Kırklareli: Hasarcık Kalesi

Hasarcık Kalesi; Kırklareli’nin Merkez İlçesi, Üsküp Beldesi sınırları içerisinde yer almaktadır.

Kale, Üsküp Belde Merkezinden yaklaşık 6,4 km kuzeydoğuda, meralık alanda, hakim bir tepede bulunmaktadır.

Büyük ölçüde tahrip olmuş olan kale, Bizans Dönemine ait olmakla beraber, buranın daha önceki dönemlerde de kale olarak kullanıldığı, hem konum itibariyle hem de keramik buluntularıyla ileri sürülebilir.

Kalenin güney, doğu ve batı kısmı doğal kaya üzerine oturmaktadır. Güneydoğusunda yer yer moloz taş ve kireç harcı ile örülmüş duvar kalıntıları görülebilmektedir. Duvar genişlikleri yaklaşık 170 cm dir. Doğu kısmında sadece tuğla ve kireç harcı ile örülmüş bir duvar görülmektedir. Tuğlalar 30×30 cm ebatlarında ve 3 cm kalınlığındadır. Kullanılan harcın içerisinde de iri tuğla parçaları görülmektedir.

Kalenin kuzey, batı ve güney tarafında dış duvar olması muhtemel ikinci bir sur duvarı izi görülmektedir. Kale içerisinde defineciler tarafından açılmış kaçak kazı çukurunda moloz taş ve kireç harcı ile örülmüş içi yaklaşık 3×3 m ölçülerinde bir yapı kalıntısı açığa çıkmıştır. İç kısmının bir bölümünün de sıvalı olduğu görülmektedir. Etrafta çok sayıda Trak, Roma ve Bizans Dönemlerine tarihlenen keramik kap parçası görülmektedir.

“1. Derece Arkeolojik Sit Alanı” olarak tescil edilmesi ve koruma sınırının belirlenmesi. Definecilik faaliyetlerine karşı bölgedeki güvenlik birimlerinde izlenmesi gerekmektedir. İçerisinde ve etrafında çok sayıda kaçak kazı çukuru bulunmakta, kaleden geriye kalan izler de defineciler tarafından yok edilmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir