Sri Lanka’da Başbakanın Evi Ateşe Verildi

Sri Lanka’nın başkenti Kolombo’da binlerce protestocu Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa’nın sarayını bastı. Başbakan Ranil Wickremesinghe’nin yaşadığı özel konut ise göstericiler tarafından ateşe verildi.

Nerede olduğu bilinmeyen Başbakan Ranil Wickremesinghe, konutunun basılmasının ardından istifa etmeyi kabul ettiğini açıklamıştı. Aylardır süren ekonomik kriz yüzünden düzenlenen protestoların ardından ülkenin dört bir yanından eylemciler cumhurbaşkanlığı sarayına gelerek istifa taleplerini yeniledi.

Nerede olduğu açıklanmayan Cumhurbaşkanı Rajapaksa’nın daha güvenli bir yere yerleştirildiği belirtildi. Cumhurbaşkanlığı sarayını basan protestocuların yanı sıra büyük kalabalıklar ülkenin farklı yerlerinde sokağa çıkarak eylemlere katıldı.

AFP haber ajansına göre hükümet karşıtı binlerce kişi, trenlere bile komut vererek başkente geldi.

Polis girişlerini engelleyemedi

Kolombo’daki idari binaların olduğu merkeze gelen protestocular, Rajapaksa’nın evinin önündeki polis barikatlarını, “Evine geri dön” sloganlarıyla yıktı. Polis havaya ateş açsa ve gözyaşartıcı bomba kullansa da eylemcilerin konuta girişlerini engelleyemedi.

AFP’ye konuşan bir üst düzey savunma yetkilisi, Rajapaksa’nın halen cumhurbaşkanı olduğunu, askeri bir bölük tarafından korunduğunu ve güvenli bir yere intikal ettirildiğini söyledi.

Facebook canlı yayınındaki görüntülere göre yüzlerce kişi cumhurbaşkanlığı sarayındaki odaları, koridorları ve cumhurbaşkanının ofisini işgal etti. BBC’nin görüntülerine göre protestocular saraydaki havuzda yüzdü.

Güvenlik görevlileri de dahil olmak üzere toplam 33 kişinin yaralandığı aktarıldı. Yetkililer Cuma akşamı sokağa çıkma yasağı ilan etmek istemiş, ancak eylemciler bu karara uymadığı gibi sivil toplum ile muhalefet bu uygulamaya karşı çıkmıştı.

Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe ise acil toplantı düzenleyerek hükümet yetkilileriyle krizin nasıl aşılacağını konuşmuştu.

Ülke uzun zamandır yükselen enflasyon ile mücadele ederken gıda, yakıt ve ilaç ithal etmekte zorluk çekiyor. Sri Lanka en son olarak Rusya’dan krediyle yakıt almaya çalışmış ancak başarılı olamamıştı.

Acil kredi talep eden ülke yaşanan ekonomik krizden pandemiyle beraber azalan turizm gelirlerini sorumlu tutuyor.

Ülkede mart ayından beri protestolar sürüyor. Kriz yüzünden Mayıs ayında Cumhurbaşkanı’nın kardeşi Mahinda Rajapaksa başbakanlıktan istifa etmişti.

Sırada hangi ülkeler var?

ABD merkezli yatırım bankası JP Morgan tarafından yayımlanan yeni bir rapora göre Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonucunda çıkan savaşın tetiklediği borç krizi Sri Lanka’dan sonra Maldivler, Bahamalar, Belize, Senagal, Rwanda, Rwanda, Grenada ve Etiyopya’yı etkisi altına alabilir.

Rapora göre, gıda ve enerji ithalatında büyük oranda dışa bağımlı bu ülkeler, 2023 sonunda rezervlerini tüketme riskiyle karşı karşıya. Enflasyonla mücadele kapsamında dünya çapında faiz oranlarının artma eğiliminde olması borçlanma maliyetlerini artıyor.

(Kaynak: BBC Türkçe)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir