Sıfır Araçlarda “Motorlu Taşıt Vergisi” İki Katına Çıkıyor

Yıl sonuna dek alınacak sıfır araçlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), ‘ek vergi’ düzenlemesi ile iki katı şeklinde ödenecek. Otomobil fiyatlarını yükseltecek düzenlemenin ikinci el araçlara rağbeti artıracağı tahmin ediliyor.

MTV’de ocak ve temmuz olmak üzere iki taksit dönemi bulunuyor. İlk taksiti ocakta ödeyenler, ödedikleri taksit tutarı kadar ek vergiyi kanunun yayımlandığı ayın sonuna kadar ödeyebilecek. İkinci taksit ise kasım ayı sonuna kadar iki eşit taksitle ödenebilecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunulan torba yasa kapsamında memur maaş zamlarıyla birlikte, bazı vergi tutarlarının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içindeki payının azaldığı gerekçesiyle, ek vergiler de yer alıyor.

Teklif kapsamında Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) ve kurumlar vergisinde artış öngörülüyor. Buna göre, tescilli ve kayıtlı bulunan araçlar ile yıl sonuna kadar tescil edilecek yeni araçlar için bir sefere mahsus ek MTV uygulanacak.

MTV’de Ocak ve Temmuz olmak üzere iki taksit dönemi bulunuyor. Yasa teklifi Meclis’ten geçerse, ilk taksiti Ocak’ta ödeyenler, ödedikleri taksit tutarı kadar ek vergiyi de kanunun yayımlandığı ayın sonuna kadar ödeyecek. İkinci taksit ise Kasım ayı sonuna kadar iki eşit taksitle ödenebilecek.

Kanunun yayımlanmasından sonra trafiğe çıkacak araçların sahipleriyse, ek MTV tutarını araçların MTV ödemelerinin normal dönemi ile birlikte peşin olarak ödeyecek.

Yüzde 25 olarak uygulanacak kurumlar vergisi, finansal kiralama, faktoring, elektronik ödeme şirketleri, sermaye piyasası kurumları, sigorta, reasürans ve emeklilik şirketlerinde yüzde 30 olacak.

İhracatı teşvik eden kurumların özel olarak ihracattan elde ettikleri kazançlar için 1 puan olarak uygulanan Kurumlar Vergisi indirimi 5 puan indirimli olarak uygulanacak.

Yasa teklifine ilişkin açıklama yapan Güler, konuya ilişkin şunları söylemişti: 17 maddelik hazırladığımız teklifte kurumlar vergisi ve motorlu taşıtlar vergisinde (MTV) yeni düzenlemeler yapıyoruz, vergi kanunlarımızda yer alan bazı istisnaların kaldırılması yönünde değişiklikler öneriyoruz.

Ayrıca vergi kanunlarında yer alan bazı maktu vergi tutarlarının GSYH içindeki paylarının azaldığını dikkate alarak, maktu tutarların güncellenmesine imkan verecek şekilde yetki düzenlemelerini öngörüyoruz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir