Rusya’dan Askeri Operasyonu Genişletme Kararı

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı operasyonda Kiev’in Belarus’taki müzakere teklifini reddetmesinin ardından Rusya, Ukrayna’daki askeri operasyonlarını genişleteceğini duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Ukrayna tarafının müzakere sürecini reddetmesinin ardından, operasyon planlarına uygun olarak bütün birimlere tüm istikametlerde ilerlemeyi sürdürme emri verildi” ifadesi kullanıldı. Kiev, ateşkes müzakerelerini reddetmediğini, ancak Moskova’nın ültimatomunu kabul etmediğini açıklamıştı.

Kremlin’den yapılan müzakere açıklamasının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin danışmanı Mykhailo Podolyak’dan yanıt geldi. Ukrayna’nın ateşkes için müzakereleri reddetmediğini açıklayan Podolyak, “Ateşkes müzakerelerine varız ancak ültimatomlara değil” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’nın müzakereler için hazır olduğunu kaydeden Podolyak, ancak Rusya’nın uygulanamayacak müzakere koşulları ile karşılaştıklarını belirtti. Podolyak, Rusya’nın “saldırgan tutumundan” ve Ukrayna kentlerini gece boyunca bombalamasını “Ukrayna’yı parçalamak ve kabul edilemez koşulları dayatmak” olarak değerlendirdiklerini ifade etti.

Interfax haber ajansının haberine göre, Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov’un bugün yaptığı açıklamada Ukrayna’nın Rusya ile “barış müzakerelerini” reddettiği belirtti. “Ukrayna tarafı müzakereleri reddettiği için Rus silahlı  kuvvetleri operasyona yeniden başladı” açıklaması yapıldı.

Kremlin, Ukrayna’yı müzakereleri reddederek askeri çatışmayı uzatmakla suçladı. Peskov, “Putin, Rus ordusuna dün öğleden sonra durmasını söyledi ancak Ukrayna müzakereyi reddedince ordu ilerleyişine bugün yeniden başladı” dedi.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’in Belediye Başkanı Vitali Kliçko, kentte uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının Rus birliklerinin şehirdeki ilerlemesi nedeniyle sertleştirildiğini belirtti. Kliçko, şehrin savunmasının artırılması için güncellenen sokağa çıkma yasağının 17.00 ile 08.00 saatleri arasını kapsayacağını açıkladı.

İki gün önce getirilen yasak 22.00-07.00 saatleri arasındaydı. Kliçko, söz konusu saatler içerisinde sokakta olan ve yasağı ihlal eden sivillerin düşman birliklerinin sabotaj ya da keşif birliklerine ait olduğunun düşünüleceğini belirtti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir