Hamas’tan “Rehine” Açıklaması: Ateşkes Olmadan Bırakmayacağız

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik yoğun saldırıları, 21. gününde de devam ederken, Hamas, ateşkes üzerinde anlaşmaya varılana kadar rehineleri serbest bırakmayacağını açıkladı.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Hamas’ın İsrail’e saldırı düzenlediği 7 Ekim’den bu yana rehin tuttuğu 224 kişi ile ilgili açıklama yapmıştı. Hamas’ın İran’a sivil rehineleri serbest bırakmaya hazır olduğunu açıkladığını ifade eden Bakan, bunun gerçekleşmesi için dünyanın İsrail’e Filistinli mahkumların serbest bırakılması için baskı yapması gerektiğini ifade etmişti.

Bakan, “İran İslam Cumhuriyeti, Katar ve Türkiye ile birlikte bu önemli insani çabada kendi rolünü oynamaya hazır. Elbette, cezaevlerindeki 6 bin Filistinlinin serbest bırakılması başka bir gereklilik ve uluslararası toplumun bir sorumluluğudur” demişti.

“Rehinelerin serbest bırakılması için sakin bir ortama ihtiyaç var”

26 Ekim’de Moskova’ya giden Hamas delegasyonunun temsilcisi Ebu Hamid, Hamas’ın çatışmaların ilk günlerinden bu yana “sivil tutukluları” serbest bırakma niyeti olduğunu ifade etti.

Hamas Temsilcisi açıklamasında şu ifadelere yer verdi: Yüzlerce vatandaş ve çeşitli Filistinli gruplardan onlarca militan, 1948’de işgal edilen topraklara girdiler. İsrail Gazze Tümeni’nin düşmesinden sonra çoğu sivil onlarca kişiyi esir aldılar ve onları Gazze Şeridi’nde bulup serbest bırakmak için zamana ihtiyacımız var.

Ebu Hamid, rehinelerin serbest bırakılması için sakin bir ortama ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, “İsrail bombardımanı şu ana kadar 50 tutuklunun ölümüne neden oldu” diye ekledi

Ebu Hamid ayrıca Moskova ziyareti sırasında Hamas heyetinin “Rusya’ya 7 Ekim saldırısının nedenlerine ilişkin bir genel bir tablo” sunduğunu açıkladı. Temsilci açıklamasında ayrıca şunları zikretti: Rusya Federasyonu Filistin halkı için dost bir ülkedir ve Filistin halkının tüm temsilcileriyle ilişkilerini sürdürmektedir. Çeşitli konularda kendileriyle istişare etmeye her zaman hazırız.

Gazze’de can kaybı 7 bini aştı

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırıları sonucu hayatını kaybeden insan sayısının 7 binin üzerine çıktığını açıkladı. Bakanlık, yaşamını yitirenlerden 2 bin 900’ünün çocuk olduğunu duyurdu. Bakanlığın yaptığı açıklamaya göre, son 24 saatte 500’den fazla kişi öldü. İsrail ise 7 Ekim saldırılarında bin 400 kişinin hayatını kaybettiğini, 200’den fazla kişinin de Hamas tarafından rehin tutulduğunu söyledi.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana yoğun bombardıman altında tuttuğu Gazze Şeridi’nde, şu ana kadar 190 bin konut kısmi zarar görürken, 29 bin konut da tamamen yıkıldı. Gazze’deki hükümete göre, saldırılarda ayrıca 79 hükümet binası, 38 cami, 3 kilise ve 189 okul bombalandı. Okullardan 25’i hizmet dışı kaldı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir