Netanyahu’dan Geçici Ateşkes Açıklaması: Rehineler Serbest Bırakılmalı

Hamas’ın Aksa Tufanı operasyonu sonrası başlayan Filistin – İsrail savaşının 28. gününde açıklamada bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bir ateşkes için Hamas’ın tüm rehineleri serbest bırakmasını şart koştu.

Haber Merkezi / İsrail Başbakanı Netanyahu, “İsrail, rehinelerin geri dönüşünü içermeyen bir geçici ateşkes anlaşmasını reddediyor” dedi.

Başta ABD olmak üzere bir kısım uluslararası kamuoyu İsrail’e, insani yardım dağıtımı için İsrail’e saldırılara ara vermesi çağrısı yaparken, Türkiye’nin de içinde olduğu çok sayıda ülke “acil ateşkes” çağrısı yapıyor.

Öte yandan Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırılarında hayatını kaybedenlerin son 24 saatte 166 artarak 9 bin 227’ye yükseldiğini duyurdu.

Sağlık Bakanlığı, hayatını kaybedenlerin 3 bin 826’sının çocuk, 2 bin 405’inin kadın olduğu bildirildi. Bakanlığın verilerine göre saldırılar sonucu 23 bin 516 kişi de yaralandı, 2 binden fazla kişi ise kayboldu.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) Direktörü Philippe Lazzarini, Gazze Şeridi’nde artan ölü sayısı karşısında artık tali hasardan söz etmenin mümkün olmadığını belirtti.

Lazzarini, Gazze’deki duruma ilişkin Perşembe günü yaptığı açıklamada, “Gazze Şeridi’nden yeni döndüm. Yürek parçalayıcıydı. İnsanlar ateşkes talep ediyor. Bu trajedinin sona ermesini istiyorlar. İnsani yardım çalışmalarımdaki en üzücü günlerden biriydi” dedi.

Lazzarini, yakıt yetersizliği, devam eden bombardıman, altyapının hasar görmesi ve iletişim ağlarındaki aksaklıklar nedeniyle insani yardımın çok zor olduğunu belirtti. Gazze Şeridi’ndeki yaklaşık 625 bin öğrencinin eğitime erişime bulunmadığını kaydeden Lazzerini, eğitim tesislerinin yüzde 40’tan fazlasının hasar gördüğünü de sözlerine ekledi.

ABD’den “iki devletli” çözüm açıklaması

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Tel Aviv’de bir araya geldikten sonra bir basın toplantısı düzenledi. Blinken, güvenli bir İsrail’in gerçek olabilmesi için Filistin halkının da kendi devleti olması gerektiğini söyledi.

İki devletli çözümün barış için “tek yol” olduğunu savunan Blinken, bölge ülkelerine yapacağı ziyaretlerin ana amacının gerginliği azaltmak ve yayılmasını engellemek olacağını söyledi. Bakan Blinken Filistinli sivillerin korunması için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini de kaydetti.

İsrail’in “asla tek başına kalmayacağı” yönündeki ABD politikasını tekrarlayan Blinken, saldırılara insani ara verilmesi konusunun da İsrail yönetimi ile konuşulduğunu söyledi. Blinken, Gazze’deki hastanelere yakıt ulaştırılması için bazı yollar üzerine anlaşıldığını da kaydetti.

Hasan Nasrallah: Siyonistlerle mücadele…

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarından sonra Lübnan Hizbullah’ının lideri Hasan Nasrallah ilk kez açıklamalarda bulundu.

Nasrallah sözlerine öldürülen sivilleri anarak başladı. Nasrallah “Eğer tam meşruiyete sahip bir savaş istiyorsak Siyonistlerle mücadele savaşı kadar insani, ahlaki ve dini açıdan tam anlamıyla meşru bir mücadele bulamayacağız” şeklinde konuştu.

İsrail Başbakanı Netanyah, Hizbullah lideri Nasrallah’a cevap verdi: Kuzeydeki düşmanımıza söylüyorum: Bizi yanlış anlama. Bir hata sana hayal bile edemeyeceğin bir şekilde pahalıya mal olur.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir