Mehmet Atilla Kimdir? Hayatı, Eserleri

25 Ocak 1959 yılında Muğla’nın Bodrum İlçesinin Turgutreis Beldesi’nde dünyaya gelen Mehmet Atilla, ilköğrenimini aynı yerde tamamladı. Turgutreis Ortaokulu’nun 1972’deki ilk mezunlarındandır. Lise öğrenimi için İzmir Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesi’nin Tesviye Bölümü’ne kaydoldu. 1975’te bu okulu bitirdikten sonra, aynı yıl girdiği Ankara Yüksek Teknik Öğretmen Okulu’ndan 1979 yılında mezun oldu.

Haber Merkezi / İlk görev yeri olan Samsun Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi’nde teknik öğretmen ve müdür yardımcısı olarak iki ayrı dönemde toplam 11 yıl görev yaptı. Bu sürecin ortasında bir yıl kadar da Yozgat Akdağmadeni Endüstri Meslek Lisesi’nde (1984-1985) çalıştı ve 1990 yılı sonunda İzmir’e atandı. Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesi’nde sürdürdüğü öğretmenlik görevinden 2003’te emekli oldu, 2009’dan sonra da çoğunlukla Turgutreis’te yaşamaya başladı.

Şiirleri Milliyet Sanat, Aydınca, Düşlem, Kıyı, Dize, Damar, Bir, Yeni Biçem, Yaşasın Edebiyat, Bahçe, Varlık ve Kum dergilerinde yayımlandı, hikâyeleri de Fayton, Üçüncü Öyküler, Adam Öykü ve Ünlem adlı dergilerde yer aldı. Evli ve bir çocuk babası olan Mehmet Atilla, Dil Derneği, Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği ile Türkiye Yazarlar Sendikası üyesidir. Atilla, çocuk ve gençlik edebiyatına Bu Yayınevi tarafından 1997 yılında yayımlanan İngiltere’den Gelen Konuk adlı kitabıyla girdi, daha sonra arka arkaya kitaplar yayımladı, ödüller aldı. Parktaki Gergedanlar adlı ilk gençlik romanı, Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği tarafından “Yılın Kitabı Ödülü” ne değer görüldü; ayrıca Uluslararası Çocuk Kitapları Kurulu’nun (IBBY) 2011 yılı “Onur Listesi”nde yer aldı.

Mehmet Atilla’nın aldığı diğer ödüller şunlardır: TARİŞ Edebiyat Ödülleri Öykü ikinciliği (1993); Kıyı Dergisi A. Selim Teymur Köşe Yazısı ikinciliği (1995); Mevlüt Kaplan Çocuk Öyküleri birinciliği (1996); P.E.N. Edip Cansever Şiir Yarışması Özel Ödülü (1996); Arkadaş Z.Özger Jüri Özel Ödülü (1999); Ankara Öykü Günleri Leyla Erbil Öykü Ödülü (2000); Bilgi Yayınevi “e-kitap” öykü Ödülü (2002); Abdullah Baştürk İşçi Öyküleri birinciliği (2007); Tudem Edebiyat Ödülleri Çocuk Şiirleri ikinciliği (2009); ÇGYD Yılın Kitabı Ödülü (2011).

Edebiyat dünyasına şiirle adım atan Mehmet Atilla’nın ilk çalışması, 1984 yılında Milliyet Sanat dergisinin “Genç Şairler” köşesinde yayımlandı. Daha sonra değişik dergilerde şiirler yayımladı ve 1999 yılında “Arkadaş Zekai Özger Ödülü”nde seçici kurul özel ödülüne değer bulunan dosyası, Beşinci Tat Şiirleri adıyla 2004 yılında Mayıs Yayınları’ndan çıktı. Bu arada hikâye çalışmalarına da ağırlık veren Atilla, bir yandan da çocuklar için eserler üretmeye başladı. Bilgi Yayınevi tarafından düzenlenen “e-kitap” yarışması “öykü” ödülünü alan Sancı Yılanı (2003) adlı dosyası, daha sonra Bilgi Yayınevi tarafından basılı kitap olarak da 2003 yılında yayımlandı. Heyamola Yayınları’nın semt kitapları dizisinde 2011 yılında İzmir’in Karabağlar semtini yazdı.

Bodrum’un İkinci Dünya Savaşı sırasında 1940’lı yıllardaki yaşantısını kurmaca bir aşk hikâyesi ekseninde anlatan ve İkinci Dünya Savaşı sırasında ülkemize sığınan insanları; acıları, sevinçleri, coşkuları, hüzünleri, umutları, yazgıları ve kederleriyle ele alan İsKanDil (2009) adlı romanı, aynı zamanda köy eğitmenlerinin edebiyata taşınmasına katkıda bulundu. Roman, kurmaca bir yapı içerse de savaşın yaşandığı yıllardaki olayları, geçişleri, aşkları gerçekçi dil ve sade anlatımla dikkatlere sunar.

Mehmet Atilla, şairliğinin dil ve anlatım ustalığını romanında da sergiler. Ege bölgesinin havasına ve yaşama tarzına ilişkin gözlemlerini sıcak ve rahat bir anlatımla betimler. Sözcük seçimi ve cümle kurma titizliğiyle Türkçeye özen gösterir. Atilla, güçlü kalemiyle, yerinde betimlemeleriyle ve sağlam kurgusuyla gençlik duygularını irdeleyen başarılı bir yazardır. Yazar, aynı zamanda şair olmanın avantajıyla imgenin gücünü de kullanır düz yazılarında. Amacı gelişigüzel şiirli anlatım tutturmak değil, insandan ve doğadan süzülen şiiri yalınlığı ile açığa vurmaktır. (Kaynak: teis.yesevi.edu.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir