Samsun: Vezirsuyu Tabiat Parkı

Vezirsuyu Tabiat Parkı; Samsun’un Vezirköprü İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Tabiat Parkı, 288 hektarlık alana sahiptir.

Tabiat Parkı’na gelen ziyaretçiler öncelikli olarak piknik yapmak için gelmektedir. Piknik faaliyeti sürecinde doğa yürüyüşü, egzersizler, doğa fotoğrafı çekme, özellikle kuş türleri başta olmak üzere yaban hayatı gözlemleme, bitki gözlemleme, futbol, voleybol, basketbol, tenis gibi sporları yapma faaliyetinde bulunmaktadırlar.

Vezirsuyu Tabiat Parkı ve yakın çevresinde amatör olta balıkçılığı oldukça yaygındır. Tabiat Parkı’nda halihazırda futbol, voleybol, basketbol, tenis gibi normal sporlarla birlikte doğa yürüyüşü, kanyoning ve sportif olta balıkçılığı gibi doğa sporları gerçekleştirilmektedir.

Tabiat Parkı, piknik amaçlı günübirlik kullanım yanında kır evlerinde konaklama, karavan ve çadırda konaklama, spor yapma, doğa yürüyüşü, yaban hayatı gözlemi, flora gözlemleme, fotoğrafçılık, atlı yürüyüş, bisiklet gezisi, sportif olta balıkçılığı, yelken ve kano gibi su sporları, yüzme, su altı dalış, göl ve kanyon gezisi, doğa eğitimi, izcilik, oryantring, paintball ve buna benzer bir çok ekoturizm ve rekreasyon potansiyeline, ayrıca bu rekreatif faaliyetleri gerçekleştirecek ziyaretçi potansiyeline sahiptir.

Tabiat Parkı ve yakın çevresinde memelilerden yaban domuzu, tilki, sansar, sincap, karaca, kurt, tavşan ile kuşlardan kızıl şahin, atmaca, kartal, doğan, baykuş, keklik, sığırcık, serçe, gri balıkçıl, büyük akbalıkçıl, küçük akbalıkçıl ve bazı göçmen kuş türleri bulunmaktadır. Sürüngenlerden yılan, kaplumbağa ve kertenkele görülmüştür.

Göl ekosisteminde sazan, levrek, yayın ve kefal vardır. Tabiat Parkı ekolojik sınırları içerisinde 4 iki yaşamlı, 9 sürüngen, 65 kuş, 19 memeli ve 4 balık türü olmak üzere toplam 101 omurgalı türün varlığı tespit edilmiştir.

Tabiat Parkı alanındaki orman ekosistemi dominant olarak plantasyon halindeki kızılçam topluluklarından oluşmakta olup bazı yerlerde yer yer sahil çamı ile karışım yapmakta, küçük bir alanda ise sedir plantasyonu bulunmaktadır. Bununla beraber bu vejetasyon yapısına zaman zaman meşe, gürgen veya maki elemanları da iştirak etmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir