Rusya’dan Petrol Ambargosuna Karşı ‘Doğalgaz’ Tehdidi

Ukrayna işgali nedeniyle Rusya’ya karşı yaptırımlar hala gündemdeki yerini koruyor. Batının Rusya’ya petrol ambargosu girişimleri yoğunlaşırken, Moskova da doğalgaz kartını açtı. 

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak petrol ambargosu tehdidi karşısında Almanya üzerinden Avrupa’ya Kuzey Akım 1 boru hattıyla verdiği doğalgazı kesme tehdidinde bulundu.

Avrupa’da Rusya petrolüne alternatifin kolay bulunamayacağına işaret eden Novak, “Bu bir yıldan uzun sürer ve Avrupalı müşteriler için çok daha pahalı olur. Avrupalı politikacılar, vatandaşlarını, onları neyin beklediğini, benzin, elektrik ve ısınma fiyatlarının fırlayacağı konusunda dürüstçe uyarmalıdır.” diye konuştu.

Novak, Rusya petrolüne olası bir ambargo nedeniyle fiyatların önemli oranda artacağına işaret ederek, “Rus petrolüne yasakların küresel piyasa için felaket sonuçlara yol açacağı kesinlikle açıktır. Petrolün varil fiyatı 300 doların üstüne çıkabilir.” ifadesini kullandı.

Rusya’nın petrol ihracatına ambargo gelmesi halinde sevkiyatlarını başka bölgelere yönlendirebileceğini anlatan Novak, bu durumdan kimsenin fayda sağlamayacağının altını çizdi.

Avrupa enerjide Rusya’ya bağımlı

ABD, Avrupa Birliği ile Rusya petrolüne ambargonun görüşüldüğünü açıklarken Almanya ve Hollanda buna karşı çıkmıştı. Avrupa Birliği, doğalgazın yaklaşık yüzde 40’ını, petrolün de yüzde 30’unu Rusya’dan alıyor ve Avrupa ülkeleri Rusya’dan gelen enerjiye büyük ölçüde bağımlı.

ABD’nin ve İngiltere’nin Rusya’dan petrol ithalatını yasaklaması bekleniyor

ABD Başkanı Joe Biden’ın bugün ABD’nin Rusya’dan petrol ithalatını yasaklayacağını açıklaması bekleniyor. Duyurunun, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline karşı devreye alınan yaptırımlar silsilesine son halka olarak eklenmesi bekleniyor.

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, Biden’ın Ukrayna’daki haksız ve bir kışkırtmaya dayanmayan savaşı nedeniyle Rusya’yı sorumlu tutmaya devam edecek önlemler duyuracağı belirtildi.

İngiltere’nin de Rusya’dan petrol ithalatını yasaklaması bekleniyor. İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın, ABD’nin Rusya’dan petrol ve gaz ithalatına yönelik yasak beklentisine paralel olarak Salı günü ilerleyen saatlerde bir açıklama yapması bekleniyor.

ABD merkezli Politico ve Bloomberg yayınlarının haberlerine göre İngiltere, yasağı önümüzdeki aylarda aşamalı olarak devreye alacak. Yasak Rusya’dan ithal edilen doğal gazı kapsamayacak.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir