İyi Şeylerin Öğrenildiği Yer: Fianarantsoa

Afrika kıtasına bağlı ada konumunda olan Madagaskar’ın tarihi yerleşim yerlerinden Fianarantsoa, ülkenin orta bölümünün güney kesiminde Haute Matsiatra Bölgesi’nde yer almaktadır.

Haber Merkezi / Ülkenin başkenti Antananarivo’nun güneyinde kalan Fianarantsoa, Malgaşça dilinde iyi şeylerin öğrenildiği yer anlamına gelmektedir. Bu isme uygun olarak şehirde bir üniversite bulunmaktadır.

Fianarantsoa, bir zamanlar Merina kraliyet ailesinin kullandığı bir sarayın bulunduğu etkileyici bir tepe üzerinde kurulmuştur. Saray artık orada olmasa da, 1870 ile 1900 yılları arasında kraliyet maiyetine bağlı kişiler tarafından inşa edilen yaklaşık 500 ev hala şehrin pitoresk Arnavut kaldırımlı sokaklarında sıralanıyor.

Fianarantsoa, Madagaskar’da on dokuzuncu yüzyıl binalarının tutarlı bir mimari bütün oluşturduğu tek yerdir. Yerel yönetim, geleneksel mimariyle tutarlı olacak şekilde birçok yapıyı onarmıştır.

Madagaskar ya da resmî adıyla Madagaskar Cumhuriyeti, Afrika kıtasına bağlı bir ada ülke olup, kıtanın doğu kesiminde Hint Okyanusu’nun batı kısmında yer almaktadır. Mozambik Kanalı ülkeyi Afrika ana kıtası ile birbirinden ayırmaktadır.

Madagaskar adası, dünyanın dördüncü büyük adasıdır. Ülke ada ülkesi olması nedeniyle sınır komşusu bulunmamakta olup, en yakın anakara ülkesi adanın batısında yer alan Mozambik’tir.

Bunun haricinde komşu ada ülkeler ise kuzeybatıda Komorlar ve Fransa denizaşırı bölgesi Mayotte, doğuda Mauritius ile yine Fransa denizaşırı bölgesi olan Reunion adalarıdır. Ülkenin başkenti Antananarivo’dur.

Madagaskar’da yaşayan farklı etnik kökene sahip gruplar kendi inanışlarına göre yaşamaktadır ve tarihten gelen kendilerine özgü kimliklerine katkıda bulunmuş yaşam yolları uygulamaktadırlar. Ada genelinde yaygın olan çekirdek kültürel özellikler güçlü ve birleşik bir Madagaskar kültürünün kimliğini oluşturmaktadır.

Ortak bir dil ve geleneksel dini inançların yanı sıra geleneksel Madagaskar dünya görüşünde vurgulayan değerler mevcuttur. Bu değerler fihavanana (dayanışma), vintana (kader), tody (karma) ve hasina (kutsal yaşam gücü) olarak adlandırılmaktadır.

Ülke genelinde kendi ifade etmenin en önemli kültürel yollarından biri de müziktir. Madagaskar’da müzik yelpazesi geleneksel halk müziklerinden, kıyı kesimlerinde salegi olarak adlandırılan müziğe kadar uzanmaktadır. Madagaskar’ın geleneksel müzik aletleri arasında bambustan yapılan ve valiha olarak adlandırılan arp gelmektedir.

Bambus arp valihalar günümüzde de Madagaskar’da hala üretilmekte ve kullanılmaktadır. Madagaskar geleneksel tiyatrosu olan hira gasy ile sanatsal formda stilize edilmiş konuşma türü olan kabary Madagaskar kültürel hayatında günümüzde de önemli bir yer tutmaktadır.

Madagaskar kültüründe fanorona olarak adlandırılan masa oyunu toplum arasında sık bir şekilde oynana bir masa oyunu türüdür. Bu oyun geçmiş yıllarda Madagaskar kralı ve kraliçeleri tarafından da sık bir şekilde oynanmış hatta oynadıkları oyunun sonucuna göre siyasi kararlar vermişlerdir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir