Gazze’de İsrail Saldırılarında 3 Bin 900’ü 9 Bin 500 Kişi Hayatını Kaybetti

Hamas’ın başlattığı operasyon sonrası İsrail’in Gazze’ye yönelik bombardımanı ve kara hareketinin 30. gününde. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, 3 bin 900’ü çocuk, 2 bin 509’u kadın olmak üzere 9 bin 500 kişinin öldüğünü, en az 24 bin kişinin de yaralandığını duyurdu.

Haber Merkezi / İsrail, Gazze’den düzenlenen saldırılarda 315’i asker bin 400’den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu. İsrail’e göre, 31 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ndeki çatışmalarda ölen asker sayısı 25’e yükselirken, Kassam Tugaylarının elinde 242 İsrailli esir bulunuyor. İşgal altındaki Batı Şeria’da da bir İsrail askeri öldü.

Gazze’deki hastanelere ilişkin uyarıda bulunan bakanlık, 16 hastane ve 32 birinci sınıf sağlık ocağının hizmet dışı bırakıldığını açıkladı. Bakanlık ayrıca, İsrail ordusunun Hamas üyelerinin ambulansları kullanıldığı yönündeki iddiaları da reddetti.

ABD’li Özel Temsilci David Satterfield, Gazze Şeridi’nin kuzeyinde hala 400 bin kişinin kaldığını söyledi. İsrail son haftalarda, Gazze sakinlerine bölgenin güneyine geçmeleri uyarısında bulunuyor.

İsrail Ordusu, bölgenin kuzeyini havadan ve kara saldırısıyla bombardıman altında tutuyor. Ancak güvenli alan ilan edilen güneye de hava saldırıları yapıldı. Satterfield ayrıca, Gazze’de yakıt tükendiğinde takviye yapmak için bir mekanizma üzerinde uzlaşıldığını belirtti.

Hamas’ın Gazze’deki liderlerinden Yahya Sinwar, İsrail’in düzenlediği saldırılar sonrası 60 esirin hayatını kaybettiğini açıkladı. Sinwar, İsrail ile “hemen” mahkum değişimine hazır olduğunu ancak İsrail’in oyalandığını söyledi. Örgüt şu ana kadar esirlerden dördünü insani gerekçelerle serbest bıraktı.

İsrail tünelleri keşfetti

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki İsrail ordusunun Hamas’ın yeraltı tünellerine ‘çoklu erişim noktaları’ keşfettiğini bildirdi. Sosyal medya üzerinden yayınlanan açıklamada, “İsrail Savunma Kuvvetleri, Gazze’nin kuzeyindeki operasyonel faaliyetler sırasında çok sayıda erişim noktasına sahip tünelleri keşfetti” ifadelerine yer verildi.

Cumartesi günü açıklama yapan İsrail Savunma Kuvvetleri, düzinelerce Hamas savaşçısını öldürdüğünü ve Gazze Şeridi’ndeki Hamas altyapısını tahrip ettiğini bildirmişti.

İsrail Savunma Bakanı Gallant, Hamas’ın Gazze’deki liderine de atıfta bulunarak “Yahya Sinvar’a ulaşacağız ve onu ortadan kaldıracağız” diyerek Gazzelilerin Sinvar’ı daha önce ele geçirmesi halinde bunun savaşı kısaltacağını belirtti.

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich verdiği bir mülakatta “En önemli şey Gazze’de Hamas’ın olmayacağı ve İsrail ordsunun yıllarca operasyonel kontrol sağlayacağıdır” diyerek Hamas’ı yok edeceklerini ve başka bir örgütün ortaya çıkamayacağını belirtti.

Haniyye: Amerikan yönetimi ve saldırganlığı himaye eden ülkeler…

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, “Amerikan yönetimi ve saldırganlığı himaye eden ülkeler, halklarının, Gazze’deki ‘soykırım savaşı’nın sona ermesi yönündeki çağrılarına kulak vermeli” ifadesini kullandı.

“Farklı uyruktan yüz binlerce kişinin gösterilerde bir araya geldiği kalabalıklar, tüm dünyaya, işgalciler ve vahşetlerine karşı haykırdı” değerlendirmesinde bulunan Heniyye, dünya halklarının, ‘Filistin’e özgürlük’, ‘direniş meşrudur’ ve ‘işgal yok olmayla karşı karşıya’ sözlerini söylediğini vurguladı.

Batı Şeria’da çatışmalar şiddetlendi

Öte yandan İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria’ya bağlı Ramallah, Cenin, Nablus ve Selfit kentlerine gece baskınlar düzenledi.

Filistin haber ajansı WAFA’nın haberine göre, Selifit’in batısındaki Beni Hassan beldesinde İsrail güçleri ile girişlerine engel olmak isteyen Filistinliler arasında çatışmalar çıktı. İsrail askerleri, Filistinlilere ateş açtı, gaz bombaları fırlattı. Olaylarda bir Filistinli yaralandı, onlarcası da gazdan dolayı boğulma tehlikesi geçirdi.

Ramallah’ın Bilayn ve Abud köylerine baskın düzenleyen İsrail güçleri ile Filistinliler arasında çıkan olaylarda biri ağır olmak üzere iki Filistinli yaralandı.

Batı Şeria’da Cenin kentinin Hay Şarki ve El-Merah mahallerinde, arama yapmak üzere evlere baskın düzenleyen İsrail askerleri, Filistinlilerin direnişiyle karşılaştı. Hay Şarki Mahallesi’ndeki bir eve giren İsrail askerleri, daha önce tutuklu olup serbest kalan Muhammed Şihab es-Sanuri’yi gözaltına aldı.

İsrail güçleri, Cenin kentine bağlı Kabatiye beldesinde bir Filistinli ile Yabed beldesinde ateş açtıkları aracın içindeki bir genci gözaltına aldı.

Nablus kentinde ise İsrail askerleri tarafından açılan ateş sonucu 3 Filistinli genç yaralandı. Kentin doğu bölgesinde meydana gelen olayların ardından yaralılar hastanelere kaldırıldı.

BM Genel Sekreteri Guterres,: Bu sona ermeli

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail’in Gazze Şeridi’nde bir ambulans konvoyunu vurduğuna dair haberler karşısında şoke olduğunu söyledi. Saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada Guterres şu ifadelere yer verdi:

Gazze’de El-Şifa Hastanesi yakınlarında bir ambulans konvoyuna düzenlenen saldırıya ilişkin haberler karşısında dehşete düştüm. Hastanenin dışındaki sokağa saçılmış cesetlerin görüntüleri yürek parçalayıcı… Antonio Guterres,  aynı zamanda Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırılarını, cinayetleri ve adam kaçırmaları da hatırladığını söyleyerek Gazze’de tutulan rehinelerin derhal serbest bırakılmasını talep etti.

BM Genel Sekreteri Guterres, aynı zamanda neredeyse bir aydır Gazze’de aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu sivillerin abluka altında olduğunu, yardım alamadıklarını, öldürüldüklerini ve bombardıman nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını da belirterek açıklamasında şu cümlenin altını çizdi:

Antonio Guterres, Gazze Şeridi’ndeki insani durumu vahim olarak nitelendirerek bölgeye yeterli gıda, su ve ilaç ulaştırılamadığını ve hastaneler ile su arıtma tesislerine güç sağlayan yakıtın tükenmekte olduğunu kaydetti.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın kapasitesinin neredeyse dört kat üzerinde insan barındırdığını belirten Guterres, bu insanların İsrail tarafından bombalandığını vurguladı. Morgların aşırı kalabalık, dükkanların ise bomboş olduğunu vurgulayan Genel Sekreter bilhassa çocuklar arasında hastalıkların arttığına dikkat çekti.

BM Genel Sekreteri Guterres, nüfuz sahibi herkesin savaş kurallarına saygı gösterilmesini sağlamak, acılara son vermek ve çatışmanın tüm bölgeyi saracak şekilde yayılmasını önlemek için bunu yapması gerektiğinin de altını çizdi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir