Sivas: Kalkım Balıklı Çermik

Balıklı Çermik; Sivas’ın Kangal İlçesi, Çetinkaya Kasabası, Kalkım Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Kalkım Deresi boyunca uzanan fay hattından alüvyon içerisinde boşalmaktadır ve çıkış noktalarında iki adet havuz oluşmuştur. Kaynakların su sıcaklığı 28.0-28.6°C arasında olup, toplam debi 35 L/s.dir. Balıklı Çermik suyunun cilt hastalıklarına (sedef) iyi geldiği söylenmektedir.

Balıklı Çermik’te sıcak sular iki noktadan yeryüzüne çıkmaktadır. Çetinkaya-Malatya demiryolu hattının bitişiğinde yer alan Büyük kaynak 30 L/s debiye sahiptir ve suyun sıcaklığı 28.0-28.6 °C arasındadır. Küçük kaynak ise demiryolu ile Kalkım Deresi arasında, alüvyonun orta kesiminde yeryüzüne çıkmaktadır.

Kaynağın debisi 5 L/s, sıcaklığı 28.1 °C’ dir. Büyük kaynağın akıntısı yaklaşık olarak 150 m kuzeyde Kalkım Deresi’ne karışmaktadır. Bu kaynakta Cyprinidae familyasına ait 4 adet balık türü yaşamaktadır. Bundan C. Macrostomus (ben balığı), G.rufa (yağlı balık, doktor balık), L.cephalus (tatlı su kefali), c.trutta (kara balık)dır. Küçük kaynakta yine 150 m. kuzeyde Kalkım Deresi’ne karışmaktadır.

Bu kaynakta da Cyprinidae familyasına ait 4 adet balık türü yaşamaktadır. Bunlar C. macrostomus (beni balığı),C.trutta (kara balık)dır. Kalkım Balıklı Çermik’i sularının genel kimyasal özellikleri Kangal Balıklı Kaplıcası suyu ile benzer özelliklere sahiptir. Her iki su çözünmüş mineral maddeler yönünden fakir sulardır. Kalkım Balıklı Çermiği alanında yararlanmak amacıyla herhangi bir tesis inşa edilmemiştir.

Kalkım Balıklı Kaynak’ın 2555 hektarlık alanı 05.06.2011 tarih ve 27955 sayılı resmi gazetede yayınlanarak “Termal Turizm Merkezi” ilan edilmiştir. Yeni yapılan bir çalışma ile 240m derinlikten 28°C ek su çıkarılmıştır. İl Özel İdaresi tarafından ihale ile satın alınan Kangal’ın Kalkım Köyü’ndeki jeotermel kaynak suyu için kaynak koruma etüd raporu ihale edilerek tamamlanmıştır.

Kalkım köyü jeotermal alanında ihale edilerek kaynak koruma, jeolojik ve jeoteknik etüt raporları hazırlanan jeotermal kaynak suyu için 1/25.000 ölçekli çevre düzeni, 1/5.000 ölçekli nazım imar ve 1/1.000 ölçekli uygulama imar planları yapıldı. Hazırlanan imar planları Kültür ve Turizm Bakanlığına sunulmuştur.

Planların Bakanlık onayından sonra arazide kamulaştırma işlemlerine başlanacak ve turizm standartlarında yol çalışması yapılacaktır. Kalkım Balıklı Kaplıcası imar planında günübirlik tesis alanları, otel gibi turizm tesis alanları, kür merkezi, ticaret alanları, rekreaktif faaliyet alanları, idari tesis alanı, polis merkezi, ibadet alanı, otopark gibi donatılar yer almaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir