Hamas’ın Üst Düzey Komutanlarından Ayman Nofal Öldürüldü

Filistin – İsrail savaşında 11. gün geride kalırken Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Genel Askeri Konsey üyesi ve Merkez Tugayı Komutanı Ayman Nofal’ın İsrail hava saldırısında hayatını kaybettiğini duyurdu.

Haber Merkezi / Grubun telegram hesabından yapılan açıklamada Ebu Ahmed takma adlı Nofal’ın Gazze’nin orta kısımlarındaki el-Bureij kampına düzenlenen saldırıda öldürüldüğü belirtildi.

Filistin Yönetimi’nin İngiltere Büyükelçisi Hüsam Zomlot, Gazze ve Batı Şeria’da hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 2 bin 850’ye ulaştığını söyledi. “Gerçek rakamın çok daha yüksek” olduğu konusunda uyarıda bulunan Zomlot, kurtarma ekiplerinin henüz enkaz altında kalanlara ulaşamadığını belirtti.

Zomlot, ölenler arasında yaklaşık bin çocuk olduğunu, 50 ailenin ise “tamamen yok olduğunu” söyledi. Bölgede “derhal ateşkes” ilan edilmesi ve insani koridorun kurulması çağrısında bulunan Zomlot, “Ortadoğu’da çatışmaların tırmanma riski ne kadar yüksek?” sorusuna “10 üzerinden dokuz” yanıtını verdi.

Uluslararasi Af Örgütü’nden Avrupa Konseyi’ne mektup

Uluslararası Af Örgütü İsrail ve Filistin’de yaşanan korkunç olaylara ilişkin bugün yapılacak olağanüstü Avrupa Konseyi toplantısı öncesinde Konsey’e bir mektup yazdı.

Af Örgütü mektupta İsrail’e, Gazze’ye yönelik yasadışı ablukayı derhal kaldırması, su, yakıt, tıbbi malzeme, insani yardım ve elektriğin ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlaması için baskı yapmaya ve tüm tarafları uluslararası insancıl hukuka saygı göstermeye çağırmaları için derhal harekete geçmeye davet etti.

En az 15 gazeteci öldürüldü

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim’de başlayan savaşta şimdiye kadar en az 15 gazetecinin hayatını kaybettiğini söyledi.

CPJ, Lübnan’a yayılan çatışmalar sırasında yaralananlar da dahil olmak üzere, savaşta öldürülen, yaralanan, gözaltına alınan ve kaybolan gazetecilerin tümünü araştırıyor ve detaylarını web sitesinde kaydediyor.

Komitenin son açıklamasına göre ölen gazetecilerin 11’i Filistinli, üçü İsrailli ve biri Lübnanlıydı. Sekiz gazetecinin yaralandığı, üç gazetecinin ise kayıp olduğu veya gözaltına alındığı belirtiliyor.

BM’den uluslararası suç uyarısı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani, İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ablukanın ve sivillere yönelik tahliye emrinin ‘zorla nakil’ olduğunu ve uluslararası suç kapsamına girebileceğini söyledi.

‘Zorla nakil’ sivil nüfusun yer değiştirmek zorunda kalmasını ifade ediyor. Bu, Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) tarafından cezalandırılabilecek bir suç.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir