Germisit (Mikrop Öldürücü Madde) Nedir?

Germisit (mikrop öldürücü madde), bakteri ve mikroorganizmaları öldüren bir maddedir. Mikrop öldürücüler ayrıca bakterileri doğrudan öldürmeyen ancak gelişimlerini engelleyen bakteriyostatik ajanlar kategorisine girer.

Haber Merkezi / Germisitler, ayrı bir sınıf kimyasal preparat olarak ayırt edilir. Bununla birlikte, bunları genellikle antifungal ve antibakteriyel aktiviteyi birleştiren mantar öldürücü ajanlar (mantar öldürücüler) arasında düşünmek gelenekseldir.

Kategorileri

Oksitleyici mikrop öldürücüler: Baz triazin, aminler, organik brom bileşikleri, glutaraldehit, bir kuaterner fosfonyum tuzu ve amonyum klorürdür. Mikroorganizma hücreleri üzerindeki etkileri hem dışarıda hem de içeride gerçekleşir. Mikroorganizmalar, hücre zarı maddelerinin oksidasyonu ve içeriden hücre yıkımı nedeniyle ölürler.

Oksitleyici olmayan mikrop öldürücüler: Brom, klor, perasetik asit, klor dioksit, ozon ve hidrojen peroksit bazlıdırlar. Oksitleyici biyositlerin kullanılamadığı sistemlerde mikroorganizmalara karşı koruma sağlarlar. Bunlar organik maddelerdir, yüksek stabiliteye sahiptirler, pH’a bağlı olmayan aktiviteye sahiptirler, bakteri, mantar ve algleri yok edebilirler.

Yerleşik mikrop öldürücüler

Mikrobiyolojide en iyi bilinen mikrop öldürücüler, su kütlelerindeki ve topraktaki mikroorganizmaları etkileyen bakır bileşikleridir (bakır içeren mantar öldürücüler). Bu ajanlar, organik bileşiklerin mineralizasyon süreçlerini bozar ve mikrobiyal hücrelerin enzimlerine bağlanır, bunlarda meydana gelen metabolik süreçleri bozar ve patojenlerin hayati aktivitesini inhibe eder.

Ftalimidler, mikroorganizmaların metabolizması üzerindeki etkisi, bakır preparatlarının etkisine benzeyen zayıf bakterisidal aktiviteye sahiptir. Daha önce, bu ajan, pamuğu sakız ve kök çürümesinden korumak için kullanılan karmaşık bir hazırlığa sahip geniş spektrumlu mikrop öldürücülerle birlikte kullanılıyordu.

Formaldehit

Halihazırda kullanılmayan mikrop öldürücüler arasında formaldehitten de bahsedilebilir, daha önce iyi bir ajan olarak kabul edilmiştir.

Mikrop öldürücülerin etkileri

Birkaç mikrop öldürücünün bakterisit etkisi, ortamdaki davranışlarının belirli özelliklerinin varlığını belirler. Yabancı bileşiklerin mikrobiyolojik ayrışmasından “sorumlu” bakterileri engelledikleri için genellikle toprakta uzun süre kalırlar.

Çoğu mikrop öldürücünün etkisi ortamın sıcaklığına ve pH’ına bağlıdır. Aktiviteleri proteindedir. Örneğin, yüzey aktif madde farklı şekillerde değişir. anyonik yüzey aktif maddeler alkollerin etkisini arttırır ve fenoller kloraminleri etkilemez ve kuaterner tuzların etkisini zayıflatır.

Sonuç

Mikroorganizmalar üzerindeki etkinin doğası gereği, antibiyotikler ve sentetik antiseptik ajanlar genellikle bakteriyostatik ve bakterisidal olarak ayrılır. Bakteriyostatik antimikrobiyal ajanlar, mikroorganizmaların ölümüne neden olmadan büyümesini ve üremesini engeller. Bu, vücudun kendi bağışıklık savunma mekanizmalarının, “uyuyan” mikropların vücuttan yok edilmesi ve yok edilmesi ile baş edebileceği anlamına gelir.

Bakterisidal ilaçlar mikroorganizmaların ölümüne neden olur, vücut sadece onların ortadan kaldırılmasıyla baş edebilir. Bunlar penisilin serisinin, sefalosporinlerin, karbapenemlerin ve diğerlerinin antibiyotikleridir.

Bakteriyostatik etki gösteren bazı antibiyotikler, konsantrasyonları artarsa ​​(aminoglikozitler, kloramfenikol) mikroorganizmaları “öldürmeye” başlar. Bununla birlikte, konsantrasyondaki bir artışla insan hücreleri üzerinde toksik etki olasılığı keskin bir şekilde arttığından, bu yapılmamalıdır.

Mikroorganizmaların formlarının çeşitliliği ve dış etkilere hızla uyum sağlama yetenekleri, genellikle moleküler yapılarına göre sınıflandırılan birçok antibiyotiğin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Benzer bir mekanizma ile hareket eden bir sınıfın temsilcileri, vücutta aynı tür değişikliklere uğrarlar. Yan etkileri de benzerdir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir