Subakromiyal sıkışma sendromu nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Subakromiyal sıkışma sendromu, subakromiyal boşluktan geçerken omuz tendonlarının (rotator manşet tendonları) iltihaplanması ve tahriş olması anlamına gelir. Bu, omuzda ağrı, halsizlik ve azalmış hareket açıklığına neden olabilir.

Genellikle bu, omuz kaslarınız (döndürücü manşet) omuz kanadının akromiyon olarak bilinen kemikli bir kısmına tekrar tekrar temas ettiğinde ortaya çıkar. Genellikle bu, kol baş üstü pozisyonda olduğunda meydana gelir ve omuz kaslarının akromiyonun altına ‘yakalanmasına’ veya ‘sıkışmasına’ neden olur.

Yaralanmalar hafif tendon iltihabı (tendinit), bursit (iltihaplı bursa), kalsifik tendinit (tendon içinde oluşan kalsiyum birikimi), tendinopati veya omuz kaslarının kısmi ve tam yırtılmasına kadar değişir.

Subakromiyal sıkışma sendromuna ne sebep olur?

Altta yatan neden iki kategoriye ayrılabilir: iç ve dış nedenler

İç – omuz tendonlarında meydana gelen kademeli değişiklikleri içerir, örneğin:

  • Kas zayıflığı; Omuz kaslarındaki zayıflık , kol kemiğinin (humerus) akromiyona yaklaşmasına ve kasların daha sık sıkışmasına neden olabilir
  • Omuzun aşırı kullanımı; Tekrarlayan baş üstü hareketleri, yumuşak dokuda çok küçük yırtıklara yol açarak omuz tendonlarında ve bursada iltihaplanmaya yol açarak tendonlar ile korakoakromiyal ark arasında sürtünmeye neden olabilir.

Dış – omuz tendonlarına dış kuvvetlerin yerleştirilmesi nedeniyle omuz tendonlarındaki değişiklikleri içerir, örneğin:

  • Anatomik faktörler; Akromiyon kemiğinizin şekli ve gradyanı
  • Omuz Kemiği ( Kürek Kemiği) Kasları; Omuz kemiği kaslarınızdaki zayıflık, omuz tendonlarınızın uzandığı boşluğun daha dar olmasına ve sıkışmasına neden olabilir.

Subakromiyal sıkışma sendromunun belirtileri;

Omuz sıkışması aniden başlayabilir veya yavaş yavaş ortaya çıkabilir. Belirtiler şunları içerir:

  • Omuz üstünden dirseğe kadar yayılabilen ağrı
  • Kolunuzu kaldırdığınızda, özellikle başınızın üzerinde daha kötü olan ağrı
  • Geceleri uykunuzu etkileyebilecek ağrı veya sızı
  • Ağrıyan omuz üzerinde yatarken ağrı
  • Elinizi başınızın arkasına koyarken ağrı
  • Kaldırırken veya uzanırken kolunuzda güçsüzlük veya ağrı

Subakromiyal sıkışma sendromu ne kadar yaygındır?

Subakromiyal sıkışma sendromu çok yaygındır. Genellikle 35-75 yaş arası bireylerde belirtiler ortaya çıksa da her yaşta ortaya çıkabilir.

Araştırmalar, 5 kişiden yaklaşık 1’inin hayatlarının bir noktasında omuz sıkışma sendromu semptomları yaşayacağını göstermektedir.

Subakromiyal sıkışma belirtileriniz olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Geçmişiniz (yukarıda verilen bilgilerden), omuz sıkışma sendromunuz olup olmadığını belirlemenize yardımcı olacaktır. Kolunuzu nasıl hareket ettirdiğinizle bir teşhis sağlanabilir. Aşağıda verilen video size hangi hareketin belirtilerinizi taklit edebileceğini gösterecek ve omuz çarpmasının mevcut olabileceğini önerebilir.

Verilen bilgilerden ve videodan omuz sıkışma sendromu semptomlarınız olup olmadığından hala emin değilseniz, lütfen tam bir muayene için doktorunuzla iletişime geçin.

Subakromiyal sıkışması için ne yapabilirim?

Tedavi seçenekleri semptomlarınızın ciddiyetine bağlıdır. Yaşam tarzındaki değişiklikler ve bilinen ağrılı hareketleri daha önce açıklandığı gibi değiştirmek semptomların kötüleşmesini azaltabilir. Semptomlarınızı yönetmenize yardımcı olabilecek tek profesyonel sizsiniz!

  • Ağrı kesiciler; Parasetamol veya ibuprofen gibi basit ağrı kesiciler, kolunuzu daha rahat hareket ettirmenize izin vermek için ağrınızı azaltmaya yardımcı olabilir. Ağrınız yüksek olsa bile bu ilaçların günlük ödeneğini aşmayın ve yeni bir ilaç almadan önce daima bir pratisyen hekime danışın. Hangi ilacı alabileceğinizden emin değilseniz, rehberlik için yerel eczacınız, hemşire veya pratisyen doktorunuzla konuşun
  • Isı / buz; Erken evrelerde ağrıyı kontrol etmeye yardımcı olmak için bir sıcak su şişesi veya buz torbası (bir torba buz küpü gibi) da düzenli olarak kullanılabilir. Buz kullanıyorsanız, buz paketini bir havluya sarın ve ağrılı bölgeye her iki saatte bir 10 dakika uygulayın. Isı kullanıyorsanız, ılık kompresi bir havluya sarın ve iki saatte bir 20 dakika ağrılı bölgeye koyun. Bahsedilen kompreslerden herhangi birini yerleştirdiğiniz derideki his veya hisle ilgili endişeleriniz varsa, bu tavsiyeyi uygulamadan önce bir doktordan bunu değerlendirmesini isteyin. Herhangi bir nedenle bölgede bir enfeksiyon olabileceğini düşünüyorsanız, bu tavsiyeyi uygulamadan önce lütfen yerel bir eczacıdan veya aile doktorundan tavsiye alın
  • Hızınızı ayarlayın; Kolunuz gerçekten ağrılı olsa da omzunuzu tamamen hareket ettirmeyi bırakmamak önemlidir. Acı çekiyorsanız, ev işi gibi günlük yaşamdaki tüm aktivitelerinizle aynı anda uğraşmayın. Zor işleri daha küçük zaman dilimlerine ayırın ve arada daha kolay bir şeyler yapın. Bazen ağrılı hissettiğinizde kısa bir dinlenme bir gün boyunca yardımcı olabilir. Tüm hareket veya egzersiz biçimlerini tamamen durdurmak yerine hızınızı artırmanız önerilir. Daha önce belirtildiği gibi basit ağrı kesiciler almanın aktif kalmanıza yardımcı olabileceğini görebilirsiniz
  • Egzersiz yapmak; Hedefe yönelik omuz ve kürek kemiği (kürek kemiği) egzersizleri, kol hareketinizi ve ağrınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir
  • Yaşam tarzı uyarlamaları; Günlük görevlerinizi yerine getirme şeklinizdeki bazı basit değişiklikler yardımcı olabilir. Kolunuzu ağrıyı daha da kötüleştirecek pozisyonlara getirmeyi en aza indirmeniz önerilir. Örneğin, kolunuzu omuz seviyesinin üzerine koyarak, kolunuzu başınızın üzerine uzatarak. Bu sadece geçici bir çözüm olmalı ve kolunuzu tamamen hareket ettirmekten kaçınmamalısınız
  • Kortikosteroid enjeksiyonu; Belirtileriniz şiddetliyse veya önceki tavsiyeleri VE egzersizlerini denedikten sonra düzelmiyorsa, size kortikosteroid enjeksiyonu önerilebilir. Bu, ağrıyı hafifletmeye yardımcı olarak fizyoterapiyi sizin için daha rahat hale getirebilir. Bir kortikosteroid sadece ağrınızı azaltacaktır, bu nedenle bu tedavi seçeneğinden tam fayda sağlamak için egzersizlerinize genellikle 2 hafta sonra yeniden başlamak önemlidir. Az sayıda vakada ikinci bir enjeksiyon gerekebilir, ancak bu önerilmeden önce yeterli egzersizin denenmesi gerekir. Bazı kişiler, mevcut sağlık durumları veya halihazırda aldıkları ilaç türleri nedeniyle bu tedaviyi alamayabilir

Ameliyat;

Tüm kendi kendine yardım ve cerrahi olmayan tedaviler semptomlarınızı iyileştirmede başarısız olursa, ortopedi cerrahı artroskopik subakromiyal dekompresyon prosedürü uygulayabilir. Cerrahınız omzunuzdaki subakromiyal boşluk denilen bölgeye artroskop (küçük bir kamera) ile bakacaktır. Bölgedeki alanı kesmek ve iyileştirmek için özel olarak tasarlanmış cerrahi aletler yerleştirecekler.

Bazı durumlarda cerrahınız aynı zamanda hasar görmüş tendonları onarmaya da karar verebilir. Cerrahın yaptığı işin miktarına bağlı olarak iyileşme süresi 6 haftadan 3 aya kadar sürebilir, ancak bazı kişilerin iyileşmesi daha uzun sürer. Subakromiyal dekompresyon ameliyatı 10 kişiden 8’inde başarılıdır. Bu, 10 kişiden ikisinde ameliyatın başarısız olduğu ve omuz semptomları göstermeye devam edeceği anlamına gelir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir