Mulvihill Smith Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

Mulvihill Smith sendromu, aşağıdaki özelliklere göre klinik olarak teşhis edilen oldukça nadir ve karmaşık bir hastalıktır: anormal derecede küçük kafa (mikrosefali), birden fazla kanserli olmayan ben (pigmentli nevüs), kısa boy, bozulmuş bağışıklık sistemi nedeniyle tekrarlayan enfeksiyonlar, işitme bozukluğu, diş anomalileri (hipodonti), zihinsel engellilik ve yüzdeki yağ azalması, “kuş benzeri” yüz hatlarına neden olur.

Haber Merkezi / Etkilenen bireyler daha yaşlı görünür ve tümörler gibi ileri yaşla ilişkili hastalıklar geliştirebilirler ve bu nedenle Mulvihill Smith sendromu erken yaşlanma hastalığı (progeroid sendromu) olarak sınıflandırılmıştır. Mulvihill Smith sendromu, dünya çapında bilimsel literatürde yalnızca 11 vakanın belgelendiği son derece nadir bir hastalıktır.

Mulvihill Smith sendromunun tanısı bilimsel literatürde açıklanan bir dizi semptom temel alınarak konur. Etkilenen kişiler arasında semptomlarda bazı farklılıklar olabilir. Temel semptomlar aşağıdakileri içerir:

Anormal derecede küçük kafa (mikrosefali): Mikrosefali, bir çocuğun kafa boyutunun aynı yaş ve cinsiyetteki çocuklara göre önemli ölçüde daha küçük olduğu nadir bir durumdur. Mikrosefali genellikle rahimdeki anormal beyin gelişiminden veya beynin doğumdan sonra büyüyememesinden kaynaklanır. Bu özellik Mulvihill Smith sendromu tanısı alan bireylerin %100’ünde rapor edilmiştir.

Zihinsel engelliler: Mikrosefali olan çocuklar, hafiften şiddetliye kadar değişen zihinsel engellere sahip olma eğilimindedir. Mulvihill Smith sendromu tanısı alan bireylerin %82’sinde bazı türde zihinsel engeller vardı. Çoğu hastada zihinsel engellilik, çocukluk döneminde beyin gelişiminin yavaşlamasından kaynaklanır, ancak birkaç hastada yetişkinlikte de bazı bilişsel bozulmalar rapor edilmiştir.

Psikolojik belirtiler: Mulvihill Smith sendromu tanısı alan bireylerin, büyük ruh hali değişimleri, ajitasyon dönemleri, saldırganlık, depresyon ve uykusuzluk gibi çeşitli psikolojik belirtilere sahip olduğu rapor edilmiştir. Uyku bozuklukları da rapor edilmiştir.

Anormal yüz özellikleri: Mulvihill Smith sendromlu bireyler çeşitli anormal yüz özelliklerine sahip olabilir. Teşhis konulan hastaların çoğunda (10/11), yüz derisinin hemen altındaki yağ dokusu tabakasında (yüz deri altı yağı) azalma görüldü. 4 hastada gözler arası mesafenin anormal derecede fazla olduğu (hipertelorizm) bildirildi.

Ek olarak, etkilenen bireylerin anormal derecede küçük bir yüzü, ileri derecede az gelişmiş bir çenesi (mikrognati), küçük, sivri bir çenesi olabilir; ve/veya bir veya daha fazla dişin yokluğu (hipodonti). Birlikte ele alındığında, yüz özelliklerindeki bu değişiklikler daha dar bir yüze yol açmaktadır ve birçok bilimsel makale, hastaları “kuş benzeri” bir yüz görünümüne sahip olarak tanımlamaktadır. Yüzdeki anormal yapılar bu hastaların sıklıkla yüksek sese sahip olmalarının nedeni olabilir (9 vakada rapor edilmiştir).

Duyusal sorunlar: Mulvihill Smith sendromu tanısı alan bireylerin %91’inde sağırlık rapor edilmiştir. Mulvihill-Smith sendromlu üç kişide, görmeyi bozabilen göz merceğinin bulanıklaşması (katarakt) rapor edilmiştir.

Boy kısalığı ve diğer anatomik anormallikler: Kısa boy, bireylerin %91’inde bildirildiği üzere Mulvihill-Smith sendromunun merkezi bir özelliğidir. Ek olarak, bu durumdan etkilenen bazı kişiler, anormal derecede bükülmüş veya kavisli parmaklar (klinodaktili) ve kısalmış el ve ayak parmakları (brakidaktili) gibi fiziksel özelliklere sahip olabilir. Etkilenen bazı çocuklarda, göğsü de içeren omurganın yana doğru eğriliği (torasik skolyoz) ve/veya eklem hareketliliğinde bozulma olabilir.

Etkilenen bazı erkeklerde idrar deliğinin (meatus) penisin alt kısmına anormal yerleşimi (hipospadias) gibi genital anormallikler bulunabilir ve bu da penisin aşağı doğru bakmasına (kordi) neden olabilir. Mulvihill-Smith sendromu tanısı alan hastalarda düşük doğum ağırlığının ortak bir özellik olduğu rapor edilmiştir.

Bozulmuş bağışıklık sistemi (bağışıklık yetersizliği): Mulvihill Smith sendromlu bireylerde vücudun bağışıklık sisteminin istilacı organizmalarla savaşma yeteneği bozulmuş gibi görünmektedir. Birçok hastada kan analizi, bağışıklık sisteminin anahtar hücrelerinin (T ve B hücreleri) seviyelerinin azaldığını ortaya çıkardı. Ayrıca Mulvihill-Smith sendromu tanısı konulan bireylerin %91’inde tekrarlayan enfeksiyon meydana geldi.

Bağışıklık fonksiyonunun bozulması genellikle kanser riskinin artmasıyla ilişkilidir ve 4 hastada çeşitli tümörler (mide, dil, pankreas ve melanom) vardı. Bu kanserler 16-28 yaş arası bireylerde ortaya çıkmıştır. Bozulmuş bir bağışıklık sistemi, Mulvihill Smith sendromunun ayırt edici bir özelliği olarak görülüyor ve sıklıkla onu Cockayne sendromu gibi diğer erken yaşlanma hastalıklarından ayırmak için kullanılıyor.

Çoklu kanserli olmayan benler (pigmentli nevüsler): Mulvihill Smith sendromlu hastaların %100’ünün yüzünde aşırı benler olduğu rapor edilmiştir. Bu pigmentli nevüsler doğumda (doğuştan) veya doğumdan kısa bir süre sonra mevcut olabilir. Çok sayıda ben, bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla ilişkili diğer bazı hastalıklarda görülen bir semptomdur. Mulvihill Smith sendromlu bazı bebek ve çocuklarda ayrıca yüz, boyun, el, gövde ve/veya vücudun diğer kısımlarında çok sayıda çil veya koyu pigmentli lezyonlar (pigmentli spitz nevüs) bulunur.

Erken yaşlanma (progeroid sendromu): Mulvihill Smith sendromlu bireylerin fiziksel görünümlerinin, özellikle de yüzlerinin daha yaşlı göründüğü tanımlanmaktadır. Bu ileri yaşlanma görünümü ve etkilenen bireylerin yaşlı popülasyonlarda daha sık görülen katarakt, kanser ve enfeksiyonlara karşı savunmasızlık gibi durumları geliştirmesi gerçeği, bu durumun bir progeroid sendromu olarak tanımlanmasına yol açmıştır.

Mulvihill Smith sendromlu bazı hastaların, genellikle yaşlı popülasyonlarda görülen başka bir durum olan yüksek kolesterol düzeylerine (hiperkolesterolemi) sahip olduğu rapor edilmiştir. Mulvihill-Smith sendromu erken yaşlanmayla ilişkili yaklaşık 30 hastalıktan biridir.

Mulvihill Smith sendromunun nedeni şu anda bilinmemektedir. Bildirilen etkilenen bireylerin tümü izole ve bağımsız vakalardır. Bu, hastalığın bir gen veya gen(ler)de yeni bir spontan mutasyondan kaynaklandığını veya diğer genetik kusurların (kromozom anormallikleri) neden olduğunu gösterir. Bir bilimsel makalede hastalığın kalıtsal olabileceği (otozomal resesif kalıtım) olasılığı öne sürülmüştür. 

Otozomal resesif hastalıklar, etkilenen birey, her bir ebeveynden birer tane olmak üzere genin iki anormal kopyasını miras aldığında ortaya çıkar. Hastalığın hem otozomal resesif hem de spontan olması, bir mutasyonun bir ebeveynden kalıtsal olması ve diğer mutasyonun kendiliğinden ortaya çıkması da mümkündür. Mulvihill Smith sendromuyla ilişkili spesifik bir gen tanımlanmadığından bu durum genetik testlerle tanımlanamaz. Mulvihill Smith sendromunun tanısı yukarıda açıklanan semptomlarla konur.

Yukarıdaki Belirti ve Semptomlar bölümünde açıklanan özelliklerin tanımlanması üzerine Mulvihill Smith sendromu tanısından şüphelenilebilir. Kapsamlı bir klinik değerlendirmeye, ayrıntılı hasta geçmişine ve çeşitli özel testlere dayanarak tanı doğrulanabilir. 

Örneğin, işitme bozukluğunun kapsamını ve ciddiyetini belirlemek için işitme testleri yapılabilir, bağışıklık hücrelerinin seviyelerini analiz etmek için kan testleri yapılabilir ve ayrıntılı bir fizik muayenede cilt koşulları gibi birçok fiziksel özelliğe bakılabilir. Bir hekimin klinik tanısı, bireyin Mulvihill Smith sendromunun temel kriterlerini yeterince karşılayıp karşılamadığına ve bazı benzer semptomları paylaşan diğer tüm hastalıkların veya bozuklukların dışlanmasına dayanmaktadır.

Hastalığın nedeni bilinmediğinden Mulvihill-Smith sendromunun doğrudan veya spesifik bir tedavisi mevcut değildir. Terapiler, her bireyde belirgin olan spesifik semptomları yönetmeye odaklanır. Hastalığın karmaşık doğası nedeniyle tedavi, uzman bir ekibin koordineli çalışmasını gerektirebilir. 

Çocuk doktorları, cilt anormalliklerini teşhis ve tedavi eden doktorlar (dermatologlar), konuşma patologları, işitme sorunlarını değerlendiren ve tedavi eden uzmanlar (odyologlar), iskelet anormalliklerini teşhis ve tedavi eden uzmanlar ve diğer sağlık profesyonellerinin, tedaviyi sistematik ve kapsamlı bir şekilde planlamaları gerekebilir. etkilenen bir kişinin semptomları. Genel olarak Mulvihill-Smith sendromunun tedavisine yönelik tedaviler semptomatik ve destekleyicidir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir