Rusya Savaşta Kararlı: Ateşkes Yok

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya başlattığı istila sürerken Ukrayna ve Rusya heyetleri ile ikinci kez masaya oturdu. İlk görüşmede sonuca gidemeyen ve görüşmelere devam kararı alan heyetler, ikinci tur için Belarus’un Brest kentinde bir araya geldi.

Rusya ve Ukrayna heyetleri, 28 Şubat’ta Belarus’un Gomel kentinde bir araya gelmiş, 6 saatlik görüşmeden herhangi bir sonuç çıkmamıştı.

İkinci tur da,  belli konularda “karşılıklı anlayış” sağlanmasına karşın somut bir anlaşmaya varılamadan sonuçlandı. Toplantı bitiminde taraflar görüşmelere üçüncü turda devam edileceğini açıkladılar.

İnsani koridor

Toplantı çıkışında Rus heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy, görüşmelerde “askeri, uluslararası ve insani olmak üzere üç sorun bloku ve çatışmanın gelecekteki siyasi çözümünü” ele aldıklarını söyledi.

Mendinskiy tarafların konumlarını korumaya devam ettiklerini, bir kısmında “karşılıklı anlayış sağlandığını” belirtti. Bununla birlikte Perşembe günkü görüşmelerde “askeri çatışma bölgesinde bulunan çocukların, sivillerin kurtarılması” konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı.

Putin’in yardımcısı, heyetlerin “sivillerin tahliyesi için insani koridorlara destek formatı ve sivillerin tahliyesi döneminde insani koridorların bulunduğu bölgelerde çatışmaları durdurma ihtimali konusunda anlaşmaya vardık, Bu önemli bir ilerleme” dedi.

“Beklediğimiz sonucu alamadık”

Ukrayna heyetinin başkanı, Ukrayna Devlet Başkanlığı Başdanışmanı Mihaylo Podolyak ise toplantı sonrası yaptığı açıklamada, “Maalesef beklediğimiz sonuçları alamadık” dedi. “Söyleyebileceğim tek şey gıda, ilaç ve tahliye olasılıkları gibi konularda insani boyutu daha detaylı görüştük. Çünkü artık pek çok şehir kuşatılmış durumda. dedi.

Genel bir ateşkes durumunun oluşmadığını dile getiren Podolyak, “Her yerde değil, sadece insani koridorların yer alacağı yerlerde, belki tahliye süresince ateşkes olabilir” dedi.

Üçüncü turun ne zaman yapılacağı konusunda henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Putin ve Zelenskiy’den açıklamalar

Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili bir açıklamasında  “Biz sivillerin geçişi için güvenli koridor açıyoruz ama sivilleri canlı kalkan yapıyorlar” diyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yaklaşımına Perşembe günü Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’den yeni bir yanıt geldi:

“Rusya’ya saldırmıyoruz, planımız da yok. NATO üyesi değiliz, nükleer silahımız yok. Bilgi bombardımanı aslında bu. Bizim topraklarımızı bırakın, ben ne verebilirim ki? Masaya oturun, müzakere edelim. 30 metre uzakta oturmayın. Ben sizin komşunuzum. Sizden 30 metre uzakta olmak zorunda değilim. Otur benimle, konuş, neden korkuyorsun? Biz terörist değiliz, banka soymuyoruz, kimseyi tehdit etmiyoruz, başkalarının da toprağını ele geçirmiyoruz.”

Heyetler

Rusya ve iUkrayna arasındaki müzakerelerin ikinci turuna katılan Rusya heyetine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Müşaviri Vladimir Medinskiy,  Ukrayna heyetine de Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak başkanlık ediyordu. i.

Görüşmenin yapılacağı konutta Rus ve Ukrayna heyeti üyeleri bir araya gelince masa başında el sıkıştı.

Putin-Macron görüşmesi

Kremlin’den yapılan  tarafından açıklamaya göre Putin, Perşembe günü Fransa Cumhurbaşkanı Macron’la yaptığı telefon görüşmesinde, “Müzakereleri uzatarak zaman kazanma girişimleri, müzakere pozisyonumuzda sadece Kiev’den ek taleplere yol açar.” dedi.

Macron, Putin’le görüşmesinden sonra Fransız yetkililer, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un henüz ‘en kötüsünün yaşanmadığı’na, daha kötü şeylerin yaşanabileceğine inandığını söylediler.

90 dakika süren telefon görüşmesi, Putin tarafından başlatıldı, Rusya Devlet Başkanı ordusunun “operasyonunun” Moskova’nın “planına göre” sürmekte olduğunu söyledi.  Macron’un bir danışmanı  gazetecilere “Başkan Putin’in söylediklerinde bize güven verecek hiçbir şey yoktu.” dedi.

Aynı yetkiliye göre Macron, Putin’e “Kendini kandırıyorsun” demiş. “[Bu], ülkenize pahalıya mal olacak, ülkeniz çok uzun bir süre tecrit edilmiş, zayıflamış ve yaptırımlar altında kalacak.”

Macron, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini kınamış ancak Putin’le “onu silahlı güç kullanmaktan vazgeçmeye ikna için” temasta kalacağını söylemişti.

(Kaynak: bianet)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir