TLC Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır, Ne İşe Yarar?

Tükettiğiniz yiyecekler, kolesterol seviyeleri dahil olmak üzere sağlığınız üzerinde çok güçlü bir etkiye sahiptir. Beslenmenizde değişiklik yapmaya planlıyorsanız, ilk önce sabırlı olmalısınız.

Haber Merkezi / İlk olarak beslenmenizde küçük, basit değişiklikler yapın ve ilerledikçe daha fazlasını ekleyin. Ailenizi ve arkadaşlarınızı yeni beslenme planınıza dahil edin.

Bu değişiklikleri neden yaptığınızı ve sizi nasıl destekleyebileceklerini açıklayın. Çevrenizdekilerin sizi hedeflerinize ulaşmanız için teşvik etmeye başladığında plana bağlı kalmak çok daha kolaydır.

TLC diyeti, Terapötik Yaşam Tarzı Değişiklikleri programının bir parçasıdır. Bu, diyet, fiziksel aktivite ve kilo yönetimi yoluyla kolesterolünüzü düşürmeyi amaçlayan üç bölümden oluşan bir programdır. TLC diyetinin önerileri;

  • Doymuş yağ: Toplam kalorinizin yüzde 7’sinden azı
  • Bitki stanolleri veya sterolleri: günde 2 gram
  • Çözünür lif: Günde 10 ila 25 gram

Önemli nokta, yediğiniz yağ türlerini izlemektir. Doymuş yağ (ve trans yağ) tüketiminizi azaltmak, LDL seviyelerinizde büyük bir fark yaratabilir.

Doymuş yağ limitimi nasıl hesaplarım?

Öncelikle her gün kaç kaloriye ihtiyacınız olduğunu kontrol etmeniz gerekir. Sayı yaşınıza, cinsiyetinize ve aktivite düzeyinize göre değişir. Birçok insan için günde 2.000 kalori normaldir.

Kalori ihtiyacınızı öğrendikten sonra doymuş yağ limitinizi de öğrenebilirsiniz. 1 gram yağın 9 kalori içerdiğini bilmelisiniz.

İşte günde 2.000 kaloriye ihtiyacı olan biri için matematiğin bir dökümü.

Doymuş yağ alımınız toplam kalorinizin yüzde 7’sinden az olması gerektiği için hesaplamada yüzde 6’yı kullanın.

  1. Toplam kalorinizin yüzde 6’sını hesaplayın: 2.000 kalori x 0.06 = 120 kalori
  2. Kalorileri gram yağa dönüştürün: 120 kalori / 9 = 13 gram yağ

Yani günde 2.000 kaloriye ihtiyacı olan bir kişi günde 13 gramdan fazla doymuş yağ yememelidir.

Kolesterolünüzü düşürmek için herhangi bir yeni diyete başlamadan önce sağlık uzmanınızla konuşun. Çoğu zaman, en iyi plan kişiselleştirilmiş plandır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir