“Gazze’de İnsani Acılar Tahammül Edilemez Boyutlarda”

Gazze’de devam eden savaşla ilgili olarak derhal itidal çağrısında bulunan Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Başkanı Mirjana Spoljaric açıklamasında, “İnsanların çektiği acıların tahammül edilemez boyutlara ulaşmasından dolayı şok olmuş durumdayım ve çatışmanın taraflarını gerilimi düşürmeye çağırıyorum” ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi / Gazze’deki siviller için İsrail birliklerinin başlattığı yoğun bombardımandan kaçacak güvenli yer olmamasının kabul edilemeyeceğini belirten Spoljaric, yeterli insani yardımın da şu an için mümkün olmadığını belirtti. ICRC Başkanı, “Bu, dünyanın tolore etmemesi gereken felaket boyutta bir başarısızlık” ifadelerini kullandı.

Kızılhaç’a göre, Gazze’de binlerce aile derme çatma çadırlarda ya da açıkta çok az su ve gıda ile barınmak zorunda. ICRC’nin açıklamasında, bölgede hala faaliyet gösterebilen hastanelerde, hasta ve yaralılar için gereken tıbbi malzeme bitmek üzere olduğundan sağlık sisteminin çökme sınırında olduğu belirtildi. ICRC, sivillerin hayatının kurtarılabilmesi için sağlık hizmetleri ve elektriğin bir an önce yeniden sağlanması gerektiğine dikkat çekti.

Gazze’de can kaybı 8 bini aştı

Öte yandan Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, can kaybının 3 bin 342’si çocuk, 2 bin 62’si kadın olmak üzere 8 bin 5’e, yaralı sayısının 20 bin 242’ye yükseldiğini açıkladı. Açıklamada, Gazze’deki saldırılarda yaşamını yitirenlerin yanı sıra işgal altındaki Batı Şeria’da da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 111 Filistinlinin öldüğü, 1900’den fazla kişinin de yaralandı belirtildi.

Gazze Şeridi’ndeki Filistinli gruplar, Mısır’a, insani yardım girişi ve yaralıların tahliyesi için Refah Sınır Kapısı’nı açma çağrısında bulundu. Filistinli gruplardan yapılan ortak yazılı açıklamada, “Mısır’daki kardeşlerimize, yaralıların tahliyesi, insani yardım girişi, Gazze Şeridi’ni insani felaketten ve soykırımdan kurtarmak için Refah Sınır Kapısı’nı hemen açma çağrısı yapıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, İsrail’in yakıt, ilaç, yiyecek, su, iletişim ve internet kesintisini devam ettirerek Gazze’yi dış dünyadan izole etmeyi sürdürdüğü; Filistin halkına karşı suç işlediği ve katliamlar gerçekleştirdiği kaydedildi. Gazze Şeridi’ndeki yerel kaynaklar ve insani yardım kuruluşları, içeri giren yardımların çok sınırlı olduğunu ve yaşanan felakete göre yeterli olmadığını belirtiyor.

“İkinci bağımsızlık savaşımız olacak”

Öte yandan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Hamas’a karşı savaşın yeni bir aşamaya girdiğini, bu savaşın “uzun ve zor” olacağını söyledi.

İsrail tarihinin en ölümcül saldırısıyla tetiklenen çatışmaların başlamasından üç hafta sonra, cumartesi günü akşamı ulusa seslenen Netanyahu, Hamas ile savaşı “ikinci bağımsızlık savaşı” olarak niteleyerek, “Gazze Şeridi’ndeki savaş uzun ve zorlu olacak ve biz buna hazırız” dedi.

Düşmanı “karada ve yeraltında yok edeceğiz” diyen Netanyahu, Hamas’ın mali kaynaklarının yüzde 90’ının İran tarafından sağlandığını ileri sürdü. Netanyahu, “düşmanı yeraltında yok edeceğiz” derken Hamas’ın operasyonlarını yönlendirdiği devasa yeraltı tünelleri ağına göndermede bulundu.

Gazze Şeridi’nde esir tutulanların aileleriyle bir araya gelen Netanyahu, “şimdi savaşın ikinci aşamasına giriyoruz, hedefimiz net: Hamas’ın askeri kabiliyetlerini ve liderliğini yok etmek; rehineleri eve getirmek” dedi. Cumartesi günü İsrail ordusu Gazze Şehri (kuzey) sakinlerine “derhal güneye gitmeleri” çağrısını yineleyerek şehri ve bölgeyi artık bir “savaş alanı” olarak gördüklerini söyledi.

İsrail Hükümet Sözcüsü Eylon Levy, Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırılarının “insanlık tarihinin gördüğü en büyük katliamlardan” biri olduğunu söyledi ve ülkesinin “bunun bir daha yaşanmaması için kararlı olduğunu” ifade etti.

BBC Radio 5’e konuk olan Levy, “Bu İsrail’in başlattığı bir savaş değil. Bu İsrail’in beklediği bir savaş bile değil. Bu Hamas’ın başlattığı ve bize karşı ilan ettiği bir savaş” değerlendirmesinde bulundu. Levy, “Hamas’ı yok etme” sözünü yineledi.

ABD’den Gazze açıklaması

İsrail ordusu Gazze Şeridi’ndeki bombardıman ve kara operasyonlarını arttırırken ABD’den pazar günü gelen açıklamada İsrail’in askeri operasyonlarında Hamas ile Filistinli siviller arasında bir “ayrım” yapması gerektiği belirtildi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan CNN’e verdiği demeçte, “İnandığımız şey, bu askeri operasyonun her saatinde, her gününde, İsrail hükümetinin Hamas teröristleri ile sivilleri birbirinden ayırmak için mümkün olan her türlü önlemi alması gerektiğidir” dedi.

Papa’dan Gazze için çağrı

Aziz Petrus Meydanı’na bakan çalışma ofisinin penceresinden geleneksel pazar duasını icra eden Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, duanın ardından İsrail-Filistin çatışmasına değindi.

Independent Türkçe’nin yer verdiği bilgilere göre; Ukrayna, Filistin ve İsrail’deki ciddi durum ve savaş halindeki diğer bölgeler için dua etmeye devam ettiklerini belirten Papa, “Özellikle Gazze’de insani yardımın sağlanmasına alan açılmalı, rehineler derhal serbest bırakılmalı. Silahları bırakma ihtimalinden kimse vazgeçmesin. Ateşi kesin!” dedi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir