Kırklareli: Beypınar Kalesi

Beypınar Kalesi; Kırklareli’nin Merkez İlçesi, Çukurpınar Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır.

Kale, Çukurpınar Köyünün 7,4 km güneydoğusunda, ormanlık alanda, hakim bir tepede bulunmaktadır. Yaklaşık 45 metreye 55 metrelik bir alanı çevrelemektedir.

Kale, büyük ölçüde yok olmuştur. Zeminde, temel seviyesinde taş yığınları şeklinde duvar kalıntıları görülmektedir. Sağlam kalmış duvar örgülerinden anlaşıldığı kadarıyla sur duvarlarında 50/30/100 cm ebatlarında düzgün işlenmiş taşlar kullanılmıştır.

Doğu tarafındaki duvar izlerinden dairesel kesitli bir burç olduğu anlaşılmaktadır. Kalenin doğu tarafında sur duvarı içerisinde definecilerin kazmış olduğu çukurda kesme taş ve kireç harcı ile örülmüş kale sur duvarına dik doğrultuda bir duvar parçası bulunmaktadır. Kazı çukurunun yanında 3 cm kalınlığında pişmiş toprak dişli bir tuğla parçası bulunmuştur.

“1. Derece Arkeolojik Sit Alanı” olarak tescil edilmesi ve koruma sınırının belirlenmesi. Orman içerisinde yer alması sebebi ile ormancılık amaçlı sürüm ve ağaç dikim faaliyetlerinin yapılmaması gerekmektedir. Definecilik faaliyetlerine karşı bölgedeki güvenlik birimlerince izlenmesi gerekmektedir.

Defineciler tarafından tahrip edilmektedir. Güney ve batı yönünde duvarlar dışında açılan hendekle tahkimat güçlendirilmiştir. Muhtemelen kale içerisinde mevcut bir mezar odasının kaçak kazılar sonucunda tahrip edildiği gözlenmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir