Glutensiz Beslenmenin 5 Faydası

Basitçe söylemek gerekirse gluten; buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bir protein için genel bir terimdir. Bu protein, yapışkan bir yapıya sahip olduğu için Latince tutkal anlamına gelen ‘gluten’ adını almıştır. 

Haber Merkezi / Son yıllarda oldukça popüler hale gelen glutensiz beslenmeyi duymuş ve bu beslenme şeklinin sağlıklı bir seçim olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz.

İşte glutensiz beslenmenin beş faydası:

Sindirim sağlığı: Çölyak hastalığı olan kişiler için gluten tüketimi, ince bağırsağın iç kısmına zarar veren bir bağışıklık tepkisini tetikleyerek sindirim rahatsızlığına, besin emiliminin bozulmasına ve diğer sağlık sorunlarına yol açar. 

Çölyak hastalığı olmayanlarda bile glüten duyarlılığı veya intoleransı şişkinlik, gaz, ishal ve karın ağrısı gibi gastrointestinal semptomlara neden olabilir. Gluteni beslenmeden çıkararak, bu semptomları yaşayan kişiler genellikle rahatlar ve sindirim sağlığının iyileştiğini görürler.

Enerji seviyesi: Glutenli gıdalar tükettikten sonra yorgunluk hissederseniz, bu teşhis edilmemiş gluten duyarlılığının bir işareti olabilir. Glutensiz bir beslenmeye geçmek, vücudunuzun besinleri daha verimli bir şekilde emmesine izin vererek enerji seviyenizi artırabilir.

Daha temiz bir cilt: Dermatit herpetiformis gibi bazı cilt rahatsızlıkları gluten intoleransı veya çölyak hastalığı ile ilişkilidir. Glüten ayrıca, sivilce, egzama ve sedef hastalığı gibi cilt hastalıklarını şiddetlendirebilen iltihaplanma ile ilişkilendirilmiştir.

Kilo yönetimi: Ekmek, makarna, kek ve kurabiye gibi gluten içeren birçok işlenmiş gıdanın kalorisi, şekeri ve sağlıksız yağ oranları yüksektir. Bu işlenmiş gıdaları kesip bunların yerine meyve, sebze, yağsız protein ve kinoa ve kahverengi pirinç gibi tam tahıllar gibi glutensiz seçenekler kilo kontrolüne yardımcı olabilir.

Genel sağlık: Kronik inflamasyon çeşitli sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilmiştir. Araştırmalar, glutensiz beslenmenin, gluten duyarlılığı olan bireylerde iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabileceğini, genel sağlığı iyileştirebileceğini ve bazı kronik hastalıkların riskini azaltabileceğini öne sürüyor.

Glutensiz beslenmenin potansiyel faydaları olsa da, özellikle çölyak hastalığınız veya gluten duyarlılığınız olduğundan şüpheleniyorsanız, bu beslenme değişikliğine dikkatli bir şekilde yaklaşmanız ve bir sağlık uzmanına danışmanız çok önemlidir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir