‘İnsani Ara’ Sona Erdikten Sonra Gazze’de En Az 200 Kişi Öldürüldü

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, ‘insani ara’nın bitmesinin ardından İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 200’e yükseldiğini ve yüzlerce de yaralı olduğunu söyledi.

Haber Merkezi / İsrail, kara, hava ve deniz kuvvetlerinin Gazze’de 200’den fazla hedefi vurduğunu açıkladı. Bu saldırılarda Gazze’nin kuzeyinin yanı sıra Han Yunus ve Refah bölgeleri de dâhil olmak üzere güneydeki yerlerin de hedef alındığı kaydedildi. Gazzeliler bu sefer bölgenin batı kesimine ulaşmaya çalışıyor.

Arabulucu Katar, Gazze’de tutulan 100’den fazla rehinenin ve İsrail hapishanelerinde tutulan 240 Filistinlinin serbest bırakıldığı bir haftalık ateşkesin ardından çatışmalara yeniden ara verilmesi için görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Arabulucular, İsrail bombardımanlarının yeniden başlaması nedeniyle sürecin karışık bir durum aldığını belirtiyor.

Cumartesi günü ikinci güne yayılan çatışmalarda aralarında Anadolu Ajansı (AA) kameramanı Muntasır es-Savvaf’ın da aralarında olduğu yaklaşık 200 kişi İsrail hava saldırılarında hayatını kaybetti.

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Gazze’de 7 Ekim’den bu yana en az 61 gazeteci ve medya çalışanının öldürüldüğünü açıkladı. Öldürülen gazetecilerin büyük çoğunluğu Filistinliydi.

İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, Gazze’de en az 136 İsrailli rehinenin tutulduğunu söyledi. Hagari, rehinelerin çoğunun kadın ve çocuklardan oluştuğunu da belirtti.

Filistin Kızılayı, İsrail güçlerinin Mısır ile Refah sınır kapısı üzerinden Gazze’ye yapılan tüm yardım dağıtımını durdurduğunu söyledi.

İsrail’in Filistinlilerle sivil koordinasyonunu sağlayan kuruluş COGAT, ateşkes kapsamında mutabakata varılan yardımın durdurulduğunu ancak Washington’un talebi üzerine su, yiyecek ve tıbbi malzeme taşıyan “düzinelerce” kamyonun bölgeye ulaştığını söyledi.

Üst düzey bir ABD’li yetkili, ABD’nin güney Gazze’ye yapılacak herhangi bir askeri operasyonda sivillere verilecek zararı en aza indirmek için İsrail ile bir plan üzerinde çalıştığını söyledi.

Son can kaybı haberlerine rağmen Washington’da bir İsrailli yetkili, İsrail’in “çatışmasızlık mekanizması” kullanarak sivillere verilen zararı azaltmak için ABD ve BM ile birlikte çalıştığını söyledi.

BM’den insani ateşkes çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Gazze’de çatışmaların yeniden başlamasının ardından yaptığı yazılı açıklamayla İsrail ve Hamas’ı çatışmalara son vermeye yeniden çağırdı.

Birleşmiş Milletler, ateşkesin sona ermesinin, Gazze’deki acil insani durumu daha da kötüleştireceğini bildirdi. BM İnsani İşler Koordinasyon Dairesi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, “Dünyadaki cehennem Gazze’ye geri döndü” dedi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, yedi günlük geçici ateşkes sonrasında yeniden çatışmaların başlamasından üzüntü duyduğunu, tek çarenin yeniden uzlaşma masasına dönülmesi olduğunu söyledi. Guterres, taraflara daha fazla rehinenin serbest bırakılmasını kolaylaştırmanın bir yolunu hızla bulma çağrısı da yaptı.

Antonio Guterres, “Gazze’de zaten felaket boyutunda olan insani durumu daha da kötüleştirebilecek daha fazla askeri eylem düzenlememe çağrısında bulunuyorum. Sivilleri daha fazla acı çekmekten kurtarmak için insani ateşkes çağrımı yineliyorum’’ dedi.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric de, 7 gün süren geçici ateşkes sırasında Mısır ve Filistin Kızılayı ve BM kuruluşlarının desteğiyle, Gazze’ye temel malzemelerin ulaştırılmasında büyük bir artış sağlandığını ancak bunun hala yeterli olmadığını söyledi.

Sözcü Dujarric, “Gazze’ye yönelik yardım artmış olsa da yapılan yardım, giderek artan ihtiyaçları karşılamakta tamamen yetersiz kaldı” dedi.

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü James Elder da, bombardıman ve çatışmaların geçici ateşkesin sona ermesinden çok kısa bir süre sonra başladığını belirterek, “çocuklara karşı bir savaş” olarak nitelediği yaşananları kınadı. Elder, “Savaşta yaralanan çocuklar her yerde, yaralı çocuklar hala koridorlarda yatıyor’’ dedi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk, İsrailli siyasi ve askeri liderlerin Gazze’ye yönelik askeri saldırıyı genişletmeyi ve yoğunlaştırmayı planladıkları yönünde yaptıkları açıklamalardan derin endişe duyduğunu söyledi.

Turk, savaşan taraflar üzerinde etkisi olan tüm devletleri, insan hakları temelinde ateşkes sağlamak için gösterdikleri çabaları derhal iki katına çıkarmaları çağrısında bulundu.

Volker Turk, “Gazze’deki düşmanlıkların yeniden başlaması bir felakettir. Şiddete derhal son verilmeli. Tüm rehineler derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmalı. Filistinliler’in ve İsrailliler’in insan haklarına tam olarak saygı gösterilmeli. Siviller, uluslararası insani hukuka uygun olarak korunmalı’’ dedi.

DSÖ: Çatışmaların yeniden başlamasından endişeliyiz

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) bölgedeki temsilcisi Dr. Richard Peeperkorn da, Gazze’de yaklaşık 5 bin yatağa ihtiyaç duyulduğunu, ancak sadece 1500 civarında yatağın hazır olduğunu belirtti.

Peeperkorn, şu anda 72 temel sağlık tesisinden yalnızca 51’inin çalışır durumda olduğunu belirterek, “Gazze’deki sağlık sistemi devam eden çatışmalar nedeniyle felce uğradı. Daha fazla hastaneyi veya hastanede bulunan yatak kapasitesini kaybetmeyi göze alamayız” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail’in Gazze’de saldırılarına yeniden başlamasına ilişkin sosyal medya platformu üzerinden açıklama yaptı.

“Gazze’de çatışmaların yeniden başlamasından son derece endişeliyiz. Sağlık sistemi devam eden çatışmalar nedeniyle felce uğradı” değerlendirmesinde bulunan Ghebreyesus, Gazze’nin, daha fazla hastaneyi veya yatak kapasitesini kaybetmeyi kaldıramayacağını belirtti.

Ghebreyesus, “(Gazze’de) Ateşkese ihtiyacımız var. Kalıcı bir ateşkes. Barışa doğru ilerleyen bir ateşkes” dedi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir