Muş: Murat Köprüsü

Muş’un Murat Nehri üzerinde yer alan Tarihi Murat Köprüsü, il merkezinin güneyinde ve il merkezine 12 km. uzaklıktadır.

Tarihi Murat Köprüsü’ne özel araçla gidilmesi durumunda Muş – Bingöl karayolu kullanılır. Bu karayolu üzerinde tabelalar ile belirtilmiş Tarihi Murat Köprüsü sapağına girilerek 2 km gidilerek köprüye ulaşılabilir. Köprüye bağlanan 2 yol içinde ulaşım için yönlendirme tabelası mevcuttur.

13. yüzyılda Selçuklular döneminde yapılan Tarihi Murat Köprüsünün ilk yapılış zamanı hakkında bir bilgi bulunamamıştır. Köprüde bulunan mermer üzerinde yazılan 1871 tarihli kitabeden Osmanlı döneminde köprünün restore edildiği saptanmıştır. 143 metre uzunluğa sahip olan köprü 5 metre genişliğe sahiptir. Köprü toplam 12 oluk gözüne sahiptir.

Tarihi Murat Köprüsü günümüzde de aktif olarak kullanılmaktadır. 2010 yılında yapılan ışıklandırma sonrası köprü gece saatlerinde muhteşem görüntüler vermektedir. Köprü yanında dinlenme amaçlı mesire yapılabilir. Ayrıca köprü kıyısında bulunan restoran ve kafelerde köprü manzarası eşliğinde yöre yemekleri, kebaplar ve balık yiyebilirsiniz.

Tarihi Murat Köprüsü Efsanesi

Yöre halkı tarafından söylenen efsaneye göre köprüyü Ermeni zengin bir kız yaptırmış ve yapımı sırasında köprüyü görmeye gittiğinde köprüde çalışan bir ustanın oturduğu noktada sürekli bir kibrit yaktığını görüp sinirlenmiş. Usta kıza “çok cimrisin” demesi üzerine Ermeni kız “Cimri olmadığımı kanıtlamak için köprünün ayağına bir küp altın gömeceğim” demiş.

Bu efsane üzerine birçok zaman gömülen küp altını bulmak için köprü tahrip edilmiş ve hatta orta ayakları patlayıcı kullanılarak yıkılmıştır. Sonrasında yapılan restorasyon çalışmaları ve güvenlik önlemleri ile köprü eski günlerine geri dönmüştür.

 

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir