İsrail’den Gazze Açıklaması: Savaş Sonrası, Statüsü ‘Küresel Bir Konu’ Olacak

Hamas’ın başlattığı Filistin – İsrail savaşında on birinci gün geride kalırken, İsrail ordu sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari planlanan kara harekatı sonrası Gazze’nin statüsünün İsrailli politikacılar ve diğer ülkelerin tartışacağı “küresel bir konu” olacağını söyledi.

Haber Merkezi / 1967 yılında Mısır’dan ele geçirdiği Gazze şeridini 2005 yılında bırakan İsrail, 2007 Hamas’ın bölgenin yönetimine seçilmesinin ardından kıyı şeridine sıkı bir ambargo uygulamaya başlamıştı.

Filistinli yetkililer, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hava saldırılarında şu ana kadar 2 bin 800’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. İsrail ise Hamas saldırıları sonucunda bin 400’ü aşkın vatandaşının yaşamını yitirdiğini açıkladı.

İsrail ordusu, Hamas’ın saldırılarının ardından yarım milyona yakın İsraillinin yerlerinden tahliye edildiğini duyurdu. Ordu sözcüsü Jonathan Conricus, “Gazze Şeridi etrafındaki tüm topluluklar, hükümetin direktifleri doğrultusunda tahliye edildi. Sivillerin savaş bölgesinin yakınında olmasını istemiyoruz” dedi. Söz konusu 500 binden fazla kişi arasında Lübnan sınırındaki İsrailliler de bulunuyor.

İsrail, Hizbullah hedeflerini vurdu

İsrail Hava Kuvvetleri, Lübnan’da bulunan Hizbullah hedeflerini vurduğunu duyurdu. Ordunun sosyal medya hesabında operasyonlara ilişkin bir video paylaşıldı ve saldırıların Lübnan’dan İsrail’e açılan ateşe yanıt olduğu ifade edildi.

Lübnan Hizbullah’ı İsrail’in kuzeyindeki Hanita kibbutzundaki tanklara güdümlü füze attığını duyurdu. Saldırıda herhangi bir can kaybı olup olmadığı bilinmiyor. İsrail ordusu da Lübnan sınırındaki Metula yerleşkesinde silah sesleri geldiğini açıkladı.

Metula, İsrail’in Lübnan sınır boyunca iki kilometre derinliğindeki alanı savaş bölgesi olarak ilan edip tahliye ettiği 28 yerleşim yerinden birisi.

Hamas’ın silahlı kanadı İzeddin El Kasım Tugayları, Tel Aviv ve Kudüs’e yönelik roket saldırısında bulunduğunu duyurdu. Yazılı açıklamada, roket saldırılarının İsrail’in “sivilleri hedef almasına” misilleme olduğu belirtildi.

İran’dan uyarı

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail’in Gazze’de işlediği suçların devam etmesi halinde direniş güçlerini kimsenin durduramayacağını söyledi. Devlet televizyonunun haberine göre Hamaney, İsrailli yetkililerin Filistinlilere karşı işledikleri suçlar nedeniyle yargılanmaları ve Gazze’ye yönelik bombardımanın derhal durdurulması çağrısında bulundu.

Rusya’nın önerisi BMGK’da reddedildi

Rusya’nın Gazze’de “insani ateşkes” çağrısı yapan ve her türlü sivil ölümü kınayan karar tasarısı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde reddedildi. Tasarı, 5 ‘evet’ oyu alırken, 6 ‘çekimser’ ve 4 ‘hayır’ oyuyla reddedildi. ABD, İngiltere, Fransa ve Japonya ‘hayır’ oyu kullandı.

Rusya’nın karar tasarısında birebir Hamas’tan bahsedilmezken, tüm sivil ölümler kınandı. Rusya’nın tasarısına alternatif olarak Brezilya’nın ortaya koyduğu ve oylaması başka bir güne ertelenen tasarı ise “Hamas’ın terör saldırılarını” kınarken, ateşkes yerine “insani duraksama” talep ediyor.

BMGK’de bir karar tasarının onaylanabilmesi için en az 9 ‘evet’ oyu alması gerekiyor ve daimi üyelerden hiçbirinin tasarıyı veto etmemesi gerekiyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir