Gilbert Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

Gilbert sendromu, vücudun eski veya yıpranmış kırmızı kan hücreleri parçalandığında (hemoliz) oluşan sarımsı bir atık ürün olan bilirubini düzgün şekilde işleyemediği hafif bir genetik karaciğer bozukluğudur. Gilbert sendromlu bireylerde bilirubin düzeyleri yüksektir (hiperbilirubinemi), çünkü bilirubinin eliminasyonu için gerekli olan spesifik bir karaciğer enziminin düzeyi azalmıştır. 

Haber Merkezi / Etkilenen bireylerin çoğunda hiçbir semptom görülmez (asemptomatik) veya ciltte, mukozalarda ve göz beyazlarında yalnızca hafif sararma (sarılık) görülebilir. Sarılık ergenlik dönemine kadar belirgin olmayabilir. Bilirubin seviyeleri stres, efor, dehidrasyon, alkol tüketimi, oruç ve/veya enfeksiyon sonrasında artabilir. Bazı bireylerde sarılık yalnızca bu durumlardan biri tarafından tetiklendiğinde belirgin olabilir. Gilbert sendromu otozomal resesif bir özellik olarak kalıtsaldır.

Gilbert sendromu doğumdan kısa bir süre sonra ortaya çıksa da uzun yıllar fark edilemeyebilir. Hafif sarılık atakları genç yetişkinlerde ortaya çıkabilir ve erkeklerde kadınlardan daha yaygındır. Çoğu zaman sarılık atakları gözden kaçar. Gilbert sendromu, kandaki dalgalı bilirubin seviyeleri (hiperbilirubinemi) ile ilişkilidir. Bilirubin seviyeleri stres, zorlanma, dehidrasyon, oruç tutma, enfeksiyon veya soğuğa maruz kalma nedeniyle artabilir. Pek çok kişide sarılık ancak bu tetikleyicilerden biri bilirubin düzeyini yükselttiğinde ortaya çıkar.

Etkilenen bazı bireyler, yorgunluk, halsizlik ve mide bulantısı, karın rahatsızlığı ve ishal gibi gastrointestinal semptomlar gibi belirsiz, spesifik olmayan semptomlar bildirmiştir. Araştırmacılar bu belirtilerin kandaki bilirubin fazlalığıyla ilgili olduğuna ve tesadüfen ya da teşhis kaygısı gibi başka nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabileceğine inanmıyor.

Gilbert sendromu otozomal resesif bir özellik olarak kalıtsaldır. Genetik hastalıklar, anne ve babadan alınan kromozomlarda bulunan belirli bir özelliğe ait genlerin birleşimiyle belirlenir.

Resesif genetik bozukluklar, bir bireyin her bir ebeveynden aynı özellik için anormal geni miras almasıyla ortaya çıkar. Bir kişi hastalık için bir normal gen ve bir de hastalık geni alırsa, kişi hastalığın taşıyıcısı olacaktır, ancak genellikle semptom göstermeyecektir. Taşıyıcı olan iki ebeveynin her ikisinin de kusurlu geni geçirme ve dolayısıyla etkilenmiş bir çocuğa sahip olma riski her hamilelikte %25’tir. Anne-baba gibi taşıyıcı olan bir çocuğa sahip olma riski her gebelikte %50’dir. Bir çocuğun her iki ebeveynden de normal genler alma ve söz konusu özellik açısından genetik olarak normal olma şansı %25’tir. Risk erkekler ve kadınlar için aynıdır.

Araştırmacılar Gilbert sendromunun 2. kromozomun (2q37) uzun kolunda (q) bulunan UGT1A1 genindeki mutasyonlardan kaynaklandığını belirlediler. İnsan hücrelerinin çekirdeğinde bulunan kromozomlar, her bireyin genetik bilgisini taşır. İnsan vücut hücrelerinde normalde 46 kromozom bulunur. İnsan kromozom çiftleri 1’den 22’ye kadar numaralandırılır ve cinsiyet kromozomları X ve Y olarak adlandırılır.

Erkeklerde bir X ve bir Y kromozomu, kadınlarda ise iki X kromozomu bulunur. Her kromozomun “p” ile gösterilen kısa bir kolu ve “q” ile gösterilen uzun bir kolu vardır. Kromozomlar ayrıca numaralandırılmış birçok banda bölünmüştür. Örneğin “kromozom 2q37”, 2. kromozomun uzun kolundaki 37. bandı ifade eder. Numaralandırılmış bantlar, her bir kromozomda bulunan binlerce genin konumunu belirtir.

UGT1A1 geni, üridin disfosfat-glukuronosiltransferaz-1A1 (UGT1A1) olarak bilinen bir karaciğer enziminin oluşturulmasına (kodlanmasına) yönelik talimatlar içerir. Bu enzim bilirubinin dönüşümü (konjugasyonu) ve ardından vücuttan atılması için gereklidir.

Gilbert sendromuyla ilişkili hafif sarılık, bu enzimin miktarının azalması nedeniyle oluşur ve bu da vücutta konjuge olmayan bilirubinin birikmesine neden olur. Bilirubin, esas olarak kırmızı kan hücrelerinin (hemoliz) doğal parçalanmasının (dejenerasyonunun) bir yan ürünü olan turuncu-sarı bir safra pigmentidir. Bilirubin, albümin adı verilen bir proteine ​​​​bağlı olarak kanın (plazma) sıvı kısmında dolaşır; buna suda çözünmeyen (suda çözünmeyen) konjuge olmayan bilirubin denir.

 Normalde bu konjuge olmayan bilirubin, karaciğer hücreleri tarafından alınır ve UGT1A1 enziminin yardımıyla suda çözünür bilirubin glukuronidlerine (konjuge bilirubin) dönüştürülür ve bunlar daha sonra safrayla atılır. Safra, safra kesesinde depolanır ve istendiğinde ana safra kanalına, oradan da ince bağırsağın üst kısmına (duodenum) geçer ve sindirime yardımcı olur. Bilirubinin çoğu dışkı yoluyla vücuttan atılır.

Gilbert sendromlu kişiler normal UGT1A1 enzim aktivitesinin yaklaşık üçte birini korurlar ve semptomların gelişmesini önlemek için yeterli bilirubini konjuge edebilirler. Ancak bazı durumlarda, özellikle etkilenen kişi oruç tuttuğunda, susuz kaldığında veya kendini iyi hissetmediğinde hafif sarılık gelişebilir.

Gilbert sendromu tanısı genellikle rutin sağlık kontrolü için alınan kanda veya enfeksiyon gibi başka bir hastalıkta hafif yüksek bilirubin düzeyleri tespit edildiğinde konur. Bilirubin düzeyleri dalgalandığı için kan testleri her zaman yüksek bilirubin düzeyini göstermeyebilir. Bireylerin Gilbert sendromuna sahip olduğu, hemoliz (kırmızı kan hücrelerinin erken parçalanması) veya yapısal karaciğer hasarı yokluğunda hiperbilirubinemi varlığıyla belirlenir.

Çoğu durumda Gilbert sendromu semptomlara neden olmaz ve herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Hafif sarılık oluşabilir ancak herhangi bir sorun yaratmaz. Gilbert sendromu hafif, zararsız (iyi huylu) bir durum olarak kabul edilir ve normal yaşam beklentisiyle ilişkilidir. Kanser tedavisi ilacı irinotekan gibi bazı ilaçlar Gilbert sendromlu kişilere uygulandığında ishale neden olabilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir