TBMM’ye 5 Ayda Sunulan Bin 700 Tekliften Sadece 9’u Yasalaştı

Mayıs ayında yapılan seçimlerin ardından haziran ayında başlayan yasama sürecinde bugüne kadar milletvekilleri bin 700 kanun teklifi sundu. Bu da yaklaşık 5 ay üzerinden hesap yapıldığında Meclis’e her gün ortalama 11 yasa teklifi verildiğini gösteriyor. Tekliflerin yasalaşma oranına baktığımızda ise tablo çok kötü. 5 ayda sunulan bin 700 tekliften sadece 9’u yasalaşmış!

Meclis’te milletvekillerinin en önemli çalışmalarından biri yasa teklifi sunmaktır. Ayrıca milletvekilleri denetim görevi kapsamında tüm çalışmalarla ilgili bakanlıklara yazılı soru önergeleri verir. Meclis Başkanlığının 2024 bütçe görüşmeleri sırasında kanun teklifleriyle ilgili son rakamlar da kamuoyuna açıklandı.

Gazete Duvar’ın aktardığına göre; Seçimlerin ardından haziran ayında başlayan yasama sürecinde bugüne kadar milletvekilleri bin 700 kanun teklifi sundu. Bu da yaklaşık 5 ay üzerinden hesap yapıldığında Meclis’e her gün ortalama 11 yasa teklifi verildiğini gösteriyor. Tekliflerin yasalaşma oranına baktığımızda ise tablo çok kötü. 5 ayda sunulan bin 700 tekliften sadece 9’u yasalaşmış!

Bu arada soru önergesi sayısı da ortaya çıktı. 28’inci Yasama Döneminde milletvekilleri 5 bin 265 soru önergesi verdi. Bunlardan sadece bin 610’u süresi içinde cevaplandırıldı.

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmesinin ardından “tek başına hükümet” olan Cumhurbaşkanının yasa teklifi verme hakkı sadece bütçe ile sınırlı. Yeni sisteme göre yasalar sadece Meclis’te bulunan milletvekillerince teklif ediliyor.

Teoride böyle ama eski sistem büyük ölçüde devam ediyor. Bakanlıklar ve Cumhurbaşkanlığında hazırlanan teklifler AK Parti milletvekillerince Meclis’e sunulup birçok eleştiriye karşın çok fazla değişiklik yapılmadan yasalaştırılıyor. Muhalefet partileri bu duruma “Yasa teklifleri Saray’da hazırlanıyor, bir tek kelimeyi değiştiremiyoruz” diye tepki gösteriyor.

Meclis bütçe görüşmelerinde konuşan CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, “Merak ediyorum, bu sistemi değiştirelim, Anayasa’yı değiştirelim! Altı yılda saraydan gelen tek bir kelimeyi, cümleyi değiştirdi mi bu parlamento?” diye sordu.

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş yasaların hazırlık süreciyle ilgili bir şey söylemedi ama değişiklik oranlarıyla ilgili dikkat çekici bir veri paylaştı.

Kurtulmuş’un verdiği bilgiye göre bir önceki Meclis döneminde Genel Kurul’un 60 birleşiminde 953 madde üzerinde 217 değişiklik yapıldı. Bu da kanun tekliflerinde yüzde 25 oranında değişiklik olduğu anlamına geliyor. Kurtulmuş, “Ali Mahir Bey’in tabiriyle söyleyeyim, külliyeden gelen 4 tekliften 1 tanesinin değiştirildiğini görüyoruz ki bu da Meclis bakımından önemli bir şey” dedi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir