Kadın üretra nedir? Detaylar

Üretra, böbrek sisteminin bir parçasıdır. Böbrekler, üreterler ve mesane de bu sistemin bir parçasıdır. Böbrek sistemi, idrar şeklindeki sıvı atığın üretilmesinden, depolanmasından ve ortadan kaldırılmasından sorumludur. Üretra, mesanede depolanan idrarı vücuttan dışarı taşır.

Üretra, üreme organlarıyla yakından bağlantılıdır, bu nedenle üretra anatomisi erkeklerde ve dişilerde farklıdır.

Kadın üretra, boyun olarak bilinen mesanenin dibinde başlar. Pelvik tabanın kaslı bölgesi boyunca aşağı doğru uzanır. Üretral açıklığa ulaşmadan önce idrar, üretral sfinkterden geçer. Bu, idrar yolundaki idrarın salınana kadar vücut içinde tutulmasına yardımcı olan kaslı bir yapıdır.

Üretra, labia minora arasındaki alan olan vestibüle açılır. Üretral açıklık vajinal açıklığın hemen önünde yer alır. Üretra, epitel adı verilen bir hücre tabakası ile kaplıdır. Üretra içindeki bezler mukus üretir. Bu mukus, epitelyumu aşındırıcı idrardan kaynaklanan hasara karşı korumaya yardımcı olur.

Kadın üretra, erkek üretradan önemli ölçüde daha kısadır. Bu, kadınların genellikle idrar yolu enfeksiyonları (İYE) geliştirme riskinin daha yüksek olduğu anlamına gelir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir