ILO: Dünyadaki Gençlerin Yüzde 23’ü Ne Eğitimde Ne İstihdamda

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), “Gençlik için Küresel İstihdam Trendleri 2022” raporunu yayınladı. ILO’nun raporu, 2022 yılında dünya çapında iş bulamayan gençlerin sayısının 73 milyona ulaşmasının beklendiğini açıkladı.

Bu rakam, Kovid 19 pandemisinin başladığı 2020’den önceki dönem ile karşılaştırıldığında 6 milyon daha fazla genç işsiz demek. Raporda paylaşılan verilere göre, 2019-2020 döneminde işini kaybeden 15-24 yaş grubunun oranı 25 yaş ve üzeri yetişkinlerden daha fazlaydı.

Geniş çaplı kapanma önlemlerinin yürürlükte olduğu bu dönemde bazı gençler işten çıkarılırken bazı gençler ise işgücüne katılamadı.

Pandemi, genç işgücü piyasasını vurdu

Gençlerin daha ileri yaşlardaki yetişkinlere nazaran daha büyük istihdam kayıpları yaşadığını kaydeden ILO, genç kadınların iş bulma konusunda erkeklerden daha büyük zorluklar ile karşı karşıya kaldığını da belirtti.

Rapora göre, Arabistan yarımadasındaki ülkelerde 2022 yılı sonu itibariyle genç işsizlik oranının daha yüksek olması bekleniyor.

Raporda paylaşılan verileri değerlendiren ILO Politikadan Sorumlu Genel Direktör Yardımcısı Martha Newton, “COVID-19 pandemisinin tüm dünyadaki genç işgücü piyasasına zarar verdiğini biliyoruz” dedi.

ILO raporunun kamuoyu ile paylaşıldığı basın toplantısında konuşan Newton, ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin oranının 2020 yılında yüzde 23,3’e yükseldiğini, bu oranın 2019 ile karşılaştırıldığında 1,5 puanlık bir artış anlamına geldiğini kaydetti. ILO raporuna göre, 2020 yılına ait “ne eğitimde ne istihdamda” genç oranı, son 15 sene içinde görülen en yüksek oran.

Cinsiyet ve gelir eşitsizliği

ILO’nun paylaştığı veriler, iş bulma konusunda genç kadınların genç erkeklere göre “daha kötü durumda” olduğunu da gösterdi.

Buna göre, 2022 yılında her 10 genç kadından üçünün çalışması beklenirken genç erkekler için bu sayı her 10 kişiden dördünden fazla.

Öte yandan, “son 20 yıldır çok az kapanma belirtisi gösteren toplumsal cinsiyet eşitsizliği, 17,3 puan ile düşük ve orta gelirli ülkelerde görüldü.” Bu oran, yüksek gelirli ülkelerde 2,3 puan seviyesindeydi.

ILO’nun tahminlerine göre, “yalnızca yüksek gelirli ülkelerdeki genç işsizliği seviyeleri, bu sene sonunda 2019’daki rakamlara gerileyebilecek.”

Düşük gelirli ülkelerde ise genç işsizlik oranlarının 2019 yılındaki rakamların bir puan üzerinde seyretmesi bekleniyor.

Afrika, Asya, Amerika

Afrika kıtasında genç işsizliği oranının yüzde 12,7 olduğunu hatırlatan ILO raporu, bu oranın pek çok gencin tamamen işgücü piyasasından çekildiği gerçeğini gizlediğini kaydetti: “2020 yılında Afrika’daki her beş gençten biri ne istihdamda ne eğitimdeydi.”

ILO’nun raporuna göre, “Arap Devletleri, 2022 yılında yüzde 24,8’e ulaşması beklenen genç işsizliği oranı ile en yüksek ve en hızlı büyüyen işsizlik oranına sahip.” Dahası, bu ülkelerdeki genç kadınlar arasındaki işsizlik oranının 2022 sonu itibariyle yüzde 42,5 olması bekleniyor.

ILO, bu yüzde 42,5’lik oranın yüzde 14,5 olan dünya ortalamasının neredeyse üç katı olduğunun altını çizdi.

Rapor ayrıca, 15-24 yaş grubundaki işsizlik oranının Avrupa ve Orta Asya’da yüzde 16,4, Asya-Pasifik’te yüzde 14,9, Latin Amerika’da yüzde 20,5 ve Kuzey Amerika’da yüzde 8,3 olmasının beklendiğini ortaya koydu.

Türkiye’de işsizlik

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 10 Ağustos’ta yayımladığı verilere göre,15-24 yaş genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre değişim göstermeyerek yüzde 20,4 olmuştu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde yüzde 16,3, kadınlarda ise yüzde 27,9 olarak tahmin edildi.

TÜİK’e göre, toplam işsiz sayısı, Mayıs’a oranla 136 bin kişi düşerek 3 milyon 541 bin kişi oldu. Dar tanımlı işsizlik oranı ise 0,3 puanlık azalış ile yüzde 10,3 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 8,5 iken kadınlarda yüzde 13,8 olarak tahmin edildi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) göre, ise mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı Haziran 2022’de 7 milyon 607 bin kişi olarak gerçekleşti. Geniş tanımlı işsizlik oranı, yüzde 20,4 iken geniş tanımlı kadın işsizliği oranı yüzde 28,3’tü.

(Kaynak: Bianet)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir