İnci Gürbüzatik Kimdir? Hayatı, Eserleri

20 Mayıs 1945 yılında Hatay’ın Antakya İlçesi’nde dünyaya gelen İnci Gürbüzatik, Antakya’da dünyaya geldi. Sırasıyla Ankara Atatürk 1. İlkokulu, Ulus Kız Ortaokulu, Anafartalar Kız Lisesi okullarından mezun oldu. 1972 yılında Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Bölümünü bitirdi.

1973-1987 yılları arasında TRT Ankara Radyosunda prodüktör olarak çalıştı. Çeşitli programların yapım ve yayınını gerçekleştiren yazar 1987 yılında Türk Dünyasından programını sürdürmekteyken Ankara Televizyonu Drama Müdürlüğüne prodüktör olarak atandı. 1987’den 2003′ e kadar TRT Ankara Televizyonunda senarist olarak görev yaptı. Ağustos 2002’de aynı kurumdan emekli oldu.

Çağdaş Drama Derneğinde drama eğitmeni olarak çalışmalarını sürdürdü. UNİMA, ASİTEJ, Çağdaş Drama Derneği (kurucu üyelik), Tiyatro Mezunları Derneği (kurucu üyelik), Basın Konseyi ve British Council Fellowship (kurucu üyelik), Edebiyatçılar Derneği ve Basın Konseyi üyesidir. Sürekli Sarı Basın Kartı sahibi olan Gürbüzatik yazmış olduğu hikâye ve şiirleriyle edebiyatçı kimiliği de kazandı. Yazar, çalışmalarına hâlâ devam etmektedir.

Edebiyat dünyasına 1990’lı yıllarda adım atan İnci Gürbüzatik’in ilk İlk öyküsü Addios Mia Sarımsak, Varlık dergisinde yayımlanmıştır. Daha sonra öykü ve yazıları; Düşler Öyküler, Ulusoy Magazin, Varlık, Adam Öykü, Üçüncü Öyküler, Çiğdem, Kül Öykü, Ardıçkuşu, Aykırı Sanat, Edebiyat Eleştiri gibi çeşitli dergilerde; Analya, Metafor, Öykülü Geceler adlı dergilerde yayımlanmıştır.

1993 yılında Yaşayan Umutlar ve 1994 yılında Yukarı-Kara-Kısık adlı on üç bölümlük dizi senaryoları, TRT tarafından çekilerek yayınlanmasının ardından Yeni Gelin adlı dizi senaryosu, yine TRT tarafından Ekim 1998 tarihinde Kula’da çekildi, Nisan 1999’da yayınlanmıştır. Öykülerinde daha çok kadın-erkek sorunlarını ele alan yazar, eserlerinde giderek yozlaşmakta olan insani tutum ve davranışların önemini ortaya koymuştur. Egeli kadınların yaşamlarını öykülerinde işleyerek, yaşadıkları çevre, gelenek, görenek, dil ve töreleri gözardı etmeden belgelemiştir.

İnsan ruhunun derinliklerini gerçekçi bir dille sergilemiş ve yalın bir Türkçe kullanmaya çalışmıştır. Senaryo yazarlığı öykülerini görsellik yönünden besleyen Gürbüzatik, öykülerinde, sinamatograk bir anlatım kullanmıştır. Hayatı boyunca hikâye, oyun ve şiir türlerinde eserler vermiş olan yazar yazın hayatına günümüzde de devam etmektedir.

İnci Gürbüzatik’in eserleri: İki Çırpı Kiraz Kız (1999 Hikâye), Aşk Kaldığı Yerden (2008 Şiir), Misket (2009 Roman), Deve Boku Savaşları İstanbul (2018 Roman), Binbir Masal Bir Kale (2019 Hikâye).

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir