Siirt: Türbe Höyüğü

Türbe Höyüğü; Siirt’in Merkez İlçesi, Yokuşbağlar Köyü, Çiçekyurdu Mezrası’nın kuzeybatısında yer alır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür. 

Türbe Höyüğü, Botan Vadisi’nin güneybatı kıyısında, Bitlis Çayı’nın Botan Çayı’na (Uluçay) döküldüğü yere yakın bir yerleşim yeridir. Siirt İl Merkezine yaklaşık 27 kilometre uzaklıkta bulunan Höyük, Botan Çayı’nın güneybatısındaki geniş düzlüklerin doğusunda, nehrin kenarında bulunan bir teras üzerindedir. Konum itibariyle önemli bir sahada bulunmaktadır.

Bilimsel araştırmalarla sürekli değişse de, insanın dünyadaki varlığı olarak bilinen 2.8 milyon yılı aşan sürenin hemen tamamında insan mağarada yaşamış MÖ 12.000’li yıllarda höyük adı verilen köyler kurarak mağara yaşamından çıkmışlardır.

Siirt, Doğu Anadolu Bölgesinin, Güneydoğu Anadolu Bölgesiyle bağlantısını sağlayan kapı olması ve coğrafyasının insan yaşamına son derece uygun olmasından dolayı her zaman dikkat çekici olmuştur. Yapılan kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkarılan buluntulardan anlaşıldığı üzere Siirt ve çevresinde tarih öncesi dönemlerde çeşitli medeniyetlere ait kentler veya köyler kurulmuştur.

Türbe Höyüğü, tarih turizmi açısından değerlendirilebilecek önemli bir yerleşimdir. Farklı dönemlere ait izler taşıyan höyükte ilk iskan MÖ 7 binyılın son çeyreği öncesi döneme tarihlenmektedir. Höyük üzerinde bulunan mezarlardan dolayı Türbe Höyüğü olarak adlandırılmıştır.

Botan Vadisi’nde bulunan önemli tarihi mekanlardan biridir. Türbe Höyüğü’nde yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkarılan buluntuların farklı dönemlere ait izler taşıması burayı arkeolojik turizm için ilgi çekici kılmaktadır. Türbe Höyük’te ortaya çıkarılan buluntuların turizm açısından değerlendirilmesi bölge turizmi için büyük önem arz etmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir