Karaman: Mennan Kalesi

Mennan Kalesi; Ermenek, Mut, Gülnar yolu üzerinde Ermenek ve Erik çaylarının birleştiği yere yakın olan bir dağın üzerinde yer almaktadır. Özel araçlarla gidebilirsiniz.

Karaman’ın tarihi ve kültürel envanterine bakıldığında kent genelinde hem mimari hem de tarih açısından önemli yapılar olduğu görülmektedir.

Tarih boyunca Hititler, Bizans, Karamanoğulları, Osmanlı gibi güçlü devletlerin önemli bir kenti olan Karaman, stratejik açıdan öneme sahip olduğundan dolayı bu ile önemli kaleler inşa edilmiştir.

Bu kalelerden biride Menan Kalesi’dir. Karaman İl Sınırları içerisinde yer alan “Ermenek Kalesi, Karaman Kalesi, Başdağ Kalesi” diğer önemli tarihi yapılardandır.

Alınması bir hayli zor savunulması kolay bir kale, olarak tarihteki yerini almış Mennan, top menzili dışında olma özelliği ile birçok kavme ve orduya sığınaklık ve barınaklık yapmıştır.

Kale; Hititler, Lidyalılar, Asurlar ve Persler zamanını görmüş daha sonra Selevkos, Roma, Bizans, Selçuklu Karamanoğulları ve Osmanlı devirlerini yaşamıştır.

Fatih Sultan Mehmet Devrinde Karamanoğulu Pir Ahmed Bey, Osmanlılarla yaptığı savaşı kaybederek Mennan Kalesine sığınmış ancak onu takip eden Osmanlı sadrazamı Gedik Ahmed paşa, Mennan kalesini ele geçirerek Osmanlı topraklarına katmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir