Karaman: Hamam Çeşmesi

Hamam Çeşmesi; Karaman’ın Merkez İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Osmanlı döneminde 1809 yılında yaptırılmıştır.

Karaman’ın tarihi ve kültürel envanterine bakıldığında kent genelinde hem mimari hem de tarih açısından önemli yapılar olduğu görülmektedir.

Roma ve Bizans döneminde Hıristiyanlığın önemli bir merkezi olan kentte daha sonra Türklerin yerleşmesiyle Türk-İslam yapıları ön plana çıkmış, Karamanoğulları ve Osmanlı dönemlerinde pek çok yapı inşa edilmiştir.

Bu yapılar arasında çeşmelerde önemli bir yer tutmaktadır. Karaman İl Sınırları içerisinde bölgenin ev sahipliği yaptığı medeniyetlere ait bir çok çeşme yer almaktadır.

Bu çeşmelerden biride Hamam Çeşmesi’dir. Kesme taş malzemeli, derin niş halinde, sivri kemerli ve tek lüle şeklinde inşa edilmiş çeşmenin kemeri; diagonal yivlerle süslenen yarım daire profilli dış bükey silme ile çerçevelendirilmiştir.

Karaman İl Sınırları içerisinde yer alan “Baba Evren Çeşmesi, Dülgerler Çeşmesi, Çelebi (Kilci) Çeşmesi, Muhiddin Çeşmesi ” diğer önemli tarihi çeşmelerdir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir