Suudi Arabistan İle Suriye İlişkilerinde 11 Yıl Sonra Bir İlk

Suudi Arabistan’ın gönderdiği 35 tonluk gıda yardımı taşıyan uçağın bugün Halep Uluslararası Havalimanı’na indiği bildirildi. Suudi Arabistan’dan Suriye’ye en son Şubat 2012’de bir uçuş gerçekleştirilmişti.

Haber Merkezi / Suriye’deki iç savaşın başlamasının ardından 2012’de Beşar Esad hükümetiyle ilişkiyi kesen Suudi Arabistan, çatışmaların ilk yıllarında silahlı muhaliflere destek vermişti.

Riyad, depremlerin ardından hem muhaliflerin elindeki hem de rejimin kontrolündeki bölgelere yardım sözü vermişti. Suudi Arabistan, bölgeye ilk yardımını karadan göndermişti.

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda Suriye’de 3 bin 600’ü aşkın insan hayatını kaybetti.

Çok büyük oranda rejimin kontrolünde olan Halep vilayeti, Suriye’de depremlerden en fazla etkilenen bölge oldu. Dünya Sağlık Örgütü, Halep’te 200 binden fazla insanın evsiz kaldığını duyurdu.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad deprem sonrası yeniden inşa için BM’den yardım istedi

Öte yandan Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Birleşmiş Milletler İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths ile yaptığı toplantıda deprem sonrası ülkenin yeniden inşası için uluslararası topluma yardım çağrısında bulundu.

Suriye devlet başkanlığından yapılan açıklamada, Esad’ın ülkenin altyapısının yeniden kurulması için uluslararası yardımların hayati önemde olduğunu vurguladığı belirtildi.

On yılı aşan iç savaş sırasında batı ile ilişkileri sıfır düzeyine inen Şam yönetimi ülkenin içinde olduğu sıkıntıların sorumlusu olarak 2011’de sivil ayaklanmayla başlayan sonrasında iç savaşa dönüşen krizde Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımları gösteriyordu.

Yaptırımlara rağmen BM aracılığı ile ülkeye uluslararası yardımlar ulaştırılmaya devam etti.

Deprem’den etkilenen Halep şehrine geçmeden önce Griffiths, Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mekdad ile de bir araya geldi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde Suriye’de 3 bin 500’den fazla kişi hayatını kaybederken sadece Halep’te 200 binden fazla kişi evsiz kaldı.

Ülkedeki iç savaş ve depremlerin hem Şam yönetiminin hem de muhaliflerin kontrolündeki bölgeleri etkilemesi nedeniyle kurtarma faaliyetleri ve yardımların ulaştırılması daha da zorlaşıyor.

Deprem öncesinde muhaliflerin kontrolünde olan ve 4 milyondan fazla kişinin yaşadığı bölgeye yardımların neredeyse tamamı Türkiye üzerinden Cilvegözü sınır kapısından iletiliyordu.

Deprem sonrası bu kapıdan geçişler durdurulsa da kısa sürede tekrar başlatıldı ama yardımların daha hızlı taşınabilmesi için daha fazla kapının açılması çağrıları arttı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir