İkinci El Otomobil Piyasasında Durgunluk!
İMAS Başkanı Hayrettin Ertemel, “Ticaret Bakanlığı’mızın aldığı kararların hemen akabinde spekülatif fiyat taleplerinin önüne geçildi. Birebir irtibat noktasında zaman zaman fazladan ücretler talep edilse de Bakanlığımızın denetimleri, piyasadaki talep düşüklüğü ve vatandaşlarımızın bu tür taleplere karşılık vermemesi neticesinde bir süre sonra bu tür uygulamalar da ortadan kalkacaktır” dedi ve ekledi:
“Şu an için spekülatif fiyatlamalar da geri çekilme görüyoruz. Otomobilin fiyat baremine göre ilanlarda 100-150 bin TL’ye kadar indirimler gözlemlenebiliyor, yani fiyatlar olması gerektiği seviyeye geri geliyor.”
Hem sıfır, hem ikinci el piyasasında C Segment sedan araçların çok tercih edildiğini söyleyen Ertemel, “Bu araçların bazılarının ülkemizde üretilmesinden dolayı sağladığı fiyat avantajı ve sahip olduğu konfor sebebiyle vatandaşlarımızın en çok tercih ettiği otomobiller arasında ilk sırada” diye konuştu.
2023 yılının ilk 6 ayında stokların tükendiği 2. el araç piyasasında durağanlık yaşanıyor. Bayilerin stokları tüketememesi nedeniyle fiyatlarda 150 bin TL’ye indirimler gözlemleniyor.
Milliyet‘in haberine göre, konu hakkında açıklamalarda bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, şu ifadeleri kullandı: “Oldukça yüksek satış adetlerine ulaşan ve hatta tarihi rekorlar kıran bir ocak-haziran dönemini geride bıraktık. İkinci elde haziran ayı itibarıyla başlayan düşüş, temmuz ayında da artarak devam etti. İçinde bulunduğumuz ağustos ayı içerisinde de mevcut durağanlık halen devam etmektedir.”
Piyasadaki bu durumun sebeplerine değinen Ertemel, “Bu durumun birden fazla temel sebebi var. Bunlardan bir tanesi krediye erişimde yaşanan zorluklar. Son bir yıldır krediye erişimde bazı güçlükler yaşansa da talepler önemli ölçüde karşılanabiliyordu. Alınan yeni kararlar sonrasında bankalar kredi taleplerine büyük oradan karşılık vermediğinden, bu sebeple talepte azalma söz konusu. Elbette bu piyasanın daha sağlıklı ilerlemesi için alınan kararlar dahilinde geçici bir durum. Bir süre sonra krediye ulaşımın kolaylaşacağı ve satış adetlerine olan etkisinin azalacağı kanaatindeyiz.
Bir diğer etken ise temmuz ayında kapsamı genişleterek uzatılan 6+6 yönetmeliğinin yarattığı etki. Son yıllarda otomobil bir yatırım, bir kayıt dışı ticaret alanı olarak görülüyordu. Bu konunun yarattığı olumsuz etkiler sebebiyle Ticaret Bakanlığımız bir dizi etkili önlem aldı. Önlemlerin neticesinde spekülatif fiyat talepleri durduruldu ve ticaret maksatlı araç alan pek çok kişi için otomobil cazibesini kaybederek bu anlamda da talepler azalmış oldu.
İhtiyaç maksatlı otomobil alacak vatandaşlarımız ise spekülatif fiyatların geri çekilmeye başlaması ve kararların etkisini gözlemlemek maksadıyla planlarını bir müddet ertelemiş durumda. Diğer yandan otomobil fiyatlarının genel olarak yüksek olması da etkenler arasında” diye konuştu.
Fiyatlardaki dalgalanmaya değinen Ertemel, “Ticaret Bakanlığı’mızın aldığı kararların hemen akabinde spekülatif fiyat taleplerinin önüne geçildi. Birebir irtibat noktasında zaman zaman fazladan ücretler talep edilse de Bakanlığımızın denetimleri, piyasadaki talep düşüklüğü ve vatandaşlarımızın bu tür taleplere karşılık vermemesi neticesinde bir süre sonra bu tür uygulamalar da ortadan kalkacaktır. Şu an için spekülatif fiyatlamalar da geri çekilme görüyoruz. Otomobilin fiyat baremine göre ilanlarda 100-150 bin TL’ye kadar indirimler gözlemlenebiliyor, yani fiyatlar olması gerektiği seviyeye geri geliyor” dedi.
Hem sıfır, hem ikinci el piyasasında C Segment sedan araçların çok tercih edildiğini söyleyen Ertemel, “Bu araçların bazılarının ülkemizde üretilmesinden dolayı sağladığı fiyat avantajı ve sahip olduğu konfor sebebiyle vatandaşlarımızın en çok tercih ettiği otomobiller arasında ilk sırada” diye konuştu.
Ertemel sözlerini, “İkinci el otomobil fiyatları, sıfır otomobil fiyatlarından doğrudan etkileniyor. Döviz ve ÖTV gibi otomobil fiyatlarını direkt etkileyen faktörlerde değişiklik olmadığı ve sıfır araçta fiyat artışları yaşanmadığı takdirde ikinci el piyasasında sağlanan mevcut ortam devam edecek ve fiyatlarda kayda değer artışlar olmayacaktır. Hatta düşük talebin de etkisiyle daha da düşüşler görebiliriz. Ancak döviz gibi ana faktörlerde değişim yaşandığı takdirde otomobil fiyatları da buna paralel olarak değişecektir” diyerek noktaladı.