Gazze’deki “İnsani Ara” 2 Gün Daha Uzatıldı

İsrail ile Hamas arasındaki dört günlük “insani ara” anlaşması iki gün daha uzatıldı. Kararı, Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Majed el-Ansari sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu.

Haber Merkezi / Al Ansari, açıklamasında, “Katar devleti, devam eden arabuluculuğun bir parçası olarak, Gazze Şeridi’ndeki insani aranın iki gün daha uzatılması için anlaşmaya varıldığını duyurur” ifadelerini kullandı.

İsrail ile Hamas, Katar, Mısır ve Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) arabuluculuğunda dört günlük bir ateşkes üzerinde anlaşmaya varmıştı. Bu bağlamda şimdiye kadar 117 Filistinli mahkûm serbest bırakılırken, 39 İsrailli rehine de İsrail’e teslim edilmişti.

Gazze Şeridi’ni yöneten Hamas Pazar günü yaptığı açıklamada ateşkesi “iki ila dört gün” uzatmaya ve daha fazla rehineyi serbest bırakmaya hazır olduğunu duyurmuştu.

ABD ve AB tarafından terör örgütü olarak sınıflandırılan Hamas 7 Ekim’de İsrail’e saldırmış, aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun da bulunduğu sivillere karşı eşi benzeri görülmemiş bir vahşet uygulamıştı. İsrail kaynaklarına göre bu sırada bin 200 kişi öldürüldü, yaklaşık 240 kişi kaçırılarak Gazze Şeridi’nde rehin alındı.

Bunun üzerine İsrail Hamas’a savaş ilan ederek, Gazze Şeridi’ndeki hedeflere havadan ve karadan yoğun saldırılar başlattı. Hamas’ın bağımsız olarak doğrulanamayan açıklamalarına göre ise 7 Ekim’den bu yana Filistin topraklarında yaklaşık 15 bin kişi öldürüldü.

BM’den Gazze’de ‘tam insani ateşkes’ çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’de 7 haftadır süren çatışma ve korkunç can kaybının dünyayı şoke ettiğini vurgulayarak, “Son dört gündür silahlar sustu. İsrailli ve yabancı rehinelerin Hamas tarafından, Filistinli mahkumların da İsrail hapishanelerinden bırakıldığını gördük” ifadesini kullandı.

Katar, Mısır ve ABD’ye uzlaşmaya sağladıkları katkı dolayısıyla teşekkürlerini ileten Guterres, bu çerçevede BM’nin her türlü desteğini sürdüreceğini teyit etti. Guterres, 4 gün boyunca BM’nin Gazze’ye insani yardımı artırdığını ve kuzey bölgesine de ulaştığını belirterek, “Ancak bu yardım 1.7 milyon yerinden edilen kişinin ihtiyaçlarını karşılamıyor. Gazze’de insani facia her gün kötüleşiyor” uyarısında bulundu.

“Uzlaşmaya yol açan diyalog sürdürülerek tüm Gazze, İsrail ve bölge halkının yararına olacak şekilde tam insani ateşkese dönüştürülmeli” ifadesini kullanan Guterres, tüm rehinelerin de koşulsuz ve acilen serbest bırakılması çağrısını yineledi.

Guterres, bu korkunç çatışmayı sonlandırmak için ülkelerin nüfuzunu kullanması gerektiğine işaret ederek, bölgenin geleceği için iki devleti çözümün öneminin altını çizdi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir