İsrail Başbakanı Netanyahu’dan “Ateşkesin Uzatılabileceği” Mesajı

Bu gece yarısı sona erecek ateşkesin uzatılmasına prensipte hazır olduğu mesajını veren İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden’le görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, ateşkes anlaşmasının her gün on rehinenin daha serbest bırakılması karşılığında çatışmalara verilen aranın uzatılması ihtimalini öngördüğünü belirtti.

Haber Merkezi / Ancak saldırıların ateşkesin ardından yeniden başlayacağını söyleyen İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İsrail’in “Hamas ile savaştaki hedeflerini bütün gücüyle gerçekleştireceğini” kaydetti.

İsrail ile Hamas arasında varılan orijinal anlaşma uyarınca bırakılması öngörülen son rehinelerin bugün serbest kalması bekleniyor. Serbest kalan her İsrail vatandaşına karşılık, İsrail hapishanelerinde tutulan üç Filistinli serbest bırakılıyor.

İlk işaretler, bu geceyarısı sona erecek ateşkes anlaşmasının uzatılabileceğini gösteriyor. İsrail serbest kalacak her 10 rehineye karşılık, çatışmalara verilen aranın bir gün uzatılabileceğini söylüyor. Hamas da uzatmayı kabul edebileceğini belirtiyor.

Şu anda aralarında 10 kadar çocuğun da bulunduğu 180 kişinin hala Hamas’ın elinde olduğu düşünülüyor. Ateşkes sayesinde İsrail’in haftalardır devam eden saldırılarından sonra Gazze’ye çok ihtiyaç duyulan yardım malzemelerinin girişi de sağlandı.

Hamas ile İsrail arasındaki 4 günlük ateşkes anlaşması kapsamında İsrail hapishanelerindeki 39 Filistinli tutuklu da Pazar günü serbest bırakıldı. Bununla birlikte ateşkesin başladığı Cuma gününden bu yana serbest bırakılan Filistinli sayısı 117’ye çıktı.

Hamas, 13 İsrailli, 3 Taylandlı ve 1 Rus rehineyi Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne teslim ettiğini doğruladı. İsrail medyası, Rus rehinenin aynı zamanda İsrail vatandaşı olduğunu bildirdi; bu da rakamlar arasındaki farklılığı açıklayabilir. İsrail ordusu 14 İsraillinin serbest bırakıldığını açıkladı.

“Hamas o kadar kolay yok edilemez”
İsrail-Hamas ateşkesinin arabulucularından Katar’ın Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman al Sani, Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung’a konuştu.

Bakan açıklamasında, İsrail’in Hamas’ı yok etme hedefinin neredeyse imkansız olduğunu belirterek, “Hamas bu kadar kolay yok edilemez. Aynı fikirde olalım ya da olmayalım, (Hamas) Gazze ve Batı Şeria’da toplumun bir parçası” dedi. Bakan Katar’ın bölgede huzur ve istikrarın sağlanması için Hamas’la ilişki kurduğunu da ifade etti.

Gazze’ye 40 bin ton bomba atıldı

Gazze’deki hükümetin medya ofisi, İsrail’in kuşatma altındaki bölgeye, yedi haftada 40 bin ton patlayıcı attığını duyurdu. Medya ofisi, geçici ateşkesin hasarın boyutlarını ortaya çıkardığını ve Gazze nüfusunun üçte birinin hala temel ihtiyaçlara sahip olmadığını belirtti.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan bir yetkili de, yedi hafta süren yoğun İsrail bombardımanının ardından Gazze’nin kuzeyinde yalnızca üç hastanenin faaliyet gösterdiğini açıkladı.

Yetkili, hastanelerin kapasitesinin çok sınırlı olduğunu ve alet, yakıt ve elektrik kesintileri nedeniyle tüm hastalara hizmet veremediklerini de sözlerine ekledi.

Sağlık Bakanlığı, insanlar ve hastaneler ağrı kesici gibi temel ilaçlara ulaşmakta zorlanırken Gazze’ye daha fazla ilaç ve tıbbi malzeme getirilmesi çağrısını yineledi.

Bu arada Birleşmiş Milletler, rehine takası sırasındaki duraklamanın Gazze üzerinden yapılan insani yardımları arttırma imkânı verdiğini duyurdu. Nitzana’dan Refah sınır kapısına 200 kamyon gönderildi, Gazze’deki kabul noktasında 137 kamyon mal boşaltıldı.

Dört tank yakıt ve dört tank yemeklik gaz Mısır’dan Refah geçişi yoluyla Gazze Şeridi’nin güneyindeki BM insani yardım kuruluşlarına aktarıldı. BM açıklamasında 129.000 litre yakıtın Gazze’ye girdiği belirtildi.

İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nden yapılan açıklamada cumartesi günü Gazze’nin kuzeyine 61 kamyon yardım ulaştırıldığı ve bunun 7 Ekim’den bu yana en büyük sayı olduğu kaydedildi.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde Hamas’a ait olduğunu iddia ettiği 1 milyon 200 bin euro değerinde nakit paraya el koyduğunu duyurdu.

İsrail Savunma Bakanlığı’ndan bir sözcünün yaptığı açıklamaya göre, Hamas’ın üssü olduğu belirtilen yerlerde ve aranan Hamas üyelerinin kaldığı belirtilen binalarda yapılan aramalarda 1 milyon 200 bin euroya tekabül edecek miktarda İsrail para birimi Şekel ele geçirildi.

Bunun dışında Irak ve Ürdün paraları ile ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Doları olarak da nakit paralar bulunduğu bildirildi. Ele geçen paranın İsrail hazinesine aktarılacağı açıklandı. Kan haber kanalı Hamas’a ait olduğu belirtilen paraların görüntülerini yayınladı.

İsrail Hamas’ın bu paralarla terör faaliyetlerini finanse ettiğini iddia ediyor. El konulan ve Hamas’a ait olduğu öne sürülen paranın hangi amaçla harcanacağına dair ise bilgi verilmedi.

İsrail Parlamentosu’nun Mali Komisyonu, Gazze’ye hava ve karadan yapılan saldırılarda oluşan zararın giderilmesi ve bölgenin yeniden imarı amacıyla, geçen hafta içinde 1  milyar 140 bin Şekel (281 milyon euro) büyüklüğünde bir bütçeyi onaylamıştı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir