Sudan’da Darbe Karşıtı Gösterilerde Bilanço Ağırlaşıyor!

Sudan’da askeri darbeye karşı düzenlenen gösterilere ordu güçleri müdahale etti. Güvenlik güçlerinin müdahale sırasında açtığı ateş sonucu en az 7 kişi hayatını kaybetti, 140’ı aşkın kişi de yaralandı.

Haber Merkezi / Yaralı bir protestocu gazetecilere, askerler tarafından bacağından vurulduğunu söylerken, bir başka protestocu da askerin önce şok bombaları, ardından gerçek mühimmat kullandığını ifade etti.

Darbe sonrası Hartum Havaalanı uçuşlara kapatılırken, telefon ve internet hizmetleri de kesilmişti. Merkez Bankası personelinin greve gittiği ve ülke genelinde doktorların acil durumlar dışında askeri hastanelerde çalışmayı reddettiği bildirildi.

Başkent Hartum ve Omdurman şehri başta olmak üzere gerçekleştirilen protestolarda halk, darbecilerin görevden ayrılmasını ve sivil yönetimin tesis edilmesini talep ediyor. Darbenin lideri Abdulfettah el Burhan, Temmuz 2023’te seçimlerin düzenleneceğini söylese de, ülkede protestolar devam ediyor.

Sudan’da sivil ve askeri liderler, Ömer El Beşir’in 2019’da devrilmesinden bu yana anlaşmazlık içinde. Sudan’ın ana muhalefet koalisyonu Özgürlük ve Değişim Güçleri, ülke çapında sivil itaatsizlik ve protesto çağrısında bulunmuş ve geçiş askeri konseyinin gücü sivil hükümete geri devretmesini istemişti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Sudan’daki son gelişmeleri kapa bir toplantıda görüşecek. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, “Ordunun eylemlerini reddediyor ve başbakanın ve diğerlerinin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz” dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı ise, Sudan’a 700 milyon dolarlık ekonomik desteği askıya aldığını söyledi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir