Kan Gazı Testi Nedir, Neden Yapılır?

Kandaki oksijen ve karbondioksit miktarını ölçen Kan Gazı Testi, vücudun oksijeni ne kadar iyi kullanıp karbondioksitten ne kadar kurtulduğunu ölçer. Peki Kan Gazı Testi, neden ve nasıl yapılır?

Bu test ayrıca, kanınızdaki asit ve bazların da miktarını ölçmek, akciğerlerin ne kadar iyi çalıştığını kontrol etmek, oksijen terapisinin veya diğer nefes tedavilerinin ne kadar işe yaradığını kontrol etmek, kanınızın doğru asit ve baz dengesine sahip olup olmadığı hakkında bilgi sağlamak için kullanılır.

Kan Gazı Testi neden yapılır?

Kan gazı testi vücudunuzdaki oksijen ve karbondioksit seviyelerinin kesin bir şekilde ölçülmesini sağlar. Bu test, doktorunuzun akciğerlerinizin ve böbreklerinizin ne kadar iyi çalıştığını belirlemesine yardımcı olabilir.

Kan gazı testi, akut hastaların tedavisinin nasıl idare edileceğinin belirlenmesi için en çok hastanelerde kullanılan bir testtir. Birinci basamak tedavilerde bu testin pek bir işlevi olmasa da solunum fonksiyon laboratuvarında veya klinikte kullanılabilir. Oksijen, karbondioksit veya pH dengesizliği belirtileri gösteriyorsanız, doktorunuz kan gazı testi isteyebilir.

Kan Gazı Testi nasıl yapılır?

Kan gazı testi, küçük bir kan örneğinin alınmasını gerektirir. Hastanede kalıyorsanız el bileğinizdeki, kolunuzdaki veya kasıklarınızdaki bir atardamardan veya daha önceden açılmış bir damar yolundan kan alınabilir. Kan gazının örneği, damardan veya önceden açılmış bir damar yolundan ayaktan da alınabilir.

Flebotomist olarak adlandırılan kan alma uzmanı, önce enjeksiyon bölgesini bir antiseptik ile sterilize edecektir. Atardamar bulduğunda, teknisyen atardamarın içine bir iğne sokacak ve kanı alacaktır. İğne içeri girdiğinde hafif bir batma hissedebilirsiniz fakat testin kendisi acı verici değildir. İğne çıkarıldıktan sonra teknisyen iğnenin deldiği yere bandaj yapacaktır.

Kan örneği daha sonra taşınabilir bir makineyle veya laboratuvarda analiz edilecektir. Doğru bir test sonucu elde etmek için alınan örneğin 10 dakika içerisinde analiz edilmesi gerekir.

Sonuçlar ne anlama gelir?

Normal sonuçlar kandaki oksijen seviyesini, karbondioksit seviyesini, bikarbonat seviyesini ve PH( asit ve baz dengesi) seviyesini içerir. Normal değerler genellikle:

PaO2: 80 – 100 mm Hg oksijen seviyesi için
PaCO2: 35 – 45 mm Hg karbondioksit seviyesi için
HCO3: 21 – 30 mEq/L bikarbonat seviyesi için
pH: 7.238 – 7.4 asit baz dengesi için

Pek çok sağlık problemi Kan Gazları Testi’nde anormal sonuçlara sebep olabilir. Bu anormalliğe sebep olan durumlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Bir akciğer rahatsızlığından veya ciddi bir anemiden dolayı vücudunuz akciğerlerinizden yeterli miktarda oksijen almıyor olabilir.
Bir akciğer rahatsızlığından dolayı yeterince oksijen almadığınızı  ,vücudunuz gerekli miktarda karbondioksiti vücudunuzdan atamıyor olabilir.

Böbrek fonksiyonlarında sorunlar yaşayabilir  veya  böbrekleriniz düzgün çalışmıyor olabilir.
Ciddi kusma veya diyareniz olabilir.
Kronik kalp yetmezliğiniz olabilir
Şekeriniz yükseldiğinde oluşan diyabetik ketoacidosis olabilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir