Gazze’de İsrail Saldırılarında Can Kaybı 21 Bin 822’ye Yükseldi

Filistin – İsrail savaşının 86. gününde Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in düzenlediği saldırılarda öldürülenlerin sayısının 21 bin 822’ye yükseldiğini duyurdu. 

Haber Merkezi / Sağlık Bakanlığı açıklamasında, saldırılarda ölenlerin yüzde 70’inin kadın ve çocuk olduğunu kaydetti.

İsrail, 7 Ekim’deki Gazze’den yapılan saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı. İsrail, 7 Ekim’den bu yana 504 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze Şeridi’nde yaşayan 2 milyondan fazla insanın büyük çoğunluğunun evlerini terk etmek zorunda kaldığını belirtiyor. Kaçan sivillerin çoğu Refah gibi güney bölgesindeki yerlerde derme çatma çadırlarda yaşıyor.

Öte yandan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, düzenlediği basın toplantısında ülkesinin Gazze Şeridi’ni tamamen silahlardan arındırmak istediğini ve bundan emin olmak durumunda olduğunu söyledi. Netanyahu, bunun için de Gazze Şeridi’nin Mısır’la arasındaki koridorun tamamen ele geçirilmesi gerektiğini öne sürdü.

Netanyahu açıklamasında “Philadelphi Koridoru -ya da daha doğru bir ifadeyle Gazze’nin güney kapanış noktası, bizim elimizde olmalı. Kapatılmalıdır. Başka herhangi bir düzenlemenin aradığımız askersizleştirmeyi sağlamayacağı açıktır” ifadelerini kullandı.

Netanyahu, söz konusu planlarına ilişkin daha fazla detay vermedi ancak bahsettiği planın uygulanmasının İsrail’in 2005 yılında çekildiği Gazze’yi yeniden kontrolü altına alması anlamına geleceği ifade ediliyor.

Tel Aviv’de Netanyhu’nun konutu yakınlarında toplanan binlerce kişi, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yu protesto etti ve istifaya davet eden sloganlar attı. Göstericiler bir yandan rehinelerin ailelerine destek mesajları verirken diğer yandan Netanyahu hükümetinin istifa etmesini istediklerini dile getirdi.

ABD’den İsrail’e silah satma kararı

ABD’de Joe Biden yönetimi, “acil durum” gerekçesiyle, Kongre üyelerinin onayını almadan ikinci kez, Gazze’ye yönelik saldırılarına devam eden İsrail’e silah satma kararı aldı.

Dışişleri Bakanlığına bağlı Siyasi-Askeri İşler Dairesi’nin dün yaptığı yazılı açıklamada, “Dışişleri Bakanı (Antony Blinken), M107 155 mm mermiler ve ilgili ekipmanların İsrail hükümetine tahmini 147,5 milyon dolar tutarında olası bir yabancı askeri satışını onayladı. Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı, Kongre’ye bu olası satışı bildiren gerekli sertifikayı bugün verdi” ifadeleri yer aldı.

Blinken’ın, söz konusu askeri malzemelerin ve hizmetlerin “ulusal güvenlik çıkarları doğrultusunda İsrail Hükümetine derhal satılmasını gerektiren bir acil durumun” mevcut olduğuna dair Kongre’ye ayrıntılı gerekçeler sunduğu belirtilen açıklamada, Silah İhracatı Kontrol Kanunu’nun 36(b) maddesi gereğince “Kongre’nin inceleme gerekliliklerinden feragat edildiği” belirtildi.

Açıklamanın devamında, “ABD, İsrail’in güvenliğine kendini adamıştır. İsrail’in güçlü ve hazır bir öz savunma yeteneğini geliştirmesine ve sürdürmesine yardımcı olmak, ABD’nin ulusal çıkarları açısından hayati önem taşımaktadır” sözlerine yer verildi.

Ayrıca, İsrail’e verilecek bu askeri teçhizatın ve desteğin “bölgedeki temel askeri dengeyi değiştirmeyeceği” belirtilerek, uluslararası insani hukuka uygun mühimmat kullanmanın “tüm ülkelerin görevi” olduğu vurgulandı.

Blinken, 9 Aralık’ta benzer gerekçelere dayanarak, değeri 106 milyon doların üzerinde olan yaklaşık 14 bin mermilik tank mühimmatının İsrail’e satılmasını Kongre’nin oluruna sunmadan onaylamıştı.

Mısır’dan yeni ateşkes planı

İsrail’in son saldırıları, Hamas temsilcilerinin savaşı sona erdirmeye yönelik Mısır’ın hazırladığı planı görüşmek üzere başkent Kahire’ye gittiği sırada gerçekleşiyor. Hamas’a yakın kaynaklara göre, Mısır’ın üç aşamalı planı yeni bir ateşkes sağlanmasını, İsrail’deki Filistinli tutuklular karşılığında rehinelerin kademeli olarak serbest bırakılmasını ve nihayetinde savaşın sona erdirilmesini öngörüyor.

İsminin açıklanmaması kaydıyla AFP’ye konuşan bir Hamas yetkilisi, İsrail ordusunun Gazze’den “tamamen çekilmesi için garanti” isteyeceklerini söyledi. Mısır’ın çözüm önerisi, “tüm Filistinli grupların” katılımıyla yapılacak görüşmelerin ardından, savaş sonrası Gazze’nin yönetiminden ve yeniden inşasından sorumlu olacak bir teknokratlar hükümeti kurulmasını da içeriyor.

Mısır Devlet Enformasyon Dairesi Başkanı Dia Raşvan planın “Filistinlilerin kanının dökülmesine son vermek amacıyla, ilgili tüm tarafların görüşlerini bir araya getirmeyi amaçladığını” söyledi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir