Kseroderma Pigmentozum Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Kseroderma pigmentozum (Xeroderma Pigmentosum – XP), ultraviyole radyasyonun (UV) DNA’ya zarar veren etkilerine karşı artan bir duyarlılıkla karakterize, nadir görülen, kalıtsal bir çoklu sistem bozukluğudur. UV’nin ana kaynağı güneştir. XP’nin başlıca belirti ve semptomları vücudun güneşe maruz kalan bölgelerinde görülebilir. 

Haber Merkezi / Etkiler ciltte ve göz kapakları dahil olmak üzere göz dokularında, gözlerin yüzeyinde ve çevreleyen dokularda en fazladır. Dilin ucu ve dudaklar da zarar görebilir. Ek olarak, XP hastalarının yaklaşık %25’inde, işitme kaybıyla birlikte ilerleyici nöro-dejenerasyon olarak ortaya çıkan sinir sistemi anormallikleri gelişir.

XP’li kişilerde bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom ve melanom dahil olmak üzere cilt kanseri geliştirme riski 10.000 kat fazladır. Onların da 2’si var, Göz ve çevresindeki oküler dokularda kanser riski 000 kat arttı. Bu semptomlar yaşamın erken dönemlerinde, tipik olarak 10 yaşından önce ortaya çıkar.

XP, koruyucu tekniklerle (yani güneşten kaçınmak, güneş kremi kullanmak, koruyucu giysiler giymek) ve cilt, görme ve nörolojik durumdaki değişiklikler için düzenli tarama yoluyla yönetilir. Pek çok semptom ilaçla ve/veya ameliyatla tedavi edilebilir, ancak bazı kanserler ve nörolojik problemler yaşamı tehdit edebilir.

XP, dokuz farklı gendeki değişikliklerin (mutasyonların) neden olduğu otozomal resesif bir genetik durumdur. Genlerin sekizi, UV kaynaklı DNA hasarını tanımlayan ve onaran nükleotid eksizyon onarım yolunu (NER) oluşturur. Dokuzuncu gen, onarılmamış hasarı atlamak için hareket eder.

Belirtileri ve semptomları

XP’li bireyler, UV’nin DNA’ya zarar veren etkilerine karşı özellikle hassastır. UV kaynakları arasında güneş, korumasız floresan ampuller, cıva buharlı ampuller ve halojen ampuller bulunur. Semptomlar kişiden kişiye farklılık gösterebilir ancak tipik olarak deriyi, gözleri ve sinir sistemini etkiler. XP’li hastalarda çok sayıda tiroid nodülü, erken menopoz veya lösemi gelişebilir.

XP hastalarının yaklaşık yarısında güneşe çok az maruz kaldıktan sonra (bazen güneşte 10 dakikadan daha az) güneşe maruz kalan ciltte su toplayan yanıklar gelişir. Bu yanıklar birkaç gün içinde gelişir ve iyileşmesi bir haftadan uzun sürebilir. Bazen bu yanıklar o kadar şiddetlidir ki, çocuk istismarından şüphelenilir. XP hastalarının diğer %50’si yanmaz, ancak güneşe maruz kaldıktan sonra bronzlaşır. Bununla birlikte, her iki güneş reaksiyonu türü de ciltte erken lentigo (çillenme) başlangıcına neden olur.

Lentigo, XP hastalarında genellikle iki yaşından önce ortaya çıkan, ciltte yamalı çillerdir. Lentigolar güneşe maruz kalan tüm ciltlerde görülebilir ancak genellikle önce yüzde görülür. Mercimek ciltte onarılmamış UV hasarının bir işaretidir. Tekrarlanan güneşe maruz kalma aynı zamanda kserozis (kuru, parşömen benzeri cilt) ve hem hiper (artmış) hem de hipo (azalmış) cilt pigmentasyonunun bir karışımı olan poikiloderma, cilt atrofisi (cilt dokusunun incelmesi) ve telenjiektaziye (küçük cildin genişlemesi) neden olur. ciltte kırmızı çizgiler ve desenler oluşturan kan damarları). XP’si olmayan kişilerde, poikiloderma tipik olarak çiftçiler veya denizciler gibi açık havada uzun yıllar güneşe maruz kalan yaşlı yetişkinlerde görülür.

XP’li kişiler için sürekli tekrarlanan güneşe maruz kalmanın ciddi etkileri vardır, bu da prekanseröz cilt lezyonlarının (aktinik keratoz gibi) ve cilt kanserlerinin erken gelişimine neden olur.

Fotofobi (ışık hassasiyeti veya ışığı görünce ağrı) yaygındır ve genellikle bebeklik veya erken çocukluk döneminde görülür. Konjonktiva (gözün beyaz kısmı) güneş ışığının neden olduğu iltihaplanma gösterebilir. XP’li kişilerde ayrıca kuru göz gelişir. Kuru gözün belirtileri arasında ‘gözde bir şey var’ hissi, sürekli tahriş ve göz kızarıklığı bulunur. Kuru göz kronik iltihaplanma ve keratite neden olabilir. Keratit veya korneanın (gözün şeffaf dış kısmı) iltihaplanması da güneş ışığına tepki olarak ortaya çıkabilir. Şiddetli vakalarda, keratit korneal opasifikasyon (saydamlık eksikliği) ve vaskülarizasyon (kan damarı yoğunluğunda artış) ile sonuçlanabilir. Bu birleşik etkiler görüşü engelleyerek körlüğe yol açabilir. Tekrar tekrar güneşe maruz kalma ile göz kapakları körelebilir (dejenere olabilir) ve kirpikler dökülebilir,

Göz kapakları, gözleri çevreleyen dokular, kornea ve sklera (gözün beyaz kısmı) kanserleri yaşamın çok erken dönemlerinde ortaya çıkabilir. Oküler kanserleri çıkarmak için yapılan ameliyatlar, gözlerin tamamen kapanmasında güçlük ve görme kaybıyla sonuçlanan kapak anormalliklerine yol açabilir. Gözün içindeki veya yakınındaki kanserler büyük veya invaziv olduğunda, göz küresinin çıkarılması gerekebilir.

XP’li hastaların yaklaşık %25’inde ilerleyici nörodejenerasyon gelişir. Dejenerasyon başlangıç ​​zamanına ve ilerleme hızına göre değişebilir. Nörodejenerasyonun semptomları şunları içerir: Edinilmiş mikrosefali (daha küçük kafa boyutu ve beyinde yapısal değişikliklerle kendini gösteren bir durum), derin tendon reflekslerinde azalma (veya yokluk), ilerleyici yüksek frekanslı sensörinöral işitme kaybı (iç kulaktaki sinirlerin hasar görmesinden kaynaklanan sağırlık) kulak), ilerleyici bilişsel bozukluk, spastisite (iskelet kaslarında gerginlik/sertlik), ataksi (zayıf kas kontrolü ve koordinasyonu), nöbetler, yutma güçlüğü ve/veya ses teli felci.

Bu sorunların beyindeki sinir hücrelerinin kaybı nedeniyle ortaya çıktığı düşünülmektedir. MRI veya BT taramaları gibi görüntülemelerde, nörolojik dejenerasyonu olan XP hastalarının beyinleri, ventriküllerde (beynin ortasındaki sıvı dolu boşluklar) belirgin genişleme ile birlikte atrofi (büzülme) gösterir. Onarılmamış DNA hasarının beyin hücrelerinde birikmesinin ölümle sonuçlandığı düşünülüyor ancak bu hasarın kaynağı tespit edilemedi.

XP’li bireylerin belirli kanserleri geliştirme şansı çok daha yüksektir. 20 yaşın altındaki hastalarda melanom dışı cilt kanserlerine (örn. bazal hücreli karsinom ve skuamöz hücreli karsinom) yakalanma riski genel popülasyona göre 10.000 kat daha fazladır. XP hastaları için ilk melanom dışı kanserin medyan yaşı 9’dur, bu da genel popülasyondan 50 yıl daha erkendir. Melanom cilt kanseri için risk, XP’ye sahip olanlar için 2.000 kat daha fazladır. Ortanca başlangıç ​​yaşı 22’dir ve bu, genel popülasyondan 30 yıl daha erkendir.

Ağız boşluğu neoplazmaları, özellikle dil ucunun skuamöz hücreli karsinomu (pigmente olmayan güneşe maruz kalan bölge), özellikle çok güneşli ve sıcak iklimlerde yaşayan XP hastalarında yaygındır. XP’li bireylerde bildirilen dahili kanserler şunları içerir: sigara içen hastalarda beyin glioblastomu, omurilikte astrositom ve akciğer kanseri ve nadiren lösemi (beyaz kan hücrelerinin kanseri). Tiroid, rahim, meme, pankreas, mide, böbrek ve testis kanserleri de bildirilmiştir.

Nedenleri

XP, otozomal resesif bir genetik bozukluktur. Resesif genetik bozukluklar, bir birey aynı özellik için bir genin çalışmayan iki kopyasını miras aldığında ortaya çıkar. Bir gen anneden, diğeri babadan gelir. Bir birey, durum için bir çalışan gen ve bir çalışmayan gen miras alırsa, kişi durum için bir taşıyıcı olacaktır, ancak genellikle semptom göstermeyecektir. Taşıyıcı iki ebeveynin hem çalışmayan geni geçirme hem de etkilenen bir çocuğa sahip olma riski her hamilelikte %25’tir. Anne baba gibi taşıyıcı çocuk sahibi olma riski her gebelikte %50’dir. Bir çocuğun her iki ebeveynden de çalışma genleri alma şansı %25’tir. Hastalığı kalıtsal olarak alma riski kadın ve erkekler için aynıdır.

Kan akrabası (akraba) olan ebeveynlerin, akraba olmayan ebeveynlere göre her ikisinin de aynı çalışmayan geni taşıma şansı daha yüksektir, bu da resesif genetik bozukluğu olan çocuklara sahip olma riskini artırır.

XP hastalarında çalışmayan 9 farklı gen vardır ve şunları içerir: DDB2  (XP-E),  ERCC1 ,  ERCC2  (XP-D), ERCC3  (XP-G), ERCC4 (XP-F), ERCC5  (XP-B), POLH  (XP-V veya varyantı) , XPA  ve  XPC .

Bu genlerin normal ifadesinden kaynaklanan proteinler, DNA onarımında yer alır ve hasarlı DNA’yı tanımaya, hasarı gidermeye ve oluşan boşluğu doldurmaya yarar. Bir kişi bir çift çalışmayan XP genini miras aldığında, UV’den kaynaklanan hasarı düzgün bir şekilde onaramaz ve durumun belirtilerini gösterir.

Tedavisi

Devam eden DNA hasarını ve hastalığın ilerlemesini önlemek için tanıdan şüphelenildiği anda başlamak üzere sıkı bir güneş (UV) koruması gereklidir. XP’li bireyler, cildi ve gözleri ultraviyole (UV) radyasyona maruz bırakmaktan kaçınmalıdır. Bu, şapkalar, UV’yi engelleyen yüz siperlikleri olan başlıklar, uzun kollu giysiler, pantolonlar ve eldivenler gibi koruyucu giysiler giyilerek yapılabilir. Yüksek güneş koruyucu faktörlü (SPF) güneş kremleri, yan siperleri olan UV’den koruyan gözlükler ve uzun saçlar da koruma sağlayabilir.

XP hastasının çevresi (örn. ev, okul ve iş) bir UV ışık ölçer kullanılarak UV seviyeleri açısından test edilmelidir. Ölçüm cihazı, artan UV alanlarını ve zararlı UV kaynaklarını (örn. halojen ve korumasız floresan ampuller ve cıva buharlı lambalar) belirlemeye yardımcı olabilir. Bu UV kaynakları ortamdan uzaklaştırılmalıdır. UV camdan geçebildiğinden, XP hastasının evlerinde, okullarında, iş yerlerinde ve arabalarında bulunan dul kadınlara UV engelleyici film ile tedavi edilmelidir.

D vitamini, sağlıklı kemiklerin korunmasına yardımcı olan temel bir vitamindir. D vitamini, UV’nin cilt ile etkileşimi ile üretilir. XP’li kişiler UV’den kaçındığından, yetersiz D vitamini seviyelerinin komplikasyonlarını önlemek için gerektiğinde oral diyet takviyeleri alınabilir.

Sigara dumanındaki bazı kanserojenler UV’ye benzer şekillerde DNA’ya zarar verir ve ikinci el sigara dumanına maruz kalmaktan kaçınılmalıdır. Sigara içen XP hastalarında akciğer kanseri gelişmiştir.

Cilt (kafa derisi, dudaklar, dil ve göz kapakları dahil) kanser öncesi ve kanserli lezyonları saptamak için her 6-12 ayda bir (veya gerekirse daha sık) bir dermatolog tarafından muayene edilmelidir. Lezyonların daha fazla büyümesini veya yayılmasını önlemek için herhangi bir cilt kanserinin derhal çıkarılması gereklidir. Etkilenen bireyler ve çocukların vasileri, olası cilt kanserlerinin erken teşhisine yardımcı olmak için cilt muayenesi teknikleri konusunda bilgilendirilmelidir.

Bireyler ayrıca bir göz doktoru tarafından rutin göz muayenelerinden geçmelidir. Göz kapakları ektropion (sarkma ve sarkma), entropion (göz tahrişine neden olabilen içe dönme) ve pterygia/pinguecula (göz yüzeyindeki iyi huylu büyümeler) açısından incelenmelidir. Gözü örten kornea bulanıklık açısından değerlendirilmeli ve gözler kuruluk açısından test edilmelidir; Schirmer testinde gözyaşı emilimini ölçmek için göz kapaklarının altına bir filtre kağıdı yerleştirilir. Retinadaki (gözün arkası) herhangi bir değişikliği değerlendirmek için genişlemiş bir göz muayenesi önemlidir.

Oksipital frontal çevrenin ölçülmesi (mikrosefali varlığını belirlemek için) ve derin tendon reflekslerinin varlığının değerlendirilmesini içeren temel nörolojik muayeneler, bir XP hastasının rutin bakımının bir parçası olmalıdır. Nörolojik hastalığı olan XP’nin bir göstergesi olan erken başlangıçlı işitme kaybını değerlendirmek için düzenli olarak işitme muayeneleri yapılmalıdır. İşitme kaybı tespit edilirse, işitme cihazları eksikliklerin düzeltilmesinde çok faydalı olabilir. Nörolojik problemler tespit edilirse, bir nörolog tarafından daha derinlemesine incelemeler yapılır. Ek olarak, MRG’ler, nörodejenerasyonu olan XP hastalarının beyinlerinde yaygın olarak görülen değişiklikleri değerlendirebilir. Nörolojik hastalık geliştiren XP hastalarında periferik nöropati olabilir,

Küçük, premalign cilt lezyonları (örn. aktinik keratoz), sıvı nitrojen ile dondurularak tedavi edilebilir. Hasarlı derinin daha geniş alanları için 5-florourasil veya imikimod gibi topikal kremler uygulanabilir. Dermatom tıraşı ve dermabrazyon gibi cerrahi prosedürler daha geniş cilt alanları için kullanılmıştır. Gövde ve ekstremitelerdeki küçük deri kanserleri, elektrodezikasyon ve küretaj veya cerrahi eksizyon ile tedavi edilebilir. Derin invaziv cilt kanserleri veya yüz ve doku koruyucu teknikler gerektiren bölgelerdeki cilt kanserleri Mohs mikrografik cerrahi ile tedavi edilebilir.

Şiddetli vakalarda, cildin büyük bölümleri güneşten korunan deri ile yeniden aşılanabilir (veya değiştirilebilir). X-ışını tedavisi, ameliyat edilemeyen veya daha büyük neoplazmları tedavi etmek için veya cerrahiye adjuvan tedavi olarak kullanılabilir. Çoklu bazal hücreli karsinomlar, oral vismodegib ile tedavi edilebilir. bir sonik kirpi yolu inhibitörü. Son zamanlarda, büyük deri tümörlerini ve metastatik kanserleri tedavi etmek için kontrol noktası inhibitörleri olarak adlandırılan yeni kemoterapi ajanları kullanılmıştır. Tümörleri tedavi etmede başarılı oldular; ancak ciddi yan etkiler görülebilir.

Oral retinoidler izotretinoin veya asitretin, yeni cilt neoplazmalarını önlemek için kullanılabilir, ancak karaciğer toksisitesi, yüksek kolesterol seviyeleri, bağ ve tendonların kalsifikasyonu ve büyüyen kemik şaftlarının erken kapanması gibi birçok yan etkiye sahiptir. Bu retinoid ilaçların doğum kusurlarına neden olduğu bilinmektedir ve hamile kadınlarda veya hamile kalmaya çalışan kadınlarda kontrendikedir. Tümörleri tedavi etmede başarılı oldular; ancak ciddi yan etkiler görülebilir. Oral retinoidler izotretinoin veya asitretin, yeni cilt neoplazmalarını önlemek için kullanılabilir, ancak karaciğer toksisitesi, yüksek kolesterol seviyeleri, bağ ve tendonların kalsifikasyonu ve büyüyen kemik şaftlarının erken kapanması gibi birçok yan etkiye sahiptir.

Bu retinoid ilaçların doğum kusurlarına neden olduğu bilinmektedir ve hamile kadınlarda veya hamile kalmaya çalışan kadınlarda kontrendikedir. Tümörleri tedavi etmede başarılı oldular; ancak ciddi yan etkiler görülebilir. Oral retinoidler izotretinoin veya asitretin, yeni cilt neoplazmalarını önlemek için kullanılabilir, ancak karaciğer toksisitesi, yüksek kolesterol seviyeleri, bağ ve tendonların kalsifikasyonu ve büyüyen kemik şaftlarının erken kapanması gibi birçok yan etkiye sahiptir. Bu retinoid ilaçların doğum kusurlarına neden olduğu bilinmektedir ve hamile kadınlarda veya hamile kalmaya çalışan kadınlarda kontrendikedir.

Sık kullanılan kayganlaştırıcı göz damlaları korneayı nemli tutar ve kuru gözün iltihabik etkilerine karşı korur. Deforme göz kapaklarının neden olduğu mekanik travmaya karşı korunmak için yumuşak kontakt lensler takılabilir. Önce daha basit tedavilerle başlamak en iyisidir.

Göz kapakları, konjonktiva ve kornea neoplazmaları ameliyatla tedavi edilebilir. Bazı durumlarda, UV kaynaklı oküler hasarı ve kornea bulanıklığını düzeltmek için kornea nakli denenmiştir. Bununla birlikte, bağışıklığın reddi nedeniyle nakiller başarılı olmayabilir. Ne yazık ki, bağışıklık reddini önlemek için kullanılan bağışıklık baskılayıcı ilaçlar ek cilt kanserlerine yol açabilir. Topikal kemoterapi ajanları, gözün konjonktiva ve sklerasındaki tümörleri tedavi etmek için kullanılabilir.

Nörolojik anormallikler, artan yüksek frekanslı duyusal-nöral işitme kaybıyla ilişkilidir. İşitme kaybı ilerleyicidir (zamanla kötüleşir) ve işitme cihazlarıyla tedavi edilebilir. Son zamanlarda, bazı XP hastalarında koklear implantlar kullanılmıştır. Çocuklukta ve özel eğitim sınıflarında bilişsel gecikmeler görülebilir, fiziksel ve mesleki terapiler ile okuldaki UV korumalı konaklamalar XP çocukları için çok faydalıdır. Yaşlandıkça, XP nörolojik hastalığı olan kişiler, durum ilerledikçe artan ataksi, disfaji (yutma güçlüğü) ve dizartri (konuşma güçlüğü) yaşarlar. Tekerlekli sandalyeye, beslenme tüplerine ve uzun süreli hemşirelik bakımına ihtiyaç duyabilirler.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir