Netanyahu’dan “Kara Harekatı” Açıklaması: Hazırlanıyoruz

Hamas’ın başlattığı Filistin – İsrail savaşının 19. günüde, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ordusunun Gazze’ye yönelik kara harekatı için hazırlandığını ancak operasyonun zamanlaması hakkında ayrıntı vermeyeceğini söyledi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Netanyahu kara harekatı kararının hükümetin özel savaş kabinesi tarafından verileceğini söyledi. “Halihazırda binlerce teröristi öldürdük. Ve bu daha başlangıç” diyen Netanyahu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eşzamanlı olarak, kara harekatı için hazırlık yapıyoruz. Ne zaman olacak, nasıl olacak, bunların detaylarına girmeyeceğim.”

7 Ekim’deki Hamas saldırısının nasıl gerçekleşebildiğine dair de konuşan İsrail Başbakanı Netanyahu, “Herkesin cevaplar vermesi gerekecek, benim de. Ama tüm bunlar savaşın ardından olacak” dedi.

İsrail’in Gazze’ye yönelik düzenlediği hava saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 755 artarak 6 bin 546’ya yükseldi. Saldırılarda can verenlerin 2 bin 704’nün çocuk olduğu belirtilirken 17 bin 439 kişinin de yaralandığı duyuruldu.

Gazze’de insani durum giderek ağırlaşıyor

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Refah’ta 4 bin 600 sivilin barındığı bir okulun yakınına isabet eden bomba nedeniyle okulun ciddi tali hasar gördüğünü duyurdu.

Gazze’ye acil olarak yakıt ikmal edilmesi çağrısı da yapan örgüt, yakıt gelmemesi durumunda yardım faaliyetlerini önemli ölçüde azaltmak, hatta yer yer durdurmak zorunda kalacaklarını açıkladı.

Örgütün direktörü Thomas White CNN’e yaptığı açıklamada, “İçme suyu için tuzdan arındırma tesislerine yakıt sağlıyor muyuz? Gazze’deki insanları besleyen ekmeğin üretilebilmesi için elzem olan yakıtı sağlayabiliyor muyuz? Yakıt için bir çözüm bulmak zorundayız, yoksa bizim yardım faaliyetlerimiz duracak” dedi.

ABD ve Rusya’nın İsrail-Filistin karar tasarıları reddedildi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK), ABD ve Rusya’nın İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin sundukları iki ayrı karar tasarısı karşılıklı olarak veto edildi. 15 üyeli BMGK’de önce ABD’nin sunduğu karar tasarısı oylandı. Karar için 10 ülke “evet” oyu kullanırken 2 ülke “çekimser”, 3 ülke ise “hayır” oyu verdi.

ABD oylamasının ardından Rusya’nın Gazze’de insani ateşkes çağrısı ihtiva eden karar tasarısı oylamaya sunuldu. Tasarıya 4 “evet”, 9 “çekimser” ve 2 “hayır” oyu verildi. Daimi üyeler ABD ve İngiltere’den “hayır” oyu alan Rusya tasarısı da böylelikle reddedildi.

“Hastalar ölüm tehlikesiyle karşı karşıya”

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de Gazze’de hastanelerin yakıt yetersizliği nedeniyle kapılarını kapatmak zorunda kaldığını açıkladı. Örgüt, 2 bin dolayında kanser, bin dolayında diyaliz hastası ile 130 prematüre bebeğin hayatının risk altında olduğuna dikkat çekti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir