadır. Ahşap üst örtüsü düz tavanlıdır ve kare içerisinde çokgen formlu göbek kısmı içe doğru kademelidir. Göbek bölümünde ahşap işlemeler mevcut olup tavan farklı renklerde boyanmıştır. Yapının iç mekân duvarları sıvalı ve boyalı olup duvarlarda farklı motiflerde yoğun kalem işi bezemeler mevcuttur.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir