Muzaffer Sarıgül Kimdir? Hayatı, Eserleri

15 Şubat 1956 yılında Malatya’nın Akçadağ İlçesine bağlı Ören Kasabasında dünyaya gelen Muzaffer Sarıgül ilk öğrenimini burada tamamladı. 1980 yılında İzmir’e taşındı. Bir kamu kurumunda görev yaptıktan sonra emekliye ayrıldı. 

Haber Merkezi / Islık Yorumları adlı şiir kitabı ile 1998 yılında Kocaeli Üniversitesi Akademik Ödülü ve Uzaklar ve Yüzler adlı şiir kitabındaki bir şiirle de 2004 yılında Aykırı Sanat Ödülü gibi ödüllere layık görüldü. Hâlen İzmir’de yaşayan Sarıgül şiir ve yazı ile ilgili çalışmalarını da burada sürdürmektedir.

Muzaffer Sarıgül, yirmili yaşlarda iken kaleme aldığı şiirlerle yazı hayatına başlamıştır. Çimdik Moruyla Uzaklaşan O Gün başlıklı ilk şiiri 1993 yılında İzmir’de çıkarılan Yaratı dergisinde yayımlanmıştır. Kaleme aldığı şiir ve düz yazıları; Islık, Ayrım Şiir, Yaratı, Evrensel Kültür, Anadili, Dize, Berfin Bahar ve Poetik’s gibi süreli yayınlarda belli aralıklarla yayımlanmıştır. Sustukça Kanadı Dil adını verdiği ilk şiir kitabı 1995 yılında okurla buluşmuştur. Şiiri, şiir dilini, imgeyi ve poetik algıyı içselleştirerek şiirine yansıtan Sarıgül’ün sade ve anlaşılır bir şiir dili vardır.

Sarıgül bir yandan şiirler kaleme alırken diğer yandan şiirin meseleleri üzerine fikir yürütmüş ve bir anlamda kendi şiir anlayışını ortaya koyma gayreti içerisinde olmuştur. 1996 yılında Şiir ve Şiirin Sorunları adlı Sedat Şanver ile birlikte hazırlamıştır. Uzaklar ve Yüzler kitabı 1996 yılında Ekrem Kocaçal yönetmenliğinde tiyatroya uyarlanmıştır. Nâzım Hikmet Yılı (2000) kapsamında Bir Dünyayı Geçerken adlı Nâzım Hikmet şiirlerinden sahneye uyarlama yapmıştır. Aşk Ayinleri (2016) adlı eser şair olarak sanatçının şahsiyetini ve olgunluğunu belirgin bir biçimde yansıtmaktadır.

Kitaptaki şiirlerde; gençlik, özlem, sevgi gibi temalar serbest tarzda ve yer yer gelenekli şiiri hissetirecek bir biçimde dizelere işlenmiştir. Şiirlerde asıl dikati çeken ise; İstanbul, Kordonboyu ve saat kulesi başta olmak üzere mekânların sıradan insanların günlük uğraşlarıyla tasvir edilerek dizelere hareketlilik kazandırılmasıdır. Anlam kapalılığından uzak durarak günlük konuşma havasında kaleme aldığı şiirleriyle Sarıgül’ün şiirde üretken bir isim olduğu görülmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir