İran, ABD’nin Erbil’deki Üssünü Balistik Füzelerle Vurdu

İran Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC), Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKYB) başkenti Erbil’de bulunan ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon üssünü balistik füzelerle vurduğunu duyurdu. 

Haber Merkezi / İran Devrim Muhafızları Ordusu’ndan saldırıya ilişkin yapılan açıklamada, “İran İslam Cumhuriyeti’nin düşmanlarının son dönemde işlediği terör suçlarına yanıt olarak, İran karşıtı grupların bölgedeki casus karargahı ve toplantı yeri gece yarısı Devrim Muhafızları’nın balistik füzeleri tarafından hedef alındı” ifadelerine yer verdi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nden (IKBY) konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmazken, yerel kaynaklar, saldırının ardından iki ölü ve beş yaralı sivilin yerel bir hastaneye kaldırıldığını bildirdi.

İran Devrim Muhafızları komutanlarından Kasım Süleymani’nin Kerman’daki mezarının yakınında düzenlenen bombalı saldırılarda yaklaşık 100 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırının sorumluluğunu ise IŞİD’in Afganistan kolu üstlenmişti.

İran, saldırıların arkasında İsrail ve ABD’nin bulunduğunu belirterek, IŞİD’in İsrail ve ABD’nin planlarını gerçekleştiren bir araç olduğunu açıklamıştı.

İran bağlantılı milis grupları ise, Washington’un Gazze’deki savaşında İsrail’e verdiği desteğe misilleme olarak ABD liderliğindeki koalisyonun Irak ve Suriye’deki üslerine insansız hava araçları ve roketlerle 100’den fazla saldırı düzenlemişti. Saldırıların çoğunun sorumluluğunu, Irak’taki İslami Direniş adlı oluşum üstlenmişti.

Irak’ta yaklaşık 2.500 ve Suriye’de 900 ABD askeri, bir dönem Irak ve Suriye’de geniş bir bölgeyi kontrol eden IŞİD’e karşı mücadelede Kürt, Iraklı ve yerel Suriyeli güçlere yardım eden uluslararası bir koalisyona liderlik ediyor.

Suriye’de de hedefler vuruldu

İran Devrim Muhafızlarına ait Sepah News, Suriye’de de bazı hedeflerin balistik füzelerle vurulduğunı belirterek, “Son dönemdeki terör saldırılarıyla, özellikle de IŞİD ile bağlantılı liderlerin ve kilit unsurların toplanma yerlerinin” hedef alındığını duyurdu.

Suriye’ye yönelik saldırının, “terörist gruplar tarafından güneydeki Kerman ve Rask kentlerinde İranlıların öldürüldüğü son saldırılara yanıt olarak gerçekleştirildiği” belirtildi.

3 Ocak’ta İran’ın Kirman kentinde General Kasım Süleymani’nin ölüm yıl dönümünde yaklaşık 90 kişinin öldüğü bir saldırı düzenlenmiş, saldırıyı IŞİD üstlenmişti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) saldırıları “sorumsuzca” olarak niteleyerek kınadı ve istikrarı baltaladığı uyarısında bulundu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller yaptığı açıklamada “İran’ın Irak’ın istikrarını baltalayan sorumsuz füze saldırılarını reddediyoruz” dedi.

İran, saldırının amacını açıkladı

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Devrim Muhafızları Ordusu’nun Irak’ın Erbil kentini İran’ın egemenliği ve güvenliğini korumak, güvenliğine kastedenleri cezalandırmak ve terörle mücadele etmek amacıyla vurduğunu açıkladı.

İran Dışişleri Bakanlığı’nın Telegram sayfasından yapılan açıklamada Kenani, “Alınan tedbirler, ülkenin egemenliğini ve güvenliğini güçlü bir şekilde korumak, terörle mücadele etmek amacıyla gerçekleştirildi ve İran’ın güvenliğini ihlal edenlere yönelik adil cezalandırmanın bir parçasıydı” ifadelerini kullandı.

Tahran’ın her zaman bölgenin barışını, istikrarını ve güvenliğini desteklediğini ve ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermeye kararlı olduğunu belirten Kenani, ancak ülkenin ulusal güvenliğine tehdit oluşturan unsurları dizginlemek, vatandaşların güvenliğini korumak ve suçluları cezalandırmak için yasal haklarını kullanmaktan çekinmeyeceklerinin altını çizdi.

Kenani, terör sorununun küresel nitelikte olduğuna dikkat çekerek İran’ın bölgesel ve uluslararası işbirliği çerçevesinde bu gerçekle mücadele etme kararlılığına sahip olduğunu da vurguladı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir